Το Solana ξεκίνησε πέρυσι στο αποκορύφωμα μιας ανοδικής αγοράς, όταν το DeFi μόλις είχε αρχίσει να εκτοξεύεται. Το Ethereum ήταν αργό, ακριβό και συμφορημένο, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες αγοράς για μια γρήγορη και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση.

Αλλά το Solana, παρά την ταχύτητά του, στερείται κάτι που έχει το Ethereum: την εμπιστοσύνη. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το Solana έχει μόνο περίπου το 1,7% της συνολικής αξίας που έχει κλειδωθεί (Total Value Locked – TVL) για όλη την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στον αριθμό των κακών παραγόντων που έχουν εμφανιστεί στη Solana.

Το Ethereum έχει σίγουρα το μερίδιό του, αλλά δεδομένης της τεράστιας κλίμακας του πρωτοκόλλου, δεν έχει το ίδιο υψηλό προφίλ. Υπάρχει ο Ian και ο Dylan Macalinao, οι οποίοι πλαστογράφησαν το μέγεθος της κοινότητας προγραμματιστών στο Solana προσποιούμενοι 11 διαφορετικούς προγραμματιστές. Στη συνέχεια, υπάρχει ο Avraham Eisenberg, μέλος μιας ομάδας που άντλησε 114 εκατομμύρια δολάρια από την πλατφόρμα DeFi Mango Markets με βάση το Solana την περασμένη εβδομάδα, πριν επιστρέψει 67 εκατομμύρια δολάρια, όχι με hacking αλλά με εκμετάλλευση ευπαθειών στη δομή της αγοράς. Όλοι οι προαναφερθέντες έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να μετακινηθούν στο Aptos.

Μεγάλη προσοχή πρόκειται να δοθεί στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του Aptos, με τους επενδυτές να πιέζουν ήδη το token κατά σχεδόν 34% κατά την πρώτη ώρα διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinGecko. Πολλοί δεν είναι ευχαριστημένοι με τα tokenomics του πρωτοκόλλου, τα οποία έχουν την πλειοψηφία των token να κάθεται με VCs και βασικούς προγραμματιστές, οι οποίοι καταφεύγουν πρόθυμα στα συμβόλαια παραγώγων που είναι διαθέσιμα από το Binance για να σορτάρουν το πρωτόκολλο.

Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που λειτουργεί όπως διαφημίζεται, αυτό είναι οι συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο στο Aptos. Τα δεδομένα από τους block explorers δείχνουν ότι το TPS έχει ήδη ξεπεράσει τα 25, και ανεβαίνει τις πρώτες ώρες. Το Solana επεξεργάζεται επί του παρόντος λίγο πάνω από 4.000, αλλά αυτές είναι μόνο οι πρώτες μέρες.

Τέλος, ας ελπίσουμε ότι η σύγχυση της μάρκας με την Apricot Finance, η οποία έχει επίσης το ticker APT, θα υποχωρήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News