Πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου επιζητά η Γαλλία, προκειμένου τα μέλη της Ένωσης να βρίσκονται σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτούν με τους παραγωγούς, όμως κάποια κράτη μέλη δεν συμφωνούν. Την αποκάλυψη έκανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
O Γάλλος υπουργός μιλώντας στη Βουλή αποκάλυψε πως η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. έχει καταθέσει πρόταση προς τους εταίρους για μια κοινή γραμμή στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, ώστε οι χώρες να βρίσκονται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση απέναντι σε εταιρείες προμηθειών όπως η ρωσική Gazprom και η αλγερική Sonatrach. Όμως, παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενστάσεις από κάποιες χώρες, χωρίς να τις κατονομάζει.
Πάντως, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που είναι θετική στην πρόταση, έχοντας προτείνει και η ίδια πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Μάλιστα, εν όψει και της επικείμενης συνόδου κορυφής φαίνεται πως δημιουργείται ένα μέτωπο των κρατών του νότου υπέρ του συγκεκριμένου ζητήματος, με τη συμμετοχή επίσης Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της τετραμερούς.
«Πρόκειται για μια παρέμβαση στην αγορά που προκαλεί νευρικότητα σε κάποιους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά είναι μια πρόταση που κάνουμε με τον πρόεδρο (Μακρόν), ώστε να βάλουμε ένα ταβάνι στις τιμές φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σχολίασε.
Αντιμέτωπες με την ενεργειακή κρίση που πιέζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν δρομολογήσει έκτακτα μέτρα στήριξης.
Η ίδια η Γαλλία «πάγωσε» τις εγχώριες τιμές φυσικού αερίου με το κράτος να αναλαμβάνει να καλύψει την διαφορά προς τις γαλλικές εταιρείες φυσικού αερίου. Ένα μέτρο που εκτιμάται πως θα κοστίσει φέτος στα ταμεία 6,4 δισ. ευρώ.
Συνολικό το πακέτο των μέτρων και των επιδοτήσεων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση, συμπεριλαμβανόμενης της επιδότησης μιας έκπτωσης 0,15 λεπτά ανά λίτρο στην τιμή της βενζίνης για όλους τους οδηγούς, θα κοστίσει 22 δισ. ευρώ.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία