Ημέρα πολιτικού δράματος ήταν για την Ιταλία η Πέμπτη, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να υποβάλλει την παραίτησή του και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που βρίσκεται στην εξουσία λιγότερο από 18 μήνες, να βρίσκεται μια «ανάσα» πριν την κατάρρευση.

Ο Ντράγκι, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί την Πέμπτη αφού το Κίνημα 5 Αστέρων, που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν τον υποστήριξε στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σχετικά με το σχέδιό του να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών.

«Ο συνασπισμός εθνικής ενότητας που στήριξε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον», δήλωσε ο Ντράγκι, ο οποίος είναι πρωθυπουργός ενός ευρύτερου συνασπισμού από τον Φεβρουάριο του 2021.

Το «no» του Ματαρέλα

Ο 74χρονος Ντράγκι πήγε στο παλάτι Quirinale στη Ρώμη για να συναντήσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά ο Ματαρέλα, ο ανώτατος διαιτητής στην ιταλική πολιτική σκηνή, τον προέτρεψε να το ξανασκεφτεί.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ντράγκι, ο οποίος είναι μη εκλεγμένος τεχνοκράτης, να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα της πολιτικής κατάστασης.

Ο Ντράγκι αναμένεται να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη και είναι πιθανό να προχωρήσει πριν από αυτό σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αλγερία, σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου της Ρώμης, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Αναταραχή

Οι διαιρέσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας για θέματα όπως η αύξηση του κόστους ζωής και η απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενισχύονται όσο πλησιάζουν οι γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο Ντράγκι, ο έκτος πρωθυπουργός της Ιταλίας την τελευταία δεκαετία, έχει κερδίσει επαίνους για τη βοήθεια που προσέφερε στη χώρα να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού και το προφίλ του έχει συμβάλει στο να αποκτήσει η χώρα μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή σκηνή.

Με υπόστρωμα την ακρίβεια

Η ψήφος εμπιστοσύνης είχε γίνει σημείο εστίασης των εντάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ντράγκι. Το κόμμα των 5 Αστέρων ήθελε ο Ιταλός πρωθυπουργός να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό σήμαινε μεγαλύτερη αύξηση του κρατικού δανεισμού.

Ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι δεν θα ήθελε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης χωρίς το κόμμα των Πέντε Αστέρων, το οποίο αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές του 2018, αλλά έκτοτε έχει υποστεί αποστασίες και απώλεια δημόσιας υποστήριξης.

Ο Ματαρέλα, 81 ετών, μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τον Ντράγκι να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση, να βρει έναν νέο υπηρεσιακό ηγέτη για να οδηγήσει την Ιταλία στις εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Στην Ιταλία δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές το Φθινόπωρο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς συνήθως τότε καταρτίζεται και εγκρίνεται από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός.

Η αντίδραση των αγορών

Οι κίνδυνοι μιας κατάρρευσης της κυβέρνησης Ντράγκι διαχύθηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο ασφάλιστρο για τη διακράτηση του χρέους της, και οι μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2020.

Η αναταραχή έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όπου το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί απότομα, καθώς η ΕΚΤ αρχίζει να σφίγγει τη νομισματική της πολιτική.

Η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα νέο εργαλείο για τον περιορισμό της απόκλισης μεταξύ του κόστους δανεισμού της Γερμανίας και των υπερχρεωμένων κρατών μελών, όπως η Ιταλία.

Ο Ντράγκι φέρεται να παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η Ιταλία θα τηρούσε τους όρους που συνδέονται με τον νέο μηχανισμό, αλλά η αποχώρησή του θα δημιουργούσε νέα αβεβαιότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα