
Στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξχαθεί τον Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας θα παραστούν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ινδονησίας, της χώρας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του φόρουμ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών.
Παρουσία Μπάιντεν
Στη σύνοδο αναμένεται να δώσει το παρών και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο και τη Μόσχα είναι στο χαμηλότερο επίπεδό τους, λόγω της έντασης στην Ταϊβάν και του πολέμου στην Ουκρανία.
Δεν ήταν βέβαιο ότι οι Πούτιν και Σι θα μετέβαιναν στο Μπαλί για να παραστούν στη σύνοδο. Η Μόσχα έχει απομονωθεί λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία ενώ ο Κινέζος ηγέτης έχει περιορίσει τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω της Covid-19.
Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο είπε όμως στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ότι θα παραστούν και οι δύο. «Ο Σι Τζινπίνγκ θα έρθει, ο πρόεδρος Πούτιν μου είπε επίσης ότι θα έρθει», ανέφερε.
- Διαβάστε επίσης: G20 – Iνδονησία: Αόριστες δεσμεύσεις για την επισιτιστική ασφάλεια και τον πληθωρισμό
Τον Ιούνιο το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν έκανε δεκτή την πρόσκληση του Ουιντόντο, με μια επιφύλαξη, αν θα του επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση, λόγω της πανδημίας, να παραστεί αυτοπροσώπως.
«Και ο Ζελένσκι»
Ο Τζο Μπάιντεν θα πάει επίσης στο Μπαλί αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες του ταξιδιού, ούτε αν θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Σι. Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είπε μόνο ότι «αν έρθει ο Πούτιν στην G20, τότε θα πρέπει να συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι».
Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος της G20, ο Ζελένσκι έχει προσκληθεί από την Ινδονησία και είπε ότι θα παραστεί, έστω και μέσω βιντεοσύνδεσης.
Η Τζακάρτα δεχόταν πιέσεις από τη Δύση για να αποκλείσει τον Πούτιν από τη σύνοδο, όμως τηρεί στάση ουδετερότητας. Στις αρχές του έτους ο Τζόκο Ουιντόντο επισκέφθηκε τόσο το Κίεβο όσο και τη Μόσχα.
- Διαβάστε επίσης: G20: Διχάζει η ρωσική εισβολή
«Η Ρωσία δεν έχει ηθικό δικαίωμα να παραστεί».
Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε απόψε ότι «η Ρωσία δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραστεί» στη σύνοδο της G02 «εφόσον συνεχίζεται η επιθετικότητά της στην Ουκρανία».
«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ινδονησίας να διασφαλίσει ότι οι συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας θα εξεταστούν στις συναντήσεις της G20, καθώς και τις ενδείξεις ότι η Ουκρανία ίσως εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Ζελένσκι», πρόσθεσε ο ίδιος.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα