Για μία σειρά «τερατογενέσεων» στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο OT FORUM που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί «πολιτικής τερατογένεσης» για μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, MέΡΑ25, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά πως η πολιτική Μητσοτάκη είναι αυτή που γεννά τερατογενέσεις και αναφέρθηκε εν προκειμένω -όπως είπε- στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Διαβάστε επίσης: Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Καλαφάτης: Έργα 9,3 δισ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη έως το 2030

Προσπάθεια συγκάλυψης

«Ο πρωθυπουργός είτε δεν γνωρίζει και είναι ανίκανος, είτε γνωρίζει και είναι ενορχηστρωτής» , σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, προσθέτοντας πως παρακολουθούμε μια προσπάθεια συγκάλυψης, «ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας και μία τερατογένεση».

«Η επίκληση του απορρήτου από τον κ. Κοντολέων στις Εξεταστικές Επιτροπές ρίχνει στο σκοτάδι όλη την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση αρνείται το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα, υπάρχουν φωνές από τη ΝΔ που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη πως «ο κ. Μητσοτάκης -κατ’ εμέ- έδωσε εντολή για την παρακολούθηση για να μπορέσει να επηρεάσει τις εξελίξεις ή να έχει στο χέρι τον αρχηγό του 3ου κόμματος. Αυτή είναι η άποψη μου. Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα, δεν είναι φυσιολογικά αυτά σε μία ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να λέγεται φιλελεύθερη».

Στα ζητήματα υπεράσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων όλοι οι Ελληνες είναι ενωμένοι

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε πως «πάντα υπήρχαν εξάρσεις μεταξύ των δύο χωρών», ωστόσο -όπως πρόσθεσε- «όταν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα είναι απαραίτητοι οι δίαυλοι επικοινωνίας. Πρέπει να υπάρχουν»

Όπως ανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το σήκωμα της ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα, είναι και αποτέλεσμα κινήσεων που έκανε ή δεν έκανε η χώρα μας», σημειώνοντας πως η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις της χωρίς να λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο».

«Όλη μας η κριτική είναι απέναντι στον κατευνασμό που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα ζήτημα που θέλει ψυχραιμία, στα ζητήματα κυριαρχίας ή υπεράσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων όλοι οι Ελληνες είναι ενωμένοι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Θράκη και την πολιτική της Τουρκία στην περιοχή, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την άποψη ότι «η Τουρκία με αυτό τον τρόπο νομίζει ότι μπορεί να παίξει παιχνίδια στη χώρα μας. Η Θράκη είναι ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και οι όποιες προσπάθειες από την Τουρκία δεν ευοδώθηκαν. Το αφήγημα της Αγκυρας είναι μέρος της στρατηγικής να περάσει τις θέσεις της ή τουλάχιστον να γίνουν ανεκτές, εκεί εντάσσεται και η “Γαλάζια πατρίδα”».

Σε ένα έμμεσο σχόλιο για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για όσα είπε περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, ο κ. Αμανατίδης τόνισε πως «η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Για εμάς υπάρχει θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα. Όσο αναπτύσσεται η περιοχή και λύνονται προβλήματα δεν υπάρχει εύφορο έδαφος να σπαρούν άλλες αδιέξοδες πολιτικές», συμπλήρωσε.

Χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς αυτός επηρεάζει τη Βόρειο Ελλάδα, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί από τον πόλεμο στην Κριμαία και τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί τότε, όπου σταματήσαν οι εξαγωγές νωπών προϊόντων. «Σίγουρα ο πόλεμος επηρεάζει την περιοχή και στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

Μιλώντας για τις προοπτικές στην περιοχή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο στην περιοχή», σημειώνοντας πως «δεν έχουν προχωρήσει συμφωνίες που είχαμε κάνει εμείς ως κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίζει την πλάτη της στον βορρά».

Ερωτηθείς για τα έργα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Αμανατίδης σχολίασε χαρακτηριστικά πως «με τα λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγεια». Όπως είπε, το Μετρό δεν θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023, «μακάρι να ήταν». Παράλληλα χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη απουσιάζει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχουν πράγματα, απλά και καθημερινά, που μπορεί να τρέξουν και δεν γίνονται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News