Το φράγμα του 1 εκατομμυρίου ξεπέρασαν οι χρήστες διατραπεζικής υπηρεσίας που επιτρέπει την αποστολή εμβασμάτων μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων στη στιγμή, με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος.

Ο λόγος γίνεται για την «IRIS», η οποία διατίθεται για προσωπική χρήση, δίνοντας τη δυνατότητα για μεταφορές έως και 500 ευρώ την ημέρα.

Δωρεάν ή με προμήθεια που μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 0,05 ευρώ, ο καθένας μπορεί από το κινητό του τηλέφωνο και μέσω της εφαρμογής mobile banking των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, να αποστείλει χρήματα σε τρίτους, σε όποια τράπεζα κι αν τηρούν το λογαριασμό τους.

Εναλλακτικά είναι δυνατή η χρήση της και για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του ίδιου προσώπου σε διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ενδιαφερόμενος να επιλέγει πριν τη συναλλαγή που θέλει να εκτελέσει, ως λογαριασμό πίστωσης για την υπηρεσία, εκείνον στον οποίο θέλει να κατευθυνθούν τα χρήματα.

Αυτό γίνεται άμεσα, μέσω του mobile app της τράπεζας στην οποία θέλει να στείλει το έμβασμα. Σημειώνεται ότι η αλλαγή από τράπεζα σε τράπεζα μπορεί να γίνει απεριόριστες φορές.

Οι προμήθειες

Κατά τα άλλα, η διαδικασία είναι απλή, καθώς η εντολή δίνεται με τη χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου ή του ΑΦΜ του ατόμου στο οποίο θέλει κάποιος να στείλει χρήματα.

Με την εκτέλεση της εντολής το ποσό πιστώνεται άμεσα στο λογαριασμό του παραλήπτη, χωρίς καμία χρέωση για τον τελευταίο. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή και των δύο μερών στην υπηρεσία, η οποία γίνεται άμεσα μέσω του mobile banking.

Αναλυτικότερα, οι προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στον αποστολέα για εμβάσματα έως 500 ευρώ, ανέρχονται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Alpha Bank: Δωρεάν
  • Eurobank: Δωρεάν έως 30 ευρώ, 0,50 ευρώ για εμβάσματα από 30,01 έως 100 ευρώ, 1,20 ευρώ για ποσά από 100,01 έως 500 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα: Δωρεάν
  • Τράπεζα Πειραιώς: 0,05 ευρώ για ποσά έως 50 ευρώ και 0,50 ευρώ για ποσά από 50,01 έως 500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη σύνδεση στο σύστημα TIPS τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των 27 χωρών του ευρωπαϊκού χώρου SEPA που μπορούν να στείλουν και να δεχθούν άμεσες πληρωμές (Instant Payments) εντός 10 δευτερολέπτων, για ποσά έως και 100.000 ευρώ.

Το 2021 σημειώθηκε ετήσια αύξηση 100% στις συγκεκριμένες πληρωμές στη χώρα μας.

Αύξηση συναλλαγών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου, η χρήση της υπηρεσίας IRIS P2P για προσωπική χρήση υπερπενταπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα δύο χρόνια νωρίτερα, όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στην εγχώρια αγορά.

Προέκταση αυτής είναι το IRIS P2B (Person to Business), που προσφέρει άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες / μικρές επιχειρήσεις. Σε αυτήν είναι εγγεγραμμένοι σήμερα κοντά στους 70.000 επαγγελματικούς λογαριασμούς.

Έτσι, μπορούν να εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους. Οι τελευταίοι εκτελούν εύκολα τις πληρωμές τους, γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να χρειάζεται η εισαγωγή του ΙΒΑΝ.

Μάλιστα, προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση από το mobile banking app του πελάτη.

Πληρωμή οφειλών με QR code 

Εξάλλου, η πληρωμή με κωδικό RF/QR είναι μια επιπλέον δυνατότητα που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες, είτε για πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ή του e-paravolou προς το Δημόσιο, είτε για εξόφληση λογαριασμών διαφόρων ειδών (ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κτλ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΙΑΣ, 8 στους 10 οργανισμούς / επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη ΔΙΑΣ έχουν υιοθετήσει το νέο πρότυπο πληρωμών, το οποίο, σύμφωνα με την κ. Καμπουρίδου, «έως τον Νοέμβριο του 2023 θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα (new normal)».

Τέλος, εντυπωσιακή αύξηση 235% κατέγραψε και η χρήση της υπηρεσίας IRIS για ηλεκτρονικές αγορές (IRIS eCommerce) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα δύο χρόνια νωρίτερα.

Με το πάτημα του κουμπιού IRIS, οι καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν στα e-shops απευθείας από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, χωρίς τη χρήση κάρτας.

Τη δυνατότητα αυτή προσφέρουν σήμερα στις επιχειρήσεις πελάτες τους οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Viva Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις