Μόλις λίγα 24ωρα αφότου το κρατικό μέγα fund της Νορβηγίας ανακοίνωσε την πρόθεση του να ρευστοποιήσει όλα τα assets που έχει στη Ρωσία, ομολόγησε πως πιθανότατα η αξία τους έχει εκμηδενιστεί και έχει χάσει τα χρήματα του. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων fund αποκάλυψε και την ύπαρξη πολιτικού παρασκηνίου πίσω από τις κινήσεις του.

Πραγματικά, ο διευθύνων σύμβουλος του fund Νικολάι Τάνγκεν, σε συνέντευξη του, παραδέχτηκε πως ουσιαστικά έχει διαγράψει όλες τις επενδύσεις που αριθμούσε στη Ρωσία, καθώς η αξία τους έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 90% μέσα σε λίγες ημέρες.

Το fund διέθετε ρωσικές μετοχές που άξιζαν 27 δισ. νορβηγικές κορώνες (ήτοι 3 δισ. δολάρια) στα τέλη του 2021, που παρά τους κλυδωνισμούς άξιζαν περίπου 25 δισ. κορώνες δύο εβδομάδες πριν. Τα ρωσικά assets αναλογούσαν στο 0,2% του χαρτοφυλακίου του. Το ποσό αυτό κατέρρευσε στα 2,5 δισ. κορώνες την περασμένη Πέμπτη, αλλά πλέον και αυτό αμφισβητείται σοβαρά, όπως σχολίασε ο Τάνγκεν. Ειδικά στις δυτικές αγορές οι ρωσικές μετοχές έχουν εξαϋλωθεί.

«Νομίζω πως κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να πουλήσουμε τις μετοχές μας, όμως το ερώτημα είναι αν θα έχουν πλέον κάποια αξία».

Διαβάστε επίσης: Μετοχές του… ενός σεντ οι ρωσικές μετοχές στις δυτικές αγορές 

Μέχρι τα τέλη της περσινής χρονιάς, το κρατικό fund διέθετε ένα μερίδιο της τάξεως του 0,86% στην Gazprom, ένα 0,75% στην κορυφαία τράπεζα Sberbank (αποτελώντας και τον κυριότερο ξένο μέτοχο της) και ένα 0,73% στην Lukoil.

Ο Τάνγκεν αποκάλυψε επίσης πως αρχικά το συμβούλιο του fund είχε αποφασίσει να μην αλλάξει στάση και να κρατήσει τα ρωσικά assets. Συγκεκριμένα είχε συνεδριάσει εκτάκτως την περασμένη Πέμπτη, ήτοι ανήμερα της ρωσικής εισβολής και μετά από έντονη συζήτηση είχε αποφασίσει να κρατήσει στάση αναμονής. Το επιχείρημα ήταν πως η άρον-άρον ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου του μπορεί να διευκόλυνε τους ολιγάρχες να αγοράσουν τις μετοχές αυτές εξαιρετικά φτηνά.

Η απόφαση αυτή άλλαξε μέσα σε λίγα 24ωρα, και μάλιστα με πολιτική παρέμβαση. Συγκεκριμένα την Κυριακή είχε γίνει γνωστό πως το fund αποφάσισε να δρομολογήσει αποεπένδυση των ρωσικών assets, μετοχών και ομολόγων, που διέθετε.

«Δεν ήταν μια επενδυτική απόφαση, ήταν μια πολιτική απόφαση» αποκάλυψε ο Τάνγκεν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν θεωρεί ότι η απόφαση αυτή θα οδηγούσε άλλες χώρες να θεωρήσουν πως το fund λειτουργεί σαν πολιτικό εργαλείο, καθώς η τρέχουσα κρίση αποτελεί μια «ιδιαίτερη περίπτωση».

Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση της νορβηγικής κυβέρνησης αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση, δεδομένου πως παραδοσιακά το fund κινείται αποκλειστικά με όρους χρηματοοικονομικού επενδυτή.

Θυμίζουμε πως το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό από τη Δευτέρα, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε την Τρίτη πως με προεδρικό διάταγμα παρεμποδίζεται το δικαίωμα των ξένων επενδυτών να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις ρωσικών assets.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή