Τα χαλασμένα POS, η φοροδιαφυγή, το κυνήγι της ΑΑΔΕ

φορολογικά έσοδα του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού θα κρίνουν ακόμη και τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, από Σεπτέμβριο και μετά. Αυτό λένε πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, εκφράζοντας, όμως, ένα φόβο: Τη μαζική προσπάθεια απόκρυψης φορολογητέας ύλης από τους επαγγελματίες στις τουριστικές περιοχές.

Ακόμη και με τη χρήση POS, πολλές φορές η απόδειξη δεν έρχεται και οι πελάτες «βολεύονται» μόνο με το χαρτάκι που τους δίνουν οι καταστηματάρχες.

Από την άλλη, παρατηρείται το φαινόμενο των δελτίων παραγγελίας που στο τέλος δεν συνοδεύεται από την ανάλογη απόδειξη, ενώ έχει μετατραπεί σε επιδημία το φαινόμενο των… χαλασμένων POS.

Όλα αυτά τα βλέπουν στην ΑΑΔΕ και προσπαθούν να τα περιορίσουν, βάζοντας βεβαίως στο παιχνίδι και τους καταναλωτές, Ελληνες και ξένους.

Οσοι θα πάνε διακοπές το επόμενο διάστημα, λοιπόν, καλό είναι να μην κάνουν… σκόντο στη φοροδιαφυγή, ζητώντας τις νόμιμες αποδείξεις. Μη δεχόμενοι ότι χάλασαν τα POS ή με το να βολεύονται με τα δελτία παραγγελιών.

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε ένα μέτρο που δεν θα αρέσει στους φοροφυγάδες κατά σύστημα. Από τις αρχές του νέου έτους (γιατί όχι από τώρα; ) με το που θα πληκτρολογείται το ποσό στο «μηχανάκι» η απόδειξη θα βγαίνει αυτόματα στην ταμειακή μηχανή. Διασυνδέεται δηλαδή το POS με την ταμειακή και τα στοιχεία διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

Για να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν οι φοροφυγάδες. Ισως αυτό που έγινε πρόσφατα στη Μύκονο, όπου οι αποδείξεις έβγαιναν κανονικά από την ταμειακή, αλλά αυτή δεν είχε συνδεθεί με την ΑΑΔΕ.

«Ασπιρίνες» για την ενεργειακή κρίση

Τα πρώτα σχέδια για εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα μας, βγαίνουν στο φως. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα έχουν διαρρεύσει, θα υπάρξει ένα ευρύ πρόγραμμα εξοικονόμησης στο δημόσιο τομέα, κυρίως δε στους δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα, θα σβήνουν, λένε, τα φώτα στα μνημεία της χώρας μετά τις 3 τα ξημερώματα. Επίσης θα μειωθεί ο δημόσιος φωτισμός και στους δήμους θα σβήνουν την παροχή σε 1 στις 10 λάμπες. Μάλιστα, ο Κ. Σκρέκας, μιλώντας στην «Κ», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυλιόμενων διακοπών ρεύματος στα νοικοκυριά.

«Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας».

Μάλιστα. Πόλεμος θα είναι η λέξη που θα χρησιμοποιείται όταν θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις.

Όμως, ρωτώντας η στήλη ειδικούς της αγοράς ενέργειας αυτοί τονίζουν το εξής. «Αν κλείσει μια λάμπα στις 10 και αν πέσει ο διακόπτης στα μνημεία και στα συντριβάνια, μόνο συμβολικά μέτρα μπορούν να χαρακτηριστούν διότι η εξοικονόμηση είναι αμελητέα. Ισως μόνο να βλέπει ο πολίτης τη μερική συσκότιση για να κάνει κι ο ίδιος εξοικονόμηση. Κατά τα λοιπά… ασπιρίνες για τον άρρωστο είναι».

Φαίνεται πάντως ότι το κράτος αδυνατεί να πετύχει εξοικονόμηση από τα δημόσια κτίρια με μείωση ψύξης – θέρμανσης αφού οι… υπεύθυνοι υπάλληλοι δεν είναι και τόσο υπεύθυνοι και κυρώσεις δεν υπάρχουν.

Εκτός κι αν υπάρξουν μέτρα για συσκότιση όλων των δημόσιων κτιρίων, π.χ. της Βουλή, των υπουργείων, αλλά και των ιδιωτικών, π.χ. σούπερ μάρκετ, γραφείων, εμπορικών κέντρων, αμέσως μόλις αυτά κλείνουν.

Θα υπάρξει κόφτης στη θέρμανση και την ψύξη και αυτό θα τηρηθεί; Τότε πράγματι μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση.

Τώρα, όσο για τις διακοπές ρεύματος, το πρόβλημα είναι τι θα γίνει σε μια περιοχή όπου θα πέφτει ο διακόπτης αλλά θα πλήττονται και άτομα που έχουν άμεση ανάγκη το ρεύμα; Ευπαθείς ομάδες, ασθενείς, οικογένειες με παιδιά; Ειδικά αν το χειμώνα έχουμε πολύ κρύο τι θα γίνει; Θα ανάψουν πάλι τα τζάκια και οι σόμπες υγραερίου;

Στο headquarter της RWE οι Στάσσης και Μαύρος της ΔΕΗ

Η ενέργεια είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων τους τελευταίους μήνες και σε επιχειρηματικό επίπεδο διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα.

Μία από τις σημαντικές συμφωνία που υπεγράφη πριν από μήνες ήταν ανάμεσα στη ΔΕΗ και το γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE. Η συνεργασία αφορά στην ανάπτυξη κοινών έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ στην Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, στο Έσσεν της Γερμανίας, στην έδρα της RWE, βρέθηκαν προσκεκλημένοι του διευθύνοντος συμβούλου Μάρκους Κρέμπερ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος. Ο ισχυρός άντρας της RWE με ανάρτηση του στα social media καλωσόρισε το διοικητικό δίδυμο της δημόσιας εταιρείας επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της συνεργασίας των εταιρειών στον τομέα των ΑΠΕ και της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων.

Το πλαφόν, το Βερολίνο και η Κομισιόν που πελαγοδρομεί

Μπορεί, πάντως, οι χώρες να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσει η κάθε μια την ενεργειακή κρίση μόνη της, ειδικά αν η Ρωσία κόψει εντελώς το φυσικό αέριο, ωστόσο, η κοινή ευρωπαϊκή λύση θεωρείται ως η μοναδική διέξοδος.

Στην ελληνική κυβέρνηση για παράδειγμα, παρακολουθούν τις εξελίξεις πιστεύοντας πως αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στη θέσπιση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Οι Γερμανοί θα αντιδράσουν σφόδρα, τόσο σε αυτό το μέτρο όσο και στην πρόταση για «Κοινό Ενεργειακό Ταμείο». Αλλά κάποια στιγμή, εκτιμούν, θα υποχωρήσει και το Βερολίνο.

Πάντως, κοινή εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι ότι αυτή την ώρα οι Βρυξέλλες πελαγοδρομούν ως προς την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών.

Το νερό Καραντάνη και το «Eonio Λουτράκι»

«Νερό Καραντάνη». Οι παλιοί θυμούνται αυτό το ιστορικό brand αλλά λίγοι ξέρουν την ιστορία του. Ήρθε ξανά στην επιφάνεια διότι πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του μετά από μια δεκαετία, το ιστορικό εργοστάσιο εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στο Λουτράκι. Ένα εργοστάσιο που είχε κλείσει το 2013, σκορπίζοντας θλίψη στην τοπική κοινωνία. Ιδιοκτήτρια η PepsiCo που θέλησε τότε να πουλήσει το εργοστάσιο, ακόμη κι αλλάζοντάς του χρήση, αλλά αυτό κατέστη αδύνατο. Ετσι, το λουκέτο έμεινε για περίπου μια δεκαετία και άνοιξε για να εμφιαλώνεται το νερό με την ονομασία «Eonio Λουτράκι» από την NU AQUA.

Η ιστορία, λοιπόν, λέει ότι ο Κλέαρχος Καραντάνης, άνοιξε με τον αδερφό του, Κώστα, το πρώτο εργοστάσιο εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στην Ελλάδα, και από τα πρώτο στην Ευρώπη, το 1907, με την επωνυμία «Πηγή Καραντάνης Α.Ε.».

Το εργοστάσιο έκανε εξαγωγές σε Ευρώπη, Αίγυπτο, Λιβύη, Λίβανο, είχε αποσπάσει 7 διεθνή βραβεία ποιότητας και άλλαξε την οικονομική ζωή της περιοχής.

Αξιοποιούσε το νερό της πηγής που βρίσκεται εντός του χώρου του εργοστασίου της Pepsico – Ηβη στο Λουτράκι. Η πηγή του φυσικού μεταλλικού νερού, όπως και μία ακόμη πηγή φυσικού μεταλλικού ιαματικού νερού που βρίσκεται σε άλλη τοποθεσία στην περιοχή των Ιαματικών Πηγών, ανήκε στην οικογένεια Καραντάνη. Ωστόσο, η πρώτη όπως και άλλες ιδιωτικές πηγές φυσικού μεταλλικού νερού (όχι όμως η ιαματική) στην περιοχή πέρασαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στην ιδιοκτησία του Δήμου Λουτρακίου.

Το 1968 το εργοστάσιο κατασχέθηκε από την Εθνική Τράπεζα και το 1971 εξαγοράστηκε από τον Νίκο Παναγόπουλο, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας αναψυκτικών Ηβη που είχε ιδρυθεί το 1926 στο Μαρούσι.

Το εργοστάσιο στο Λουτράκι μετονομάστηκε από «Πηγή Καρντάνης Α.Ε.» σε «Ηβη Παναγόπουλος». Τα εμπορικά σήματα «Καραντάνης» δεν πωλήθηκαν μαζί με το εργοστάσιο, αν και ο νέος ιδιοκτήτης τα χρησιμοποιούσε μέχρι το 1983-84 (π.χ. το σήμα «Ηβη Καραντάνη») οπότε η οικογένεια Καραντάνη κέρδισε στη σχετική δικαστική διαμάχη. Το 1989 όλη η «Ηβη Παναγόπουλος» πωλήθηκε στον αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό και μετονομάσθηκε σε «Ρepsico-Ηβη». που δεν χρησιμοποίησε ποτέ το σήμα «Καραντάνης».

Ούτε και τώρα βεβαίως θα δούμε αυτό το όνομα στα ράφια, όμως, είναι ελπιδοφόρο για την περιοχή ότι ξανάνοιξε το εργοστάσιο, έπειτα από μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει ένα ακόμη επενδυτικό πρόγραμμα 29 εκατ. ευρώ για νέα κτίρια και 4 υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής για αναψυκτικά.

Η N.U. Aqua, με έδρα τη Θεσσαλονίκη αποτελεί μέλος ενός γερμανικού ομίλου, που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς: από τη βιομηχανία, τις αερομεταφορές, το real estate και την ενέργεια.

Πάμε καλά στον «πόλεμο της τσιπούρας»

Ολοι γνωρίζουμε τον «πόλεμο της τσιπούρας» στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων. Υπάρχει κι άλλος ένας πόλεμος, αυτό των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου η χώρα μας δεν τα πάει και άσχημα. Πρόσφατη έρευνα καταγράφει τις επιδόσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για το 2021. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2021 ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τσιπούρα και το λαβράκι αντιπροσωπεύουν το 96% των πωλήσεων (125.550 τόνοι) του κλάδου και το υπόλοιπο 4% όλα τα υπόλοιπα είδη (5.700 τόνοι).

Ανοδος και για τις εξαγωγές που έχουν αυξηθεί κατά 9% ως προς τον όγκο και την αξία και να ανέρχονται σε 100.361 τόνους, αξίας 499 εκατ. ευρώ. Το 80% της παραγωγής διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 20% στην εγχώρια αγορά. Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας παραμένουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, καθώς και οι τρείς μαζί απορρόφησαν το 58% της Ελληνικής παραγωγής.

Παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό με τις τρίτες χώρες και τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής της Τουρκίας, οι μέσες τιμές και για τα δύο κύρια είδη εμπορίας παρουσιάζονται βελτιωμένες (+1,5% τσιπούρα, +6% λαβράκι), δημιουργώντας θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου.

Πάντως, οι ειδικοί του κλάδου βλέπουν αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 25% μέχρι σήμερα, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αύξηση στο κόστος ενέργειας και μεταφοράς, στα υλικά συσκευασίας, τις πρώτες ύλες, στο υγρό οξυγόνο.

Εσωκομματικές κόντρες

Νομίζετε ότι όλα είναι ρόδινα μεταξύ πολιτικών του ίδιου κόμματος; Κάθε άλλο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι κατεβαίνουν στην ίδια εκλογική περιφέρεια και διεκδικούν τις ίδιες ψήφους.

Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι πολύ γνωστό όνομα πολιτικός βρίζει σκαιότατα βουλευτές της ίδιας περιφέρειας. Εκμεταλλεύεται τη δύναμή του και τους «κόβει» από κομματικές εκδηλώσεις, τον χαρακτηρίζουν μέχρι και… μισογύνη.

Τα καθέκαστα τα έχουν μάθει στο γραφείο του προέδρου του κόμματος και ήδη σκέφτονται να του… τραβήξουν τα αυτιά. Θα έχει, όμως, κι άλλα επεισόδια η υπόθεση καθώς ο εν λόγω πολιτικός θέλει να εκλεγεί πάση θυσία και θα κάνει τα πάντα γι’ αυτό. Ακόμη και να βάζει τρικλοποδιές.

Ο βουλευτής που βρίζει και οι συστάσεις

Και μιας και πιάσαμε τις αψιμαχίες μεταξύ βουλευτών, να σας ενημερώσουμε και για μια άλλη αντιπαράθεση, ή μάλλον ένα τράβηγμα αυτιού βουλευτή.

Μαθαίνει η στήλη ότι ο γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μπούγας, έχει προειδοποιήσει τουλάχιστον δύο φορές βουλευτή της περιφέρειας ο οποίος προκαλεί τεράστια προβλήματα στο κόμμα. Το… πνεύμα του συγκεκριμένου βουλευτή είναι τέτοιο που βρίζει ακόμη και σε κομματικές εκδηλώσεις κορυφαίους υπουργούς, ενώ πρόσφατα δημιούργησε επεισόδιο που δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο.

Ενδεχομένως, τα πολλά νεύρα του έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι σε πρόσφατη μέτρηση ο εν λόγω βουλευτής έρχεται τέταρτος και καταϊδρωμένος και δεν βλέπει Βουλή στις επόμενες εκλογές ούτε με το κιάλι. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί, όπως λένε στη ΝΔ, και επιθέσεις που πληγώνουν την παράταξη.

Νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Με αγωνία θα περιμένουμε τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το «καλάθι» της ΔΕΘ. Για το ποια μέτρα δηλαδή θα ανακοινώσει που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πώς θα αντιμετωπιστεί ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται.

Όμως, ενδιαφέρον θα έχουν και οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία εβδομάδα αργότερα. Τις προτάσεις που επεξεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ και που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας βεβαίως να πείσει τους πολίτες ότι είναι καλύτερος διαχειριστής των κρίσεων.

Αν κρίνουμε, όμως, από τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, τότε μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο… 2015 ή και νωρίτερα στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ηλιόπουλος, λοιπόν, ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ είπε: «Βασικές μας προτεραιότητες, πέρα από τα άμεσα μέτρα για την ακρίβεια, είναι η ρύθμιση με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του πανδημικού χρέους, η κατάργηση του πτωχευτικού νόμου που έφερε η ΝΔ και η αντικατάσταση του από ένα πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία για εργαζόμενους και μεσαία στρώματα, η συνολική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζει την καλά αμειβόμενη εργασία και τις συλλογικές συμβάσεις».

Με άλλα λόγια, τα «λεφτόδεντρα» επιστρέφουν δριμύτερα και είναι θέμα χρόνου να ξανακούσουμε προτάσεις όπως «σεισάχθεια», «γερμανικές αποζημιώσεις» κ.λπ.

Τι διαβάζει ο Στουρνάρας;

Στη Σύρο, όπως κάνει κάθε χρόνο, θα κάνει διακοπές ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και όπως ο ίδιος λέει, αυτό το καλοκαίρι θα έχει πολύ κολύμπι και πολύ διάβασμα. Κι αν αναρωτιέστε τι βιβλία θα διαβάσει, αυτά είναι: «Το Λυκόφως της Δημοκρατίας», της Anne Applebaum και η «Ελλάδα του Χαριλάου Τρικούπη» του Γκαστόν Ντεσάν.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories