Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών, έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, εκτινάχθηκε τη Δευτέρα το αμερικανικό δολάριο, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.

Κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην ασιατική αγορά, ο δείκτης του δολαρίου κλιμακώθηκε στο νέο ανώτατο όριο δύο δεκαετιών στο 109,4, ασκώντας παράλληλα πίεση σε άλλα σημαντικά νομίσματα, όπως το ευρώ, τα οποία καταγράφουν νέα χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης – Ευρώ: Η ενεργειακή κρίση «κατεβάζει» την ισοτιμία με το δολάριο

Το αμερικανικό νόμισμα διευρύνει τα κέρδη που σημειώθηκαν την Παρασκευή, όταν ο Πάουελ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κάποιος πόνος» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να ελέγξει η Fed τον πληθωρισμό.

Το βλέμμα στη Fed

«Πιστεύω ότι για αυτήν την εβδομάδα, ο (δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ) θα ακολουθήσει ακόμη υψηλότερα προς τις 110 μονάδες, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να ποντάρουν σε πιο επιθετικούς κύκλους σύσφιξης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες», σχολίασε στο Reuters η Κάρολ Κονγκ, ανώτερη συνεργάτης για τη νομισματική στρατηγική και τα διεθνή οικονομικά στην Commonwealth Bank of Australia.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Προς τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο του 2020 η λίρα

Οι αγορές τώρα προεξοφλούν με πιθανότητα περίπου 64,5% μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

Παρά το ενδεχόμενο μιας τόσο μεγάλης αύξησης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο, το ευρώ έχει δυσκολευτεί με τους επενδυτές που επικεντρώνονται περισσότερο σε μια ενεργειακή κρίση στο μπλοκ.

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναμένεται να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του κύριου αγωγού του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για συντήρηση.  «Οι φόβοι για το πλήρες κλείσιμο του ρωσικού φυσικού αερίου θα κρατήσουν το ευρώ/δολάριο βαρύ και κάτω από την ισοτιμία (parity)», δήλωσε  η Κονγκ της CBA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές