Την ακύρωση της δημοπρασίας ενός κλειδιού από το κελί , όπου ήταν κρατούμενος ο Νέλσον Μαντέλα, ζητεί η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής.

Το κλειδί είναι ανάμεσα στα αναμνηστικά του Μαντέλα που βγαίνουν στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Guernsey στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιανουαρίου.

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα παρασχέθηκαν από μέλη της οικογένειας του Μαντέλα για να συγκεντρωθούν χρήματα για ένα προγραμματισμένο μουσείο και κήπο γύρω από τον τάφο του, ενώ το κλειδί πωλείται από τον πρώην δεσμοφύλακα του Μαντέλα που έγινε φίλος του.

«Είναι αδιανόητο για την Guernsey’s, η οποία γνωρίζει ξεκάθαρα την οδυνηρή ιστορία της χώρας μας και τον συμβολισμό του κλειδιού, να εξετάζει το ενδεχόμενο να δημοπρατήσει το κλειδί χωρίς καμία διαβούλευση με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, τις αρχές πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νότια Αφρική και το Μουσείο Robben Island» είπε ο υπουργός Αθλητισμού, Τεχνών και Πολιτισμού της χώρας Νάτι Μθετβά.

«Αυτό το κλειδί ανήκει στον λαό της Νότιας Αφρικής υπό τη φροντίδα του Μουσείου Robben Island και του Κράτους της Νότιας Αφρικής. Δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός», είπε.

Απαντώντας ο οίκος δημοπρασιών είπε ότι τα έσοδα από την πώληση προορίζονται για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την κατασκευή ενός αναμνηστικού κήπου 24 στρεμμάτων και ενός μουσείου γύρω από τον τόπο ταφής του Μαντέλα. Η μεγαλύτερη κόρη του Μαντέλα, πλησίασε το Guernsey’s για να διοργανώσει μια δημοπρασία με αναμνηστικά του Ματνέλα για να βοηθήσει στην κατασκευή του κήπου, δήλωσε στο Associated Press ο Άρλαν Ετινγκερ, πρόεδρος του Guernsey’s.

«Είναι τιμή μας να πουλάμε πολλά αντικείμενα από την οικογένεια Μαντέλα για να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν τον κήπο», είπε ο Έτινγκερ. Τα 33 αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν περιλαμβάνουν ένα από τα πολύχρωμα πουκάμισα του Μαντέλα, δώρα από τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκα Ομπάμα και Τζορτζ Μπους καθώς και αντικείμενα που υπέγραψε και έργα τέχνης.
Το κλειδί για το πρώην κελί του στη φυλακή είναι ένα από τα τρία αντικείμενα που έβαλε προς πώληση ο Κρίστο Μπραντ, ο δεσμοφύλακας του Μαντέλα στο νησί Ρόμπεν.
«Το κλειδί συμβολίζει το χειρότερο και το καλύτερο της ανθρωπότητας», είπε ο Έτινγκερ. «Το κλειδί κλείδωσε τον κ. Μαντέλα για την αντίθεσή του στη φυλετική καταπίεση και αυτό ήταν φρικτό. Το κλειδί τον απελευθέρωσε επίσης και από φυλακισμένος έγινε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και έγινε η έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται ταιριαστό ότι η πώληση του κλειδιού μπορεί τώρα να βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη δημιουργία ενός μνημείου γύρω από τον τόπο ταφής του κ. Μαντέλα».
«Το κλειδί πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατόχους του με άμεση ισχύ και αυτή η δημοπρασία πρέπει να σταματήσει», είπε ο Μθετβάο οποίος πρόσθεσε ότι συζητά με τις αρχές «τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να σταματήσει η δημοπρασία και να εξασφαλιστεί η επιστροφή του κλειδιού στη Νότια Αφρική.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα