Ο πληθωρισμός παραμένει αιτία ανησυχίας, παρά το γεγονός ότι Λευκός Οίκος και Fed εξακολουθούν να επιμένουν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι «παροδικές».

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs Economic Research, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει ήδη φτάσει σε υψηλό 30 ετών, μπορεί να έχει περιθώριο να τρέξει ακόμα ταχύτερα.

«Η αμερικανική οικονομία ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τον γρήγορο δρόμο προς την ανάκαμψη που περιμέναμε φέτος και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει την ανάκαμψη το επόμενο έτος καθώς οι περισσότερες από τις εναπομείνασες επιπτώσεις της πανδημίας εξασθενούν», αναφέρει η έκθεση. «Αλλά αυτό το έτος έφερε επίσης μια μεγάλη έκπληξη: μια άνοδο του πληθωρισμού που έχει ήδη φτάσει σε υψηλό 30 ετών και έχει ακόμα δρόμο να διανύσει».

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η υπέρβαση του πληθωρισμού αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο των τιμών των διαρκών αγαθών που προκαλείται από τη διαρκή κρίση της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η Goldman Sachs Economic Research αναμένει επίσης πληθωριστικές πιέσεις από την αύξηση των μισθών και των ενοικίων, αλλά αυτό θα διατηρήσει τον πληθωρισμό «μετρίως πάνω από το 2%,» σύμφωνα με τον ενημερωμένο στόχο-πλαίσιο της Fed.

Η Goldman αναμένει επίσης ότι η οικονομία θα επιταχυνθεί εκ νέου σε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% τα επόμενα πολλά τρίμηνα, επικαλούμενη το άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών, την καταναλωτική δαπάνη των δεσμευμένων αποταμιεύσεων και την ανανέωση των αποθεμάτων.

«Αυτές οι δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο και σταθερό αντίθετο άνεμο από τη μείωση της δημοσιονομικής στήριξης», αναφέρει η έκθεση.

Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες αυτών των προσδοκιών για τον πληθωρισμό είναι ένα ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων της Fed. Η έκθεση αναφέρει ότι η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed θα γίνει έως τον Ιούλιο του 2022, λίγο μετά το τέλος του tapering.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας