
«Ο Έλληνας υπ. Τουρισμού έχει μεγάλη καρδιά για τους Γερμανούς. Περασμένη, ξεχασμένη η διαμάχη για την ελληνική κρίση χρέους, για τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας. Περασμένη, ξεχασμένη η αλαζονεία των Γερμανών (…) Τώρα η χώρα τους απειλείται με ενεργειακή κρίση, με μια κρίση θέρμανσης. Πρόσφυγες που αναζητούν ζεστασιά θα μπορούν να κατευθυνθούν προς το Νότο (…)» σημειώνει η TAZ του Βερολίνου, αναφερόμενη σε σχετικό δημοσίευμα της Bild και στις προτροπές των υπ. Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και δημάρχου Χανίων Βασίλη Σημανδηράκη προς Γερμανούς συνταξιούχους.
Το όνειρο του Νότου, παρατηρεί η ΤΑΖ, ήταν ανέκαθεν δέλεαρ για πολλούς Βορειοευρωπαίους, που ήθελαν να ζήσουν μια άλλη ζωή, όπως οι χίπηδες πριν από πενήντα χρόνια, που μετακόμιζαν από την Κρήτη και την Ίμπιζα μέχρι την Γκόα στην Ινδία. «Εκεί, ονειρεύτηκαν ότι δεν θα επέστρεφαν ποτέ στην κρύα, υλιστική Γερμανία. Μετρούσαν νευρικά τα ταξιδιωτικά τσεκ επιταγών που τελείωναν και δεν ήταν ακριβώς γενναιόδωροι σε φιλοδωρήματα στην τοπική γαστρονομία (…) Επωφελήθηκαν πάρα πολύ από τις χαμηλές τιμές και δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι, για κάποιο λόγο, οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες κινούνταν σε ανώτερες πνευματικές σφαίρες. Οι ντόπιοι, από την άλλη πλευρά, έβλεπαν τους χίπηδες περισσότερο ως τεμπέληδες και τσιγκούνηδες», γράφει η ΤΑΖ.
«Δεν υπάρχει διέξοδος προς νότο ή βορρά»
«Σήμερα η πεποίθηση ότι η ευτυχία είναι συνυφασμένη με τον ατέρμονο ήλιο είναι απαρχαιωμένη, σαν ένα ξεθωριασμένο καπέλο (…) Στην Κρήτη η θερμοκρασία αγγίζει τους 40 βαθμούς υπό σκιά ή ακόμη και τους 44, σύμφωνα με το δελτίο καιρού. Στην Ισπανία δεν είναι καλύτερα. Και στη Γερμανία έχουμε πλέον τέτοιες θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Τον δε Δεκέμβριο προβλέπονται 17 βαθμοί, βροχή… αλλά και απουσία θέρμανσης στην Κρήτη, σημειώνει σκωπτικά η ΤΑΖ.
Διαβάστε ακόμα: Εντυπωσιακή χρονιά για τον τουρισμό το 2022
Ούτε πάντως, κάνοντας απλά μαθηματικά, φαίνεται ότι συμφέρει οικονομικά να ξενιτευθεί ένας Γερμανός στην Κρήτη: «Ο ύπνος σε ξενώνα με κοινόχρηστο δωμάτιο στα Χανιά κοστίζει 20 ευρώ στο διαδίκτυο. Σύνολο 600 ευρώ το μήνα, χωρίς όμως φαγητό, χωρίς τα αεροπορικά, τίποτα. Άρα ουσιαστικά δεν εξοικονομείς τίποτα σε σχέση με μερικές εκατοντάδες ευρώ αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Η αλήθεια είναι: Δεν υπάρχει έξοδος ούτε προς τον Νότο ούτε προς τον Βορρά. Πρέπει να αντέξουμε και να αλλάξουμε την πραγματικότητα. Γιατί και αλλού δεν θα είναι όντως καλύτερα».
Ο Αυστριακός καγκελάριος στην Κύπρο
Αναφορές στον αυστριακό Τύπο για την επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νεμάχερ (ÖVP), συνοδευόμενου από την υπουργό Άμυνας Κλαούντια Τάνερ, στη Λευκωσία και τη συνάντησή που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη, μετά από δεξίωση με στρατιωτικές τιμές, συζήτησαν επίσης θέματα ενεργειακού εφοδιασμού ως συνέπεια του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το άλυτο ζήτημα της διχοτόμησης της Κύπρου» αναφέρει ενδεικτικά η Salzburger Nachrichten.
Διαβάστε ακόμα: Κικίλιας: Στόχος, τουρισμός 12 μηνών στην Κρήτη
Mεταξύ άλλων υπενθυμίζει την ιδιαίτερη σχέση Κύπρου-Αυστρίας: «Στο επίκεντρο του ταξιδιού βρέθηκε η επίσκεψη στην ειρηνευτική δύναμη της UNFICYP στο διαιρεμένο νησί της Μεσογείου. Η Αυστρία συμμετέχει στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο από το 1964 (…) Η ειρηνευτική δύναμη έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Αυστρία τερμάτισε τη συμμετοχή της το 2001, αλλά εξακολουθεί να εκπροσωπείται στην Κύπρο με τρεις αξιωματικούς και δύο πολιτικούς υπαλλήλους».
Oι συμβουλές της «νοικοκυράς» φον ντερ Λάιεν
Στις προτάσεις της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας τον χειμώνα, τις οποίες επεξεργάζεται η Γερμανίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρεται σχόλιο στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung και παρατηρεί: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ξεμείνει από κάθε φαντασία ή θάρρος (…) Ο Χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμερ κάνει εύστοχα λόγο για ‘συμβουλές νοικοκυράς’. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συμβουλές της είναι λάθος. Εάν τα κράτη-μέλη περιορίσουν τη θερμοκρασία δωματίου στα γραφεία και τις δημόσιες υπηρεσίες στους 19 βαθμούς το πολύ, αυτό θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της επικείμενης έλλειψης φυσικού αερίου.
(…) Μπορεί κανείς να παραδεχτεί ότι από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει κάνει πολλά για να διασφαλίσει νέες πηγές ενέργειας. Περισσότερο φυσικό αέριο και υγροποιημένο LNG δεν υπάρχει στην παγκόσμια αγορά. Ούτε φταίει εκείνη επειδή κράτη -κυρίως η Γερμανία- βάζουν τη δική τους ενεργειακή διασφάλιση πάνω από μια κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά εδώ ακριβώς απαιτούνται ξεκάθαρα λόγια από τις Βρυξέλλες. Το προσχέδιο για τη χειμερινή στρατηγική προσφέρει ελάχιστες απαντήσεις στο ερώτημα τι θα γίνει όταν τελειώσουν και οι συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας. Το προσχέδιο αναφέρει μόνο ότι η νομοθεσία της ΕΕ προστατεύει ιδιαίτερα τους ιδιώτες από ενεργειακές περικοπές. Είναι πραγματικά όμως αυτό πιο σημαντικό από το να χάσει κανείς τη δουλειά του, επειδή ο εργοδότης του χρεοκοπεί λόγω έλλειψης αερίου;»
Πηγή: DW/ Δήμητρα Κυρανούδη


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα