Την πλήρη απαγόρευση προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας, που κατασκευάζονται ή εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μελετά η ΕΕ σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο το τελικό σχέδιο της Κομισιόν φαίνεται να είναι αρκετά περιορισμένο από αυτό που πρότειναν οι Ευρωβουλευτές, εξαιτίας εν μέρει νομικών περιορισμών.

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, η οποία θα ανακοινώσει την πρότασή της την Τρίτη, θα χρειαστεί να συζητήσει λεπτομέρειες με τους νομοθέτες και τις χώρες της ΕΕ προτού οι κανόνες γίνουν νόμοι.

Διαβάστε επίσης – Φον Ντερ Λάιεν – Πρόταση για απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά της ΕΕ προϊόντων που έχουν παραχθεί με καταναγκαστική εργασία

«Η απαγόρευση αυτή θα πρέπει να ισχύει για προϊόντα για τα οποία έχει χρησιμοποιηθεί καταναγκαστική εργασία σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής, της κατασκευής, της συγκομιδής και της εξόρυξής τους, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας ή της μεταποίησης που σχετίζεται με τα προϊόντα», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Η απαγόρευση θα πρέπει να ισχύει για όλα τα προϊόντα, οποιουδήποτε τύπου, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών τους, και θα πρέπει να ισχύει για προϊόντα ανεξάρτητα από τον τομέα, την καταγωγή, είτε είναι εγχώρια είτε εισαγόμενα, είτε διατίθενται ή διατίθενται στην αγορά της Ένωσης ή εξάγονται».

Πού στοχεύουν οι κανόνες

Οι κανόνες στοχεύουν μεγαλύτερους οικονομικούς φορείς, όπως εισαγωγείς, κατασκευαστές, παραγωγούς και προμηθευτές προϊόντων, επειδή οι κίνδυνοι της καταναγκαστικής εργασίας είναι πιο διαδεδομένοι και ο αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι ο μεγαλύτερος, αναφέρει το σχετικό έγγραφο.

Ωστόσο, το βάρος βαρύνει τις εθνικές αρχές να αποδείξουν ότι η καταναγκαστική εργασία συμμετείχε στην παραγωγή και την επεξεργασία των προϊόντων, ενώ οι προκαταρκτικές έρευνες θα πρέπει να περατωθούν εντός 30 εργάσιμων ημερών. Στη συνέχεια, μπορούν να ζητήσουν από τους τελωνειακούς φορείς να εμποδίσουν την κυκλοφορία των προϊόντων ή να τα αποσύρουν από την αγορά.

Θα δημιουργηθεί και θα διατεθεί στο κοινό μια βάση δεδομένων για τον κίνδυνο καταναγκαστικής εργασίας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή συγκεκριμένα προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία που επιβάλλεται από τις κρατικές αρχές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέσπισαν πέρυσι έναν νόμο, τον Νόμο για την Πρόληψη της Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων (Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA), για να προστατεύσουν την αγορά τους από προϊόντα που ενδέχεται να έχουν παραχθεί από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang, όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι η Κίνα διαπράττει γενοκτονία κατά των Ουιγούρων Μουσουλμάνων.

Η Κίνα αρνείται τις καταχρήσεις στην Xinjiang, μια μεγάλη παραγωγό βαμβακιού που προμηθεύει επίσης πολλά από τα υλικά στον κόσμο για ηλιακούς συλλέκτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια