Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και δέχτηκε αρκετές πιέσεις ενδοσυνεδριακά, κατάφερε στο τέλος με τη βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών τίτλων να κινηθεί ανοδικά και να κρατήσει τα επίπεδα των 930 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,17% στις 934,58 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 68 εκατ. ευρώ.

Από… σαράντα κύματα πέρασε σήμερα η ελληνική αγορά, η οποία αν και έδειξε αρκετές αντοχές απέναντι στη διεθνή αβεβαιότητα, στα μέσα της συνεδρίασης έδειχνε αδύναμη να υπερσκελίσει και την άνοδο του εγχώριου πολιτικού κινδύνου. Τελικά όμως, με τη βοήθεια τόσο της Εθνικής, όσο και της ΔΕΗ, κατάφερε να κλείσει θετικά, επιβεβαιώνοντας την ανάκτηση του κρίσιμου επιπέδου των 930 μονάδων.

Ο πολιτικός κίνδυνος

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όμως είναι ότι το ΧΑ κατάφερε να κάνει την εσωτερική του διόρθωση, σε αρκετούς τίτλους, χωρίς να χάσει τα επίπεδα, σε ένα περιβάλλον που επιβαρύνθηκε από την πρόταση μομφής έναντι της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί στην παρούσα η σταθερότητα της κυβέρνησης να μην απειλείται, όμως σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια δοκιμασία, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένει η αγορά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο το εύθραυστο διεθνές κλίμα, το ΧΑ προφανώς θα επιλέξει πιο επιφυλακτικές κινήσεις, τουλάχιστον μέχρι και αύριο, καθώς το πολιτικό σκηνικό θα ξεκαθαρίσει την Κυριακή το βράδυ με την ψηφοφορία της πρότασης μομφής. Επίσης, αυτό που χρειάζεται είναι να διαφοροποιηθεί από τη νευρικότητα που προκαλούν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως και να αποτυπώσει, έστω και ετεροχρονισμένα, τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και το δίχτυ προστασίας που θα διατηρήσει στους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους η ΕΚΤ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 2,39%, με τις Λάμδα, ΔΕΗ, Aegean, Πειραιώς, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Eurobank, Jumbo και ΟΠΑΠ να πλαισιώνουν τις στηρίξεις. Στον αντίποδα, οι απώλειες σε Σαράντη, ΑΔΜΗΕ, Titan, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασαν το 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών