Εναλλακτικούς προορισμούς για την ελληνική διπλωματία με στόχο νέες συμμαχίες και συνεργασίες, «έξω από το κουτί» αναζητά η Αθήνα. Ενόψει και της υποβολής υποψηφιότητας της χώρας για μία θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Yπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τη Δευτέρα ξεκινά επίσκεψη στο Βιετνάμ όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Βιετνάμ, Ngyen Xuan Phuc, καθώς και από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Pham Minh Chinh, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του,  Bui Thanh Son.

Διαβάστε επίσης: Δένδιας: Η Τουρκία θέλει να αναδημιουργήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία

Με ατζέντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να καλύψουν κυρίως τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων (όπως οικονομία, ναυτιλία και τουρισμός), τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βιετνάμ, την κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και διεθνείς εξελίξεις.

Κατά την επίσκεψη προγραμματίζεται ακόμα η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης – Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας με το βλέμμα σε επενδύσεις και Τουρκία

Ενίσχυση στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βιετνάμ

Στο πλαίσιο ειδικής τελετής, θα παραδοθεί επίσης οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Εξωτερικών με αποδέκτη την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βιετνάμ. Η ενίσχυση θα παραδοθεί στον Υφυπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Βιετνάμ, Hoang Dao Cuong, με τον οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει και συνάντηση για τη διμερή συνεργασία.

Κατά την παραμονή του στο Ανόι, ο Υπουργός Εξωτερικών θα καταθέσει στέφανο στο Μαυσωλείο του Ho Chi Minh (Mαυσωλείο Uncle Ho’s).

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Ανόι έπεται της επίσκεψης της Αντιπροέδρου του Βιετνάμ, Vo Thi Anh Xuan, στην Αθήνα το 2021 και της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Ανόι, τον παρελθόντα Μάιο.

Επόμενος σταθμός Καμπότζη

Από το Ανόι ο Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στην Καμπότζη μέχρι και την Τετάρτη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 55ης Συνόδου του Οργανισμού Κρατών Νοτιανατολικής Ασίας «ASEAN».

Στις 3 Αυγούστου, θα υπογραφεί το Όργανο Εισδοχής στη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας σε Νοτιοανατολική Ασία (Treaty of Amity and Cooperation in Southeast Asia – TAC).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Όργανο Εισδοχής στην «TAC» αναμένεται να υπογράψουν, στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, πέραν της Ελλάδας και εκπρόσωποι της Δανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Ολλανδίας και του Ομάν.

Συναντήσεις στο περιθώριο του ASEAN

Στο περιθώριο των εργασιών του ASEAN,  ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συναντήσεις με σειρά ομολόγων του από κράτη – μέλη του ASEAN. Ειδικότερα, με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Μπρουνέι, Σουλτάνο Hassanal Bolkiah, και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ταϋλάνδης, Don Pramudwinai, καθώς και με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Vivian Balakrishnan, και της Καμπότζης, Prak Sokhonn 2 Αυγούστου.

Επιπροσθέτως, την Τετάρτη, αναμένεται να συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, Retno Marsudi, και με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ινδίας και των Φιλιππίνων, S. Jaishankar και Enrique Manalo αντιστοίχως.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης