Η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 20% φέτος εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας, η οποία θα δει με τη σειρά της το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 10%, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Πριν από τον πόλεμο, η τράπεζα προέβλεπε ανάπτυξη 3,5% στην Ουκρανία και 3% στη Ρωσία.

Οι προβλέψεις που δόθηκαν βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εχθροπραξίες θα τερματιστούν σε 2 μήνες και ότι θα ακολουθήσει προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομία της Ουκρανίας θα σημειώσει αλματώδη ανάκαμψη, θα «ανέβει» με ρυθμό 23% το 2023, ενώ το ΑΕΠ της Ρωσίας, που θα υφίσταται ακόμη κυρώσεις, αναμένεται απλά να σταθεροποιηθεί και να δημειώσει μηδενική ανάπτυξη.

Ισχυρότερο σοκ από το 1970

Αξίζει να σημειωθεί πως η EBRD επισημαίνει πως οι προβλέψεις αυτές πρέπει να ιδωθούν με την επιφύλαξη της ιδιαίτερα μεγάλης αβεβαιότητας και «με μεγάλο περιθώριο επιδείνωσης αν οι εχθροπραξίες κλιμακωθούν ή εάν περιοριστούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου και πρώτων υλών από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με την τράπεζα η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με «το πιο ισχυρό σοκ στο πεδίο του εφοδιασμού από την έναρξη των χρόνων του 1970».

Άλλωστε, αναμένει εξάλλου να δει «πόσο βαθύς θα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η αύξηση του κόστους των διατροφικών πρώτων υλών, του πετρελαίου, του αερίου και των μετάλλων στις οικονομίες, ιδιαίτερα αυτές των αναπτυσσόμενων χωρών», καθώς Ρωσία και Ουκρανία έχουν μεγάλα μερίδια στην παραγωγή τους, «ειδικά σιτηρών, καλαμποκιού, λιπασμάτων, τιτανίου και νικελίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ