Μειώθηκε η ανεργία στους νέους στην ΕΕ το 2021, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 13% έναντι 13,3%, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά υψηλότερο, σχεδόν διπλάσιο, από το ποσοστό της συνολικής ανεργίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurostat.

Η Ελλάδα σημείωσε αρνητική διάκριση, καθώς 2 περιφέρειες περιλαμβάνονται μεταξύ των 6 της ΕΕ στις οποίες η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 40%.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: «Πρωτιά» Ελλάδας στην ανεργία των νέων τον Αύγουστο

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων ήταν συγκεντρωμένα στη νότια Ευρώπη. Το 2021 υπήρχαν 23 περιφέρειες όπου το 30,0% ή περισσότερο του εργατικού δυναμικού ηλικίας 15–29 ετών ήταν άνεργο.

Μάλιστα, σε 6 περιφέρειες, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν υψηλότερο από 40%. Πρόκειται για 2 περιφέρειες στην Ισπανία με τα ποσοστά ανεργία των νέων να ανέρχονται σε 56,0% και σε 41,9%, 2 περιφέρειες στην Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (45,1%) και Δυτική Μακεδονία (42,3%), μία στη Γαλλία με ποσοστό ανεργίας των νέων 43% και η Σικελία στην Ιταλία με 40,1%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά

Εξαιρουμένων των περιφερειών για τις οποίες τα δεδομένα αναφέρονται στο 2019 (π.χ. οι περισσότερες περιφέρειες της Γερμανίας), τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων το 2021 καταγράφηκαν στις ανατολικές περιοχές της ΕΕ: ​​4 περιφέρειες στην Τσεχία, 3 περιφέρειες στην Ουγγαρία και 1 περιφέρεια στην Πολωνία.

«Καλπάζει» η ανεργία στους νέους

Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ ήταν σχεδόν διπλάσιο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας (7,0%) το 2021 και υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας (για άτομα ηλικίας 15–74 ετών) σε καθεμία από τις 192 περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Σε σχεδόν τις μισές (46,4%) από αυτές τις 192 περιφέρειες, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας.

Συνολική ανεργία

Όσον αφορά τη συνολική ανεργία, τα υψηλότερα ποσοστά το 2021 προέρχονται από τις νότιες και απομακρυσμένες περιφέρειες της ΕΕ.

Και εδώ η Ελλάδα «πέτυχε αρνητική πρωτιά καθώς σε 9 από τις 13 περιφέρειες το ποσοστό ανεργίας ανήλιε σε τουλάχιστον 14,5%.

Στην ίδια κατηγορία και 8 περιφέρειες από την Ισπανία, 4 από τις ιδιαιτέρως απομακρυσμένες περιοχές της Γαλλίας και 4 από το νότιο μισό της Ιταλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία