Σε έναν ιστορικό συμβιβασμό για το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ κατέληξε η αμερικανική Ομοσπονδία και η εθνική ομάδα γυναικών αναφορικά με την πολύχρονη διαμάχη για το ακανθώδες ζήτημα της ισότητας των αμοιβών στις εθνικές ομάδες γυναικών και ανδρών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την καταβολή 24 εκατ. δολαρίων και τη δέσμευση της Ομοσπονδίας πως στο εξής οι γυναίκες και οι άντρες των εθνικών ομάδων θα λαμβάνουν ίσες αμοιβές, τόσο στους φιλικούς αγώνες όσο και στα πρωταθλήματα, μεταξύ των οποίων και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία θα καταβάλει 22 εκατ. δολάρια στις παίκτριες, ενώ θα προσφέρει επιπλέον 2 εκατ. δολάρια σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί για τη στήριξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για ένα ποσό κατά πολύ μικρότερο από τα 67 εκατ. δολάρια που διεκδικούσαν οι παίκτριες, όμως σίγουρα δημιουργεί νέα δεδομένα στο άθλημα.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2016, όταν οι πέντε κορυφαίες παίκτριες της εθνικής ομάδας υπέβαλαν ένσταση/καταγγελία στην επιτροπή του Equal Employment Opportunity Commission διαμαρτυρόμενες για την καταβολή χαμηλότερων αμοιβών από τους άντρες συναδέλφους τους. Η υπόθεση προχώρησε και τρία χρόνια μετά κατέληξε στην κατάθεση αγωγής στα δικαστήρια κατά της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ για διάκριση των δύο φύλων και ανισότητα στους μισθούς.

Πάντως, δεδομένου πως η διαδικασία θα χρειαστεί μήνες για να εφαρμοστεί πρακτικά, δημοσιεύματα αναφέρουν πως αυτό σημαίνει ότι η εθνική ομάδα ανδρών θα πρέπει να μοιραστεί εκατομμύρια δολάρια από τις πιθανές αμοιβές της για το Παγκόσμιο Κύπελλο από την FIFA, κάτι που προφανώς δεν θα αρέσει στους παίκτες.

Θυμίζουμε πως κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, 32 ομάδες αγωνίστηκαν για ένα συνολικό ποσό αμοιβών ύψους 400 εκατ. δολαρίων, με την νικήτρια Γαλλία να λαμβάνει 38 εκατ. δολάρια. Τότε η αμερικανική εθνική ομάδα ανδρών δεν είχε καταφέρει να προκριθεί.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών, το 2019, στη Γαλλία, 24 ομάδες έλαβαν χώρα και μοιράστηκαν 30 εκατ. δολάρια. Η αμερικανική εθνική ομάδα γυναικών ήταν νικήτρια και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη φορά (τέταρτη συνολικά) διασφαλίζοντας 4 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι