Νόμο… 300 άρθρων για τη λειτουργία των ΑΕΙ παρουσιάζει αύριο Πέμπτη το μεσημέρι το υπουργείο Παιδείας.

Μετά από μήνες διαφωνιών, έντασης και διαβουλεύσεων, ο νέος Νόμος παρουσιάζεται επίσημα και μάλιστα θα περιέχει το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, που τελικά οδηγεί σε υποβάθμιση του θεσμού του πρύτανη, παρότι οι διατάξεις του προβλέπουν και… αντιπρυτάνεις!

Πανίσχυρα τα Συμβούλια

Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη μορφή που αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 17 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του τα νέα συμβούλια των ΑΕΙ δεν θα λογοδοτούν σε κανένα άλλο όργανο του ιδρύματος και θα είναι πανίσχυρα.

Η απευθείας εκλογή πρύτανη από το σώμα και τους καθηγητές, καταργείται. Οι πρυτάνεις (αλλά και οι αντιπρυτάνεις τους) θα επιλέγονται μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών του κάθε συμβουλίου ιδρύματος. Οι έως σήμερα «ηγέτες» των ΑΕΙ όμως, δεν θα διοικούν πλέον τα ιδρύματα, αλλά να διαχειρίζονται μόνο τα ακαδημαϊκά θέματα της καθημερινότητάς τους.

Το νέο μοντέλο

Συγκεκριμένα, η συγκρότηση των νέων συμβουλίων των ΑΕΙ θα γίνεται ως εξής: εκλογή έξι εσωτερικών μελών από την ακαδημαϊκή κοινότητα κάθε ιδρύματος με ψήφο μόνο των μελών ΔΕΠ (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού). Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για την εκλογή ενός διευρυμένου πρυτανικού συμβουλίου σε σύγκριση με την σημερινή του μορφή. Τα εσωτερικά μέλη θα επιλέγουν τα υπόλοιπα πέντε εξωτερικά, μεταξύ ΑΕΙ Ελλάδας ή εξωτερικού και ενδεχομένως άλλων φορέων. Τα μέλη των συμβουλίων (στο σύνολο τους) θα επιλέγουν πρύτανη και αντιπρυτάνεις (μεταξύ των εσωτερικών μελών τους).

Μάνατζερ

Τα μέλη των συμβουλίων μπορούν να εκλεγούν ως δύο θητείες το ανώτερο, ενώ θεσπίζεται εκτελεστικός διευθυντής των ΑΕΙ (μάνατζερ), που θα είναι άτομο το οποίο διορίζει το συμβούλιο διοίκησης και μπορεί να προέρχεται από το υπάρχον προσωπικό του ιδρύματος ή άλλου δημόσιου φορέα.

Θα προταθεί  δε στους νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ στην πρώτη εφαρμογή νόμου να μπουν αυτοτελώς στα συμβούλια, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς τη διαδικασία νέας εκλογής.

Οι υπόλοιπες διατάξεις

Κατά τα άλλα, το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος άλλων διατάξεων: εισαγωγή του θεσμού της εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ομοειδών τμημάτων της χώρας («εσωτερικό Erasmus»), επέκταση και αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό, καθορισμό του ελάχιστου ύψους αποζημίωσης των φοιτητών στο 80% του ελάχιστου μισθού, πρόβλεψη ότι οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν σε ένα τμήμα αλλά να παίρνουν μαθήματα και από άλλα τμήματα για την ευρεία μόρφωσή τους, πλήρη απελευθέρωση των διαδικασιών στα μεταπτυχιακά προγράμματα (που αφορά και το ύψος των διδάκτρων τους, το οποίο θα καθορίζεται πλέον κατά περίπτωση), μαθήματα και εξ αποστάσεως χωρίς περιορισμούς και ανταποδοτικές υποτροφίες με ακαδημαϊκά κριτήρια, όπου υπάρχουν δίδακτρα (μεταπτυχιακά).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΕΕ: Η ανακοίνωση για τα 2 χρόνια πολέμου στην Ουκρανία – «Δύο χρόνια βίας, κτηνωδίας, τρόμου και καταστροφής»
Επικαιρότητα |

«Δύο χρόνια βίας, κτηνωδίας, τρόμου και καταστροφής»: Η ΕΕ για την επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια τραγική επέτειο: εκείνη του επιθετικού πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», σημειώνουν τα όργανα της ΕΕ