Αισιοδοξία για την πορεία του 2022 παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ραγδαίες ανατιμήσεις σε καύσιμα και αγαθά εξέφρασε ο πρόεδρος της Aegean, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2021. Ο ελληνικός αερομεταφορέας, που θα προσφέρει αυτή τη χρονιά 15-15,2 εκατ. θέσεις, βλέπει ήδη βελτιωμένες προκρατήσεις, με τον Μάρτιο να σημειώνει μάλιστα τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλους τους μήνες του 2021, δείχνοντας τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο ελληνικός τουρισμός για εφέτος.

Η Aegean κατέγραψε για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προκρατήσεις περίπου στο 80-83% των αντίστοιχων μηνών του 2019 και τρεις με τέσσερις φορές πάνω από πέρσι. Εφόσον δεν υπάρξει κάποιος απρόβλεπτος παράγοντας, η εταιρεία θα φτάσει σε δραστηριότητα το ερχόμενο καλοκαίρι στα νούμερα του 2019 (ή έστω μειωμένα κατά ένα 5%), ενώ αυτή την περίοδο κινείται στο -30% του 2019 και σταδιακά θα φτάσει το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς στο -18%.

Επιδράσεις

Επιδράσεις βεβαίως από την ρωσική εισβολή θα υπάρξουν στην ελληνική αγορά, αλλά, όπως εκτίμησε ο κ. Βασιλάκης, δεν αναμένονται μεγάλα προβλήματα, καθώς σύμφωνα και με διεθνείς αναλυτές η Ελλάδα θα έχει ένα δυνατό καλοκαίρι. «Βεβαίως με έναν πόλεμο σε εξέλιξη κοντά μας, έχουμε ένα δύσκολο περιβάλλον. Αυτό που χάσαμε με την εισβολή ήταν η σταθερή άνοδος που είχαμε κατακτήσει στον αριθμό των προκρατήσεων», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η κουλτούρα των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής που επικράτησε εν μέσω πανδημίας είναι πια ένας συνήθης παράγοντας για την εταιρεία, που φροντίζει να διατηρεί ευελιξία ως προς τις χωρητικότητες.

Εντωμεταξύ, η εταιρεία επαναφέρει τους 15 προορισμούς από την Αθήνα, που είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας, ενώ παρουσιάζει μία αύξηση του προϊόντος της business class, στην οποία και θα επενδύσει το επόμενο διάστημα.

Κρίσιμος παράγοντας

Ως τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την επιστροφή στην κερδοφορία το 2022, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Aegean την πληρότητα των πτήσεων. Ο στόχος για την τρέχουσα χρονιά είναι ο συντελεστής πληρότητας, που το 2021 ανήλθε σε 65,5%, να ξεπεράσει το 75% σε σχέση με το 2019, γεγονός που θα επιφέρει βελτίωση στα έσοδα ανά πτήση. Επίσης, όπως τονίστηκε κατά την τηλεδιάσκεψη, η εταιρεία πέρασε ήδη από τον Φεβρουάριο σε θετικό περιβάλλον ταμειακών ροών. Εξέλιξη που πέρσι επετεύχθη τον Μάιο.

«Στο τέλος του 2023 θα είμαστε πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε προγραμματίσει προ πανδημίας ως προς τις παραλαβές των νέων αεροσκαφών, έχοντας αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε το 2020» είπε ο κ. Βασιλάκης. Η καθυστέρηση που επιβλήθηκε από τον μηδενισμό σχεδόν του πτητικού έργου για κάποιους μήνες του 2020, καλύφθηκε μετά την επίσπευση των παραδόσεων από το 2021.

Ευρωπαϊκό περιβάλλον

Ως προς το ευρωπαϊκό περιβάλλον, ο κ. Βασιλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Aegean τόσο σε επίπεδο εσόδων, όσο και πτητικής δραστηριότητας ήταν σε καλύτερη θέση ως προς την ανάκαμψη των επιδόσεών της από όσους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς έχουν ως τώρα ανακοινώσει τα αποτελέσματα.

Πάντως οι καλές επιδόσεις της περσινής χρονιάς για τον ελληνικό τουρισμό έγιναν μαγνήτης για ευρωπαίους αερομεταφορείς, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, πράγμα που αναμένεται και φέτος. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η συνολική διαθεσιμότητα διεθνών πτήσεων στη χώρα μας το καλοκαίρι, μπορεί να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. «Οι εταιρείες βάζουν τα αεροσκάφη τους εκεί που υπάρχει ζήτηση. Αναμένουμε ότι η συνολική διαθεσιμότητα στο μέσο της σεζόν θα είναι 7-10% υψηλότερη από το 2019. Στα νησιά η αύξηση μπορεί να φτάσει στο 15%», επισήμανε ο κ. Βασιλάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις