Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, αν και οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και η μεταβλητότητα ήταν παρούσα σε πολλούς τίτλους, καθώς έλαβαν στήριξη από την παραδοχή της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η ώρα της αύξησης του επιτοκίου πλησιάζει.Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,6%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 3,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,44% στις 7.347 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 2,17% στις 13.828 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,5% στις 6.269 μονάδες.Εισακούοντας τις φωνές για δράση, προκειμένου να ελεγχθεί ο ολοένα και αυξανόμενος πληθωρισμός, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έλθει εβδομάδες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις αρχές του επομένου τριμήνου. Δηλαδή τον Ιούλιο. Μετά την αρχική αύξηση, η εξομάλυνση της πολιτικής «θα είναι σταδιακή», δήλωσε επίσης σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, με την αγορά να εκτιμά ότι θα είναι και η σωστή κίνηση προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της βρετανικής HomeServe κέρδισαν περισσότερο από 13% μετά το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Brookfield Asset Management εξετάζει την εξαγορά της εταιρείας. Άλμα 11% και για τη γερμανική Thyssenkrupp, αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για κέρδη.Οι μετοχές του Swedish Match ενισχύθηκαν κατά 9%, αφού η καπνοβιομηχανία συμφώνησε την πώληση της στον αμερικανικό κολοσσό Philip Morris International έναντι 16 δισ. δολ. Στον αντίποδα, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Evotec σημείωσε πτώση άνω του 10%, καθώς απογοήτευσε με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.Από τη χθεσινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές έκαναν προσπάθεια να ανακάμψουν από την ισχυρή βουτιά του τελευταίου διαστήματος, η οποία προκλήθηκε κυρίως από τις ανησυχίες των επενδυτών για την αύξηση των επιτοκίων και τα ερωτηματικά σχετικά με το πόσο επιθετικά θα ενεργήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Επιπλέον, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα.Στα μάκρο της ημέρας, ο γερμανικός πληθωρισμός τον Απρίλιο ανήλθε στο 7,4% ετησίως, το υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ούτε σήμερα κράτησε την ανοδική αντίδραση

Ανοδικά, αλλά και με αρκετή επιφυλακτικότητα, έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, μακριά από τα υψηλά ημέρας των 877 μονάδων, καθώς οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο έβαλαν στοπ στην προσπάθεια μιας ισχυρής αντίδρασης. Έτσι, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,21% στις 862,66 μονάδες με τον τζίρο στα 86 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές