Τα ορόσημα για το «δώρο» του 1,8 δισ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης, μπορεί να έπεσε θύμα του κορωνοϊού στον συνωστισμό της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και να ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα, αλλά η προσπάθειά του για την πρόοδο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του περίφημου RRF, παραμένει έντονη.

Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό του Βήματος της Κυριακής, παλεύει, όπως λένε οι γνωρίζοντες, να καλύψει εγκαίρως όλα τα «ορόσημα», δηλαδή τις προθεσμίες και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Κομισιόν για να κλείσει πλήρως η πρώτη δόση των χαμηλότοκων δανείων προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε στις 24 Σεπτεμβρίου να είναι σε θέση να καταθέσει επισήμως την αίτηση για την καταβολή της δεύτερης δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου και εκτός απροόπτου θα καταθέσει τη σχετική αίτηση στην ώρα της. Ολες τις προηγούμενες μέρες πυρετώδεις ήταν οι διαβουλεύσεις με τράπεζες και επιχειρήσεις για την οριστικοποίηση των σχεδίων που θα ενταχθούν στο εκκρεμές πρώτο σχήμα χαμηλότοκων δανείων. Αν καλυφθούν τα «ορόσημα» και κατατεθεί η αίτηση, τότε οι εκταμιεύσεις θα εξελιχθούν εννέα μήνες νωρίτερα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εντασσόμενες στο RRF επενδύσεις θα προλάβουν και τις αναμενόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Σπεύδουν… στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι τον περασμένο Γενάρη οι περισσότεροι των επιχειρηματιών θεωρούσαν το RRF και τις διαδικασίες του δύσκολες και τα οφέλη περιορισμένα επειδή προσέφευγαν μόνοι στις αγορές και έβρισκαν μέσω των ομολογιακών εκδόσεων εύκολη πρόσβαση σε φθηνό χρήμα.

Ερχόμενος όμως ο πόλεμος και η πληθωριστική έξαρση που πέραν των άλλων εκτίναξαν και τα επιτόκια στα ύψη, είδαν την αξία των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και πλέον σπεύδουν να «σηκώσουν» όσα περισσότερα γίνεται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Νοtos Hellas, η οποία θέλει να υποστηρίξει μέσω του Ταμείου σχέδια δικτύων ηλεκτροκίνησης οχημάτων. Μέχρι και η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως, ενδιαφέρεται πλέον για την ένταξη των «αγίων» επενδυτικών της σχεδίων στο καθεστώς των χαμηλότοκων χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεγαλεπήβολα σχέδια

Αλλά και οι προετοιμαζόμενες μεγάλες επενδύσεις της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, της Wind και άλλων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων προσβλέπουν στις φθηνότερες πια χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι όλοι οι προαναφερόμενοι έχουν παρουσιάσει μεγαλεπήβολα σχέδια νέων διασυνδέσεων, ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών.

Kαι ο Τσίπρας τα δίνει όλα για την πρώτη Κυριακή

Να που οι πρώτες εκλογές, η Κυριακή της απλής αναλογικής μπήκε για τα καλά στην πολιτική ατζέντα. Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε μεγάλο πολιτικό φορτίο στην πρώτη Κυριακή λέγοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα.

Και χθες ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.

Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές απάντησε: «Το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου, και όσο ο κ. Μητοστάκης μένει γατζωμένος στην καρέκλα και δεν παραιτείται, τόσο η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη».

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ. «Σε κάθε περίπτωση τώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος, εκτός αν νομίζετε ότι το θύμα και ο θύτης μπορούν να συνεργαστούν, ότι ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν θα κυβερνήσουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια απάντησε: «Το 2015 σχηματίσαμε κυβέρνηση με ένα μπόνους που πιστεύαμε ότι δεν είναι δίκαιο. Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία, αν τα πράγματα έλθουν έτσι που πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αλλά και σε αυτή την εκδοχή θα επιδιώξουμε την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, είναι οι πρώτες, γιατί όποιος τις χάσει χάνει και το τραίνο των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες».

Τους άλλους τους ρώτησε για συγκυβέρνηση;

Ενδιαφέρουσες οι απόψεις του κ. Τσίπρα που προφανώς καλεί τους πολίτες να μην πάνε στην κάλπη χαλαρά, αλλά να δώσουν μήνυμα στην κυβέρνηση.

Όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της ουσίας δεν απαντά στο πραγματικά καυτό ερώτημα: Με ποιους θα συνεργαστεί; Ποιοι είναι εκείνοι που θα συμφωνήσουν σε προγραμματική βάση να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση;

Εχουν κοινά στοιχεία με το ΠΑΣΟΚ; Γιατί απ’ ότι μαθαίνουμε, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν ξεχάσει τις «κρεμάλες» στο Σύνταγμα, τις απειλές κατά πασοκικών στελεχών, τις πολιορκίες υπουργών από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και δεν έχουν ξεχάσει την προσπάθεια διάλυσης του κόμματος με την υπόθεση της Novartis.

Επίσης… ο λογαριασμός γίνεται χωρίς τον ξενοδόχο. Δηλαδή τον πρωθυπουργό που θα κυβερνήσει τη χώρα. Διότι το ΠΑΣΟΚ έχει πει ξεκάθαρα: «Δώστε με μεγάλη δύναμη κι αν πρέπει να συνεργαστούμε, αυτό θα γίνει χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα». Αρα, ποια προγραμματική συμφωνία Τσίπρα – Ανδρουλάκη μπορεί να υπάρξει την πρώτη Κυριακή;

Αλλά και με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ποιος λέει ότι είναι σίγουρη η συγκατοίκηση; Πολλώ δε μάλλον με το ΚΚΕ πώς πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ότι υπάρχει έστω και μία περίπτωση συνεργασίας;

Αρα τι λέει ο Τσίπρας για προοδευτική διακυβέρνηση; Ρώτησε τους άλλους;

Αρχισε το «παιδομάζωμα ο Αλέξης

Νοέμβριος του 2015 ήταν όταν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραιτείται από το αξίωμά του, διαφωνώντας με την κυβερνητική πολιτική. Στην ουσία «μαυρίζοντας» τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα να γίνει μνημονιακότερος όλων των υπολοίπων. Ένα πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις – σοκ, στο πλαίσιο του μνημονίου που είχε υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο καλοκαίρι, έφερε τον κ. Σακελλαρίδη, εκτός βουλής με τη θέλησή του. Αξιοπρεπέστατος, σοβαρός και κυρίως με σεβασμό στη θέση του βουλευτή, διαφώνησε και πήγε σπίτι του.

Στα χρόνια που πέρασαν ο κ. Σακελλαρίδης δεν μιλούσε καν με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν υπήρχαν στην ουσία σχέσεις.

Τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε επαναπροσέγγιση και έσπασε ο πάγος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε και συνάντηση των δύο σε μια επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του think tank στο οποίο επικεφαλής είναι ο κ. Σακελλαρίδης. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να γίνεται «παιδομάζωμα» από τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή να επιστρέψουν στελέχη που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ και απομακρύνθηκαν επί… κυβερνώσας Αριστεράς με μνημονιακό πρόσημο και με Πάνο Καμμένο συγκυβερνήτη. Κάποια μίση και πάθη έχουν ξεχαστεί, η προοπτική της δεύτερης φοράς στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται, επομένως, ποτέ δεν ξέρεις…

Πολλά ακούγονται, πολλά σχεδιάζονται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, αν κι αυτές κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν. Μια τελευταία φήμη αναφέρει ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς θα αναλάβει επικεφαλής της καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εκτιμήθηκαν οι οργανωτικές του ικανότητες την εποχή της πανδημίας. Βεβαίως, άλλο να είσαι επιχειρησιακός όπως ο υφυπουργός Αμυνας, κι άλλο να προσπαθείς να μαζέψεις το κόμμα για να πάει σε εκλογές και να τις κερδίσει. Εκτός κι αν ο… Nick Hard προαλείφεται για τη θέση αυτή επειδή θα μπορεί να οργώσει την Ελλάδα και να «ξυπνήσει» τις οργανώσεις της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ενδιαφέρουσα μια τέτοια απόφαση, όπως και το ποιος θα επιλεγεί για κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πορεία προς τις κάλπες.

Λογαριασμοί – σοκ για τα γερμανικά νοικοκυριά

Θέλετε να δείτε τι συμβαίνει στη Γερμανία με το ρεύμα; Εστω και σε μια χώρα όπου οι μισθοί είναι εξαιρετικά υψηλοί σε σχέση με την Ελλάδα;

Ακούστε τον γερμανό… τσάρο της οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ τι λέει για να καταλάβετε πως θα είναι ο χειμώνας.

Όπως είπε ο Χάμπεκ, οι λογαριασμοί ενέργειας τους επόμενους μήνες μπορεί να είναι τετραψήφιοι, δηλαδή να ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ και να έχουν κοινωνική κατάρρευση.

«Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές πρέπει να περιμένουν αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας από 30 σε 60 λεπτά, αλλά αν είμαστε καλοί και αναθεωρήσουμε το σύστημα ίσως η κατάσταση να είναι καλύτερη. Με το φυσικό αέριο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, απειλούμαστε με τριπλασιασμό ή και τετραπλασιασμό του κόστους», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ.

«Πολύς κόσμος έχει εξοργιστεί με το θέμα της εισφοράς φυσικού αερίου», ανέφερε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απογοήτευση των νέων από την πολιτική της κυβέρνησης για το κλίμα, ζήτησε υπομονή έως το τέλος της νομοθετικής περιόδου, καθώς τώρα, όπως είπε, κυριαρχεί η συζήτηση για την κρίση.

Θέλουν τράπεζες τα πετροδολάρια

Το καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος. Όπως αναφέρει ο Μικροοικονομικός του Βήματος, μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα επενδυτικού πυρετού φαίνεται ότι «αναστήθηκαν» και οι μέχρι χθες χειμαζόμενες τράπεζες. Εκεί που ήταν στα αζήτητα, πλέον εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον γι’ αυτές από διεθνικά σχήματα. Οι τελευταίες εκθέσεις διεθνών οίκων τις θεωρούν υποτιμημένες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, ιδιαιτέρως τώρα που δείχνουν να απαλλάσσονται από τα κόκκινα δάνεια και να παρουσιάζουν δυνατότητες ευπρεπούς πια κερδοφορίας.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει σημαντικά χαρτοφυλάκια στις ελληνικές τράπεζες, δέχεται πλέον ευθείες οχλήσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης των μεριδίων που κατέχει. Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι σχετική επιστολή ενδιαφέροντος για το 20% της Εθνικής Τράπεζας έχει αποστείλει στο ΤΧΣ το εθνικό fund της Σαουδικής Αραβίας.

Νεότερες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει διαφανεί και από το αντίστοιχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα ορισμένοι μεταφέρουν ότι ήδη έχουν υπάρξει σχετικές διαβουλεύσεις. Τούτων δοθέντων, δεν είναι απίθανο η προσεχής άνοιξη να αποδειχθεί πολύ δυναμική για την ελληνική τραπεζική αγορά. Ιδωμεν…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories