
Μεγάλη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση για την πορεία του πληθωρισμού, με το οικονομικό επιτελείο να αναμένει τις σημερινές ανακονώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Δεκεμβρίου.
Όλες οι εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 5% και μάλλον κοντά στην περιοχή του 5,2%.
Η άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 4,8% στη χώρα μας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, καθιστά πλέον πολύ πιθανή την άνοδο του πληθωρισμού.
Βασικό ζήτημα αποτελούν οι επιπτώσεις στην οικονομία από την σημαντική αύξηση των τιμών, κυρίως στην ενέργεια, αλλά και σε μία σειρά από βασικά προϊόντα.
Είναι γεγονός πως οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα περνούν στις τιμές λιανικής, προκαλώντας αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών.
Το εύρος των ανατιμήσεων
Όπως αποκαλύπτουν τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας ανέρχονταν στο 34,8%, όταν στην ευρωζώνη καταγράφηκε άνοδος 26%. Αλλά και δείκτης των τροφίμων, ποτών και καπνού στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3,4% τον Δεκέμβριο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Το ζήτημα της ακρίβειας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διατήρηση των υψηλών τιμών για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα, απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μάλιστα αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ακρίβεια, θέτοντας εκτός συζήτησης την όποια μείωση για ΦΠΑ σε προϊόντα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,8% σε ετήσια βάση, με τις τιμές στο φυσικό αέριο να αυξάνονται κατά 180,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 37,8%. Όσον αφορά τις αυξήσεις στα τρόφιμα, οι μεγαλύτερες είχαν καταγραφεί στο αρνί-κατσίκι κατά 21,3%, στο ελαιόλαδο κατά 18,5% και στις πατάτες κατά 11%.
Νέες αυξήσεις τον Ιανουάριο
Εν τω μεταξύ, νέες αυξήσεις από 5% έως ακόμη και 20% αναμένει η αγορά σε μια σειρά βασικών προϊόντων, οι οποίες θα πλήξουν τις τσέπες χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα.
Ως φαίνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις θα διαρκέσουν αρκετά ακόμη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια κάνουν ξανά «ράλι». Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα υπερβεί το 6%!
Ακρίβεια όλο το 2022
Την ίδια ώρα η ΤτΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού προβλέποντας οι τιμές καταναλωτή να αυξάνονται πάνω από τρεις φορές συγκριτικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης οι οποίες εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Δεκεμβρίου του 2021.
Μάλιστα κάνει λόγο για εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού. Οι πτωτικές τάσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη του 2022 οδηγώντας τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κοντά στην κεντρική του τάση, που για την Ελλάδα είναι το 2%. Το 2023 εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης θα πέσει κάτω του 1%.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ουσιαστικά πως η ακρίβεια θα είναι παρούσα ολόκληρο το 2022 και όχι μόνο τους πρώτους μήνες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.


Latest News

Ο οδικός χάρτης εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία
Σήμερα τα αποκαλυπτήρια της 14ης αξιολόγησης από την Κομισιόν

«Κλειδώνει» η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία
Η χώρα μας έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση την τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Τη Δευτέρα η 14η έκθεση της Κομισιόν

Οι πληθωριστικές πιέσεις και η δυναμική των επιτοκίων
Στην περίπτωση της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός μπορεί να θεωρηθεί «εισαγόμενος», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος (Chief Economist) της Alpha Bank

Όσο ανεβαίνει το εισόδημα, τόσο μειώνεται ο πληθωρισμός...
Στην τρέχουσα συγκυρία νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα βιώνουν υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, τα οποία φθίνουν όσο ανερχόμαστε στην εισοδηματική κλίμακα

Πώς η ενεργειακή κρίση αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα
Την αναθεώρηση των προβλέψεων, για τη μεγέθυνση πτωτικά και για τον πληθωρισμό ανοδικά σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, προκαλεί η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση

Σε καθοδική πορεία το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα [Πίνακας]
Το ύψος εσόδων και δαπανών

Σταϊκούρας : Η κρίση πλήττει αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία
Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Δημοσιονομικός χώρος… τέλος (προς το παρόν) για νέα μέτρα και επιδοτήσεις
Φρένο στη λήψη νέων παροχών και επιδοτήσεων πέραν των όσων ανακοινώθηκαν βάζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 6,3% φέτος προβλέπει η Κομισιόν
Πόλεμος και ενεργειακή κρίση ρίχνουν τον πήχη στην ανάπτυξη

Πόσο επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο
Διεύρυνση του ελλείμματος εμπορευμάτων και επιβράδυνση της παραγωγής στη μεταποίηση το 1ο τρίμηνο 2022, «βλέπει» στην τακτική ανάλυσή της η Eurobank Research