Ουκρανοί αγρότες έχουν σπείρει περίπου 400.000 εκτάρια (σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα) με διάφορες ανοιξιάτικες καλλιέργειες μέχρι την Πέμπτη. Πρόκειται για μια έκταση που είναι κατά 10% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία πέρσι, παρά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι. Υποστήριξε δε ότι έλλειψη καυσίμων δεν είχε επηρεάσει τη σπορά.

«Διαπραγματευόμαστε με προμηθευτές ώστε να μην σταματήσει η εκστρατεία της σποράς», πρόσθεσε ο Βισότσκι.

Αυτόν τον μήνα, αξιωματούχοι του ουκρανικού γεωργικού τομέα δήλωσαν στο Reuters ότι η συνολική έκταση της σποράς, κατά την εαρινή καλλιέργεια του 2022, θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με πέρυσι, και να περιοριστεί σε περίπου 7 εκατομμύρια εκτάρια, έναντι 15 εκατομμυρίων εκταρίων που ήταν η εκτίμηση προτού εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αγρότες θα μπορούσαν να μειώσουν την έκταση που έχουν σπείρει με ηλίανθο και καλαμπόκι, λόγω του πολέμου, αλλά να αυξήσουν την έκταση που σπέρνουν σε άλλα δημητριακά όπως ο αρακάς, το κριθάρι και η βρόμη.

Αναστολή ουκρανικών εξαγωγών

Η Ουκρανία έχει αναστείλει τις εξαγωγές σίκαλης, βρόμης, κεχριού, φαγόπυρου, αλατιού, ζάχαρης, κρέατος και ζωικού κεφαλαίου μετά την ρωσική εισβολή και θέσπισε άδειες εξαγωγής για το σιτάρι. Ωστόσο, η κυβέρνηση είπε ότι θα επιτρέψει ελεύθερα τις εξαγωγές καλαμποκιού και ηλιέλαιου.

Την Πέμπτη, ο Βισότσκι είπε ότι η Ουκρανία είχε 13 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και 3,8 εκατομμύρια τόνους σίτου σε αποθέματα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Μίκολα Σόλσκι, δήλωσε ότι τα αποθέματα σιτηρών για εξαγωγή ανήλθαν σε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν είπε ποιος ήταν ο διαθέσιμος όγκος.

Ενώ πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται εάν η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την εισβολή δεν αλλάξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή