
Project Syndicate
H δυνατότητα της ψηφιακής επανάστασης να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, να μεταμορφώσει τις οικονομίες μας και να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογίες που είναι κυριολεκτικά εκτός αυτού του κόσμου. Η τροφοδοσία των σημερινών αυτοματοποιημένων υπηρεσιών και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί ακριβή, έγκαιρα δεδομένα που παρέχονται από τεχνολογίες που βασίζονται στο διάστημα (παγκόσμια πλοήγηση, παρατήρηση της Γης, περιβαλλοντική παρακολούθηση και δορυφόροι επικοινωνίας).
Αυτό ισχύει στη γεωργία, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στην άμυνα, ακόμη και στη χρηματοδότηση. Οι αγρότες βασίζονται στους δορυφόρους για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουν και πότε, ενώ τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα τρένα και τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα για την ασφαλή και αποτελεσματική πλοήγηση. Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται δορυφόρους για την παρακολούθηση της απόδοσης και τη διατήρηση των δικτύων τους και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τα μοναδικά δεδομένα που συλλέγουν για να ενημερώνουν τις επενδυτικές αποφάσεις και για την ακριβή χρονική σήμανση.
- Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2: Επιστήμη Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη υπό τη μορφή ενός Σχεσιακού Πρίσματος
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επενδύσει πολλά σε αυτόν τον τομέα μέσω έργων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως το Galileo και το EGNOS (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κάλυψης Γεωστατικής Πλοήγησης), το Copernicus, το σύστημα παρατήρησης της Γης, και το GOVSATCOM, το ασφαλές πρόγραμμα δορυφορικών επικοινωνιών. Η Ευρώπη μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για πολλές εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαστημικής καινοτομίας. Όμως, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε τεχνολογίες που βασίζονται στο Διάστημα – ιδιαίτερα ταχέως αναπτυσσόμενοι στρατηγικοί τομείς, όπως οι καταναλωτικές λύσεις και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – ξεπερνιούνται από άλλες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας.
Η θέση της Ευρώπης στον κόσμο του αύριο θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανταγωνιστικότητα, την επιρροή και την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επενδύσουμε περισσότερο σε τεχνολογίες που βασίζονται στο Διάστημα, πολλές από τις οποίες έχουν αμυντικές και μη στρατιωτικές εφαρμογές.
- Διαβάστε επίσης: Πρόβλεψη Νοσοκομειακών Επανεισαγωγών με Τεχνητή Νοημοσύνη
Τα διακυβεύματα της νέας διαστημικής κούρσας είναι τόσο υψηλά όσο ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά αυτή τη φορά η Ευρώπη είναι διεκδικητής. Για να μείνουμε στο ματς, όμως, θα χρειαστεί να κάνουμε πολύ περισσότερα για να λάμψουν τα πιο λαμπερά μας αστέρια. Αυτό ξεκινά με τη διοχέτευση πιο εξατομικευμένης χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα για να συμβάλει στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των νέων τεχνολογιών τους.
Όπως έδειξαν οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αναβάλει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει τη δική της ανταγωνιστικότητα και αυτονομία, τόσο στη Γη όσο και στο Διάστημα.
Ο Ροντρίγκο Κόστα είναι εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ (EU Agency for the Space Programme)
Ο Κρις Πίτερς είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο