Έναν νέο  μηχανισμό… τύπου «opengov», όπου όλα τα ζητήματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θα τίθενται στο «μικροσκόπιο» όλων των παραγωγικών φορέων και των πολιτών της χώρας θα περιλαμβάνει ο νέος κλιματικός νόμος.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται άμεσα να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)  θα δημιουργήσει, εντός της επόμενης διετίας (από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ),  ένα  διαδικτυακό Φόρουμ Κλιματικού Διαλόγου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι βιομηχανιών, εταιρειών, επαγγελματικών οργανισμών, πανεπιστημίων, περιβαλλοντικών ΜΚΟ, συνδικαλιστικών φορέων, δήμων και περιφερειών.

Διαβάστε επίσης: Κλιματικός νόμος – Τι περιλαμβάνει για επιχειρήσεις, κτίρια και μεταφορές

Όλοι αυτοί οι φορείς θα έχουν πρόσβαση και θα μπορούν να διαβουλεύονται επί των βασικών αποτελεσμάτων της ετήσιας έκθεσης προόδου για τα  θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή καθώς και επί της πρότασης της κυβερνητικής επιτροπής για την παρακολούθηση της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα για τους τομεακούς προϋπολογισμούς άνθρακα, κάθε πέντε έτη.  Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις τους θα ενσωματώνονται σε έκθεση διαβούλευσης η οποία θα περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση προόδου που θα υποβάλλει η επιστημονική επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.

Ειδικότερα, στο τέλος κάθε έτους θα καταρτίζονται και θα παρουσιάζονται στη διαδικτυακή Πλατφόρμα, καθώς και σε ενημερωτικές ημερίδες, τα βασικά αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης, καθώς και τα διαθέσιμα δεδομένα εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής σε επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Επίσης, θα  υλοποιούνται   δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για  τη βελτίωση της κατανόησης των εννοιών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ανάδειξη της σημασίας των συλλογικών δράσεων και της ενεργοποίησης των πολιτών για την αναχαίτιση των επιπτώσεών της.

Η κλιματική αλλαγή στα προγράμματα σπουδών

Ρόλο θα έχει και το υπουργείο Παιδείας το οποίο θα εντάξει τη θεματική  της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θα επικαιροποιήσει εκείνα της   τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να εντάξουν τις θεματικές της ανάλυσης των κλιματικών κινδύνων και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Επίσης, στο υπουργείο Παιδείας θα πέσει το βάρος της ανάπτυξης ενός σχεδίου για   την επιμόρφωση των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή πληθυσμιακών ομάδων καθώς και επαγγελματιών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα αναλάβει τα προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τη λήψη μέτρων για την προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα που φέρνει η καταστροφή του παγκόσμιου κλίματος.

Σχεδιάζεται ο «Μεγάλος Αδελφός» για το κλίμα

Παράλληλα, συστήνεται Εθνικό Παρατηρητήριο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το οποίο θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την ανθεκτικότητα της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα παρέχει αξιόπιστα στοιχεία προς τη Δημόσια Διοίκηση και θα επιμορφώνει τα στελέχη της σχετικά με τον σχεδιασμό, τις πολιτικές και δράσεις και τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Επίσης, στους ρόλους του Παρατηρητηρίου περιλαμβάνονται η παροχή πληροφόρησης προς τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με την   ενσωμάτωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής στον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων προσαρμογής των δραστηριοτήτων τους. Ακόμη, μεταξύ άλλων, θα παρέχει στοιχεία για   τη σύνταξη εθνικών εκθέσεων για το κλίμα στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Το Παρατηρητήριο, σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και άλλους δημόσιους, ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, θα αναπτύσσει και θα διατηρεί μία ενιαία εθνική βάση κλιματικών δεδομένων, η οποία θα επικαιροποιείται συνεχώς και θα είναι ανοικτή και ηλεκτρονικά προσβάσιμη από τους δημόσιους φορείς, τα ΑΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα και τους πολίτες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών
Green |

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ – Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων
Green |

Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις