«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζοντας ωστόσο και ανησυχία για τον κίνδυνο της κλιμάκωσής του.
Τιμώντας την 77ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας με τηλεοπτικό του διάγγελμα το οποίο θα προβληθεί αργότερα απόψε, ο καγκελάριος εξηγεί και υπερασπίζεται την πολιτική του για τη Ρωσία.
«Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε περισσότερα από 60 εκατομμύρια θύματα. Οι Γερμανοί διέπραξαν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό να βιώνει κανείς ότι σήμερα, 77 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου, η ωμή βία παραβιάζει και πάλι το νόμο στην καρδιά της Ευρώπης, ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει στην Ουκρανία άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μετατρέπει πόλεις σε ερείπια και επιτίθεται ακόμη και σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν», αναφέρει ο κ. Σολτς στο μήνυμά του, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της δήλωσής του.
Δεν μοιάζει με καμία άλλη προηγούμενη επέτειο
Φέτος, τονίζει, η 8η Μαΐου δεν μοιάζει με καμία άλλη προηγούμενη επέτειο. «Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους, δύο λαούς οι οποίοι πολέμησαν εκείνη την εποχή μαζί για να νικήσουν τον φονικό γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό», συνεχίζει ο Όλαφ Σολτς, για να τονίσει ότι «τώρα όμως, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της».
«Ποτέ ξανά!»
Το κεντρικό γερμανικό σύνθημα για τον ναζισμό («Ποτέ ξανά!») στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και την ελευθερία στο πλευρό όσων δέχονται επίθεση και υποστηρίζουμε την Ουκρανία στο αγώνα της κατά του επιτιθέμενου, υπογραμμίζει ο καγκελάριος στο διάγγελμά του.
«Η Γερμανία βοηθά να τερματιστεί η βία. Δεν πρέπει να υπάρξει ειρήνη η οποία θα υπαγορευθεί από τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί δεν θα το δεχτούν – ούτε εμείς», επαναλαμβάνει ο κ. Σολτς και εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, η ελευθερία και η ασφάλεια θα θριαμβεύσουν – όπως ακριβώς η ελευθερία και η ασφάλεια θριάμβευσαν πριν από 77 χρόνια επί της ανελευθερίας, της βίας και της δικτατορίας». Το να συνεισφέρει κανείς σε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σημαίνει «ποτέ ξανά!» και εκεί βρίσκεται η κληρονομιά της 8ης Μαΐου, προσθέτει με έμφαση ο καγκελάριος.
Για τις κυρώσεις στη Ρωσία
Στο διάγγελμά του ο Όλαφ Σολτς αναφέρεται ακόμη στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ευχαριστεί τους Γερμανούς για την προθυμία τους να υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες. Εκφράζει όμως και την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου και προειδοποιεί: «Θα ήταν λάθος μας να μην το λάβουμε υπ’ όψιν».
Ταυτόχρονα όμως, σημειώνει, «δεν θα πρέπει να μας παραλύει ο φόβος» και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έχει ορκιστεί να αποτρέψει το κακό για τον γερμανικό λαό. Ένα από τα διδάγματα της 8ης Μαΐου είναι και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλοι παγκόσμιοι πόλεμοι, αναφέρει και κάνει λόγο για τέσσερις αρχές που πρέπει να τηρηθούν: «Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να τολμήσει μόνη της. Η γερμανική αμυντική ικανότητα πρέπει να διατηρηθεί. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα που να βλάπτει τη Γερμανία και τους συμμάχους της περισσότερο από τη Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε εμπόλεμο μέρος».
Ο γερμανός καγκελάριος περιγράφει ακόμη το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ταυτίζει τον επιθετικό του πόλεμο με τον αγώνα κατά του εθνικοσοσιαλισμού ως «παραποίηση της ιστορίας και συκοφαντία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος
Τραμπ: «Πρέπει να φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες»
Θα υλοποιήσει πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ όλα όσα είχε διακηρύξει στον προεκλογικό αγώνα; Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Συρία: Σε θέση «πρωτοφανούς αδυναμίας» η Τεχεράνη
«Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια»
Παραιτήθηκε από σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Αλέξης Πατέλης
Τι αναφέρει ο κ. Πατέλης στην ανάρτησή του - Πότε θα ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής
Η Ελλάδα ανταγωνίζεται ισάξια την Ισπανία στα τουριστικά έσοδα [γράφημα]
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ στην Ελλάδα περίπου το 1/3 του εισερχόμενου τουρισμού για το 2019 και σχεδόν το 1/4 του 2022 και του 2023 είναι οδικές αφίξεις