Διατεθειμένες να εφαρμόσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο το επόμενο έτος με «οποιοδήποτε δυνατό νόμιμο μέσο», εμφανίζονται οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα κι αν η Ουγγαρία δεν άρει την αντίθεσή της σε επίπεδο ΕΕ.

Διαβάστε επίσης – Ευρωκοινοβούλιο: «Φτάνει πια» με τα βέτο

Η Ουγγαρία άσκησε βέτο στην υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% την τελευταία στιγμή τον Ιούνιο, αποτρέποντας έτσι μια συμφωνία που θα είχε μετατρέψει μια παγκόσμια μεταρρύθμιση σε νόμο σε ολόκληρο το μπλοκ.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Νέες διαβεβαιώσεις για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο

«Εάν δεν επιτευχθεί ομοφωνία τις επόμενες εβδομάδες, οι κυβερνήσεις μας είναι πλήρως αποφασισμένες να τηρήσουν τη δέσμευσή μας», ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

«Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την παγκόσμια ελάχιστη αποτελεσματική φορολογία το 2023 και με κάθε πιθανό νόμιμο μέσο», προσθέτουν στη δήλωση, που εκδόθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στην Πράγα.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση η διαδικασία – Θα χρειαστεί μία ακόμη χρονιά συνομιλιών

Ο μηχανισμός για να παρακαμφθεί το βέτο

Αν και δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει η πρωτοβουλία αυτή, Γάλλοι αξιωματούχοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε μια νομική διαδικασία της ΕΕ γνωστή ως ενισχυμένη συνεργασία που απαιτεί τουλάχιστον 10 κράτη μέλη. Μπορούν επίσης να υιοθετήσουν τη νομοθεσία μεμονωμένα σε εθνικό επίπεδο.

«Η φορολογική δικαιοσύνη είναι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί το επόμενο έτος «είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε σε εθνικό επίπεδο.

Η Ουγγαρία υποστήριξε ότι η έγκριση του σχεδίου θα μπορούσε να βλάψει την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Βουδαπέστη χρησιμοποιεί την αντίθεσή της ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποκτήσει πρόσβαση σε κονδύλια ανάκαμψης δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν μπλοκαριστεί.

Ο ελάχιστος φόρος είναι ο δεύτερος από μια συμφωνία δύο πυλώνων που επιτεύχθηκε πέρυσι μεταξύ σχεδόν 140 χωρών για την επανεγγραφή των κανόνων της διασυνοριακής φορολογίας για να ληφθεί καλύτερα υπόψη ο τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες διαδικτύου μπορούν να πραγματοποιούν κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

Οι υπουργοί δήλωσαν επίσης ότι δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τον πρώτο πυλώνα, για την καλύτερη ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων μεταξύ των κυβερνήσεων, με στόχο την υπογραφή πολυμερούς σύμβασης έως τα μέσα του 2023.

Καθυστερήσεις

Οι νέοι κανόνες που σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να διαμορφωθούν μέχρι τα μέσα του 2022, στο πλαίσιο και της συμφωνίας που κατέληξαν τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, φαίνεται πως δεν πρόκειται ολοκληρωθούν πριν την επόμενη χρονιά. Μετά από αυτό, οι χώρες θα πρέπει να ψηφίσουν για να τους επικυρώσουν, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Η όλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί αυξάνει το ρίσκο πως κάποιες κυβερνήσεις θα χάσουν την υπομονή τους με τη διαδικασία και θα προχωρήσουν σε δικές τους νομοθετικές ρυθμίσεις, κάτι που θα αφορά κυρίως χώρες της Ευρώπης που, πριν την επίτευξη συμφωνίας στον ΟΟΣΑ, είχαν δρομολογήσει πρωτοβουλίες με στοχευμένα τέλη που θα έβαζαν βασικά στο στόχαστρο τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Οι 140 υπογραφές

Θυμίζουμε πως σχεδόν 140 χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία πέρυσι, με στόχο να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν υψηλότερα φορολογικά κέρδη από πολυεθνικούς ομίλους που με τη σειρά τους θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές και τα παραθυράκια στο φορολογικό πλαίσιο της κάθε χώρας. Βασικός πυλώνας του σχεδίου είναι πως μέρος των φορολογικών εσόδων θα μεταφερθούν στις χώρες, όπου οι πελάτες των επιχειρήσεων ζουν και όχι στις χώρες όπου είναι η φορολογική έδρα των επιχειρήσεων. Ο συγκεκριμένος πυλώνας συνδέεται με την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%.

Τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και ΕΕ

Σημειωτέον πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε. έχουν καταφέρει για την ώρα να περάσουν από τα αρμόδια όργανα την επικύρωση της νομοθεσίας που αφορά τον ελάχιστο εταιρικό φόρο. Στις ΗΠΑ, η όλη προσπάθεια έχει «σκαλώσει» στην δρομολόγηση της δημοσιονομικής φορολογίας που θέλουν να περάσουν οι Δημοκρατικοί. Αντιστοίχως στην Ευρώπη, η διαδικασία έχει κολλήσει στο βέτο που έχει θέσει και για το ζήτημα αυτό η Ουγγαρία. Μάλιστα, η απόφαση της Βουδαπέστης προκάλεσε ήδη αντίποινα από την Ουάσιγκτον, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει, την περασμένη Παρασκευή, πως θα τερματίσει την φορολογική συνθήκη που έχουν οι ΗΠΑ με την Ουγγαρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή