Θα αρχίσω το σημερινό σημείωμα με ένα απλό μάθημα οικονομίας, που χωρίς να το έχουν διδαχθεί μερικοί στα οικονομικά πανεπιστήμια το έχουν πάρει ως νοικοκύρηδες κατά τη διαχείριση των του οίκου τους, διότι αυτή είναι η οικονομία και με συγκεκριμένους νόμους εφαρμόζεται. Κι όταν οι οικονομικοί νόμοι εφαρμόζονται, ως δίκαιοι και ευγνώμονες όπως είναι, ανταμείβουν τους συνετούς, ενώ, όταν ποδοπατούνται, ως φιλέκδικοι όπως είναι, τιμωρούν.

Έστω, λοιπόν, ότι ένας νοικοκύρης παρουσιάζει εύχαρις σε συγγενείς και φίλους, οι οποίοι τον είχαν επιχορηγήσει για να μη χρεοκοπήσει, στο τέλος του χρόνου τον οικογενειακό προϋπολογισμό του με έσοδα 60.000 ευρώ και με έξοδα 58.000 ευρώ, τονίζοντας χαρούμενα ότι η διαχείρισή του άφησε… «πλεόνασμα» 2.000 ευρώ. Όταν ένας από τους δυστυχείς συγγενείς φίλους τού ζήτησε να δει και να διαβάσει τον επίμαχο οικογενειακό προϋπολογισμό, διαπίστωσε ότι από τα έσοδα των 58.000 ευρώ μόνο  τα 38.000 ευρώ προέρχονταν από παραγωγική δραστηριότητα και ότι το υπόλοιπο ποσό των 21.000 ευρώ προερχόταν από δικές τους «πονόψυχες»… επιχορηγήσεις και ότι, συνεπώς, το… «πλεόνασμα» των 2.000 ευρώ που παρουσίαζε ο άφρων αυτός διαχειριστής των του οίκου του ήταν στην πραγματικότητα ένα μεγαλοπρεπές… έλλειμμα 19.000 ευρώ!!!

Διαβάστε ακόμα: Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Στο 5,3% η ανάπτυξη φέτος – Στο 8,8% ο πληθωρισμός

Τι επαναλαμβάνεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Προέταξα αυτό το απλό μάθημα, διότι σε όλους τους προϋπολογισμούς των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (ΟΚΑ) καθώς και τους προϋπολογισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι πρέπει, με τη βούλα του Νόμου, να είναι… ισοσκελισμένοι, οι συντάκτες τους όλων των εποχών μας λένε αυτό το «παραμύθι». Το ίδιο διάβασα ότι επαναλαμβάνει και ο συντάκτης της Εισηγητικής Έκθεσης επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2023 στη σελίδα 34. Γράφει, λοιπόν, για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ,ΟΠΕΚΑ), σαν αυτά που έλεγε πιο πάνω ο διαχειριστής οικογενειακού προϋπολογισμού σε ένα από αυτούς τους «βλάκες» που τον επιχορήγησαν, τα εξής:

«Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του υποτομέα των ΟΚΑ για το 2022 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει βελτίωση κατά 821 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού και αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1.781 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 2.646 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.306 εκατ. ευρώ, καθώς και την αύξηση των τρεχουσών και λοιπών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων κατά 1.276 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η αναθεωρημένη εκτίμηση για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών οφείλεται κατά κύριο λόγο:

  • στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και ειδικότερα, στην αύξηση της απασχόλησης ως αποτέλεσμα του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, καθώς και στην επίδραση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2022 (από 1.5.2022),
  • στα αυξημένα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών και
  • στις βελτιωμένες, σε σχέση με τις προβλέψεις, εισπράξεις εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές έτους 2021, οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού εκτίμησης του ύψους των εισφορών για το έτος 2022.

Επίσης, η αύξηση των τρεχουσών και λοιπών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (σημείωση δική μου: επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φορολογούμενους!)  κατά 1.276 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό, το ΠΔΕ (σημείωση δική μου: Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων) και το ΤΑΑ (σημείωση δική μου: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

 Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται:

  • έκτακτες μεταβιβάσεις συνολικού ύψους 816 εκατ. ευρώ προς τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών λόγω υψηλού πληθωρισμού (χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, δικαιούχοι επιδομάτων ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και επιδόματος παιδιού, μακροχρόνια άνεργοι),
  • αύξηση κατά 124 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ κυρίως για δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19,
  • μεταβίβαση ύψους 30 εκατ. ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ για την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή λόγω Covid-19 και
  • μεταβιβάσεις ύψους 314 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ προς τη ΔΥΠΑ για την υλοποίηση δράσεων μεταρρύθμισης των πολιτικών απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1.825 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Η ανωτέρω μεταβολή οφείλεται κυρίως:

  • στην αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά 1.233 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο: o στην αυξημένη κατά 478 εκατ. ευρώ δαπάνη για καταβολή κύριων συντάξεων ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του ρυθμού εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και o στις μεταβιβάσεις προς τα ευάλωτα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού συνολικού ύψους 816 εκατ. ευρώ.
  • στην αύξηση κατά 152 εκατ. ευρώ των κοινωνικών παροχών σε είδος (φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνη παροχών υγείας ΕΟΠΥΥ) στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω πανδημίας».

Διαβάστε ακόμα:  Ο χάρτης των αυξήσεων: Μία επιπλέον σύνταξη για 1 στους 2

40% των φόρων στον ΕΦΚΑ ως επιχορηγήσεις!

Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο παραπάνω απόσπασμα της Εισηγητικής Έκθεσης του Προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2023 κατάρτισα τους δύο παρατιθέμενους πίνακες, από την εξέταση των στοιχείων των οποίων προκύπτουν οι ίδιες διαπιστώσεις για τον διαχειριστή των του οίκου του παραπάνω παραδείγματός μου. Τα στοιχεία των πινάκων είναι ανάγλυφα, όπως και εύγλωττα τα συμπεράσματα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι… «πλεονασματικοί» οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης (και όχι μόνον) επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους ελάχιστους συνεπείς φορολογουμένους και, κυρίως, τους μισθωτούς και συνταξιούχους, με πάνω από 20 δισ. ευρώ το χρόνο, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 40% περίπου των συνολικών φορολογικών ή πάνω από το 10% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη πρόκληση των επιχορηγήσεων αυτών εντοπίζεται στη διαπίστωση ότι στο ποσό της επιχορήγησης του ΕΦΚΑ, για παράδειγμα, των 15 περίπου δισ. ευρώ περιλαμβάνεται και επιχορήγηση του Ταμείου Προσωπικού της ΔΕΗ με 579 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και επί χρόνια! Και η πρόκληση αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη αν δει κανείς ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο με το οποίο επιχορηγείται η υγεία (ΕΟΠΥΥ) και η ανεργία (ΟΑΕΔ)…

2.932.555 ασφαλισμένοι χρωστάνε στον ΕΦΚΑ 44 δις. ευρώ!

Και η πρόκληση αυτή γίνεται απογοήτευση από τη διαπίστωση ότι, σύμφωνα με την Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου Έτους 2022 του  Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έως το τέλος του περασμένου Ιουνίου 2.932.555 ασφαλισμένοι χρωστούσαν στον ΕΦΚΑ 43,4 δισ. ευρώ, έναντι 38 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, δηλαδή οι οφειλές αυξήθηκαν και πληθύνθηκαν μαζί με τους οφειλέτες κατά 5,4 δισ. ευρώ και 979.201 άτομα αντίστοιχα.

Και η διαπίστωση αυτή γίνεται οργή όταν χορηγούνται και… συντάξεις σε χρεοφειλέτες μετά τη μείωση της παραγραφής των οφειλών από 20 σε 10 χρόνια. Για να πληρώνουν το μάρμαρο οι… φορολογούμενοι…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax