Νομικό αγώνα θα ξεκινήσει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατά των κυρώσεων που αφορούν το πάγωμα των ξένων συναλλαγματικών της αποθεμάτων ύψους 300 δισ. δολαρίων από τις δυτικές κυβερνήσεις. Την κίνηση αυτή ανακοίνωσε η επικεφαλής της Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, σύμφωνα με το Interfax.

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου πάγωμα (των κονδυλίων), οπότε ετοιμάζουμε αγωγές, καθώς είναι μια πρωτοφανής παγκόσμια κίνηση» σχολίασε η κυρία Ναμπιουλίνα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.

Εκτιμάται πως η κεντρική τράπεζα έχει στερηθεί της πρόσβασης σε περίπου τα μισά από τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει, συνολικού ύψους 609,4 δισ. δολαρίων, λόγω των κυρώσεων που δρομολογήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το μέτρο αυτό υποχρέωσε την κεντρική τράπεζα σε έκτακτα μέτρα και capital controls για να μπορέσει να κρατήσει τον έλεγχο των αποθεμάτων που διαθέτει και να εμποδίσει την διαφυγή ξένων κεφαλαίων.

Η Ρωσία εξάλλου έχει ήδη απειλήσει να κινηθεί νομικά σε περίπτωση που οι κυρώσεις την οδηγήσουν σε πτώχευση στερώντας της την δυνατότητα να μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ήδη έχει χάσει δύο πληρωμές σε ομόλογα σε δολάρια, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες δεν έλαβαν άδεια από τις αμερικανικές αρχές να προωθήσουν τις πληρωμές, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να τις καλύψει με ρούβλια, κάτι που θεωρήθηκε ως καθοριστικό βήμα προς την κήρυξη πτώχευσης.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από τη ρωσική οικονομία επιβάλλοντας ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το Κρεμλίνο να σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που δεν διαφαίνεται για την ώρα, παρά το γεγονός πως ο ρωσικός στρατός έχει αναδιπλωθεί και έχει επικεντρώσει κυρίως τις επιχειρήσεις του στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή