Το κενό που άφησε το κρατικό ενεχυροδανειστήριο είδε ως ευκαιρία η ιταλική εταιρεία ProntoPegno, κάνοντας ντεμπούτο στην ελληνική αγορά και το πρώτο της βήμα εκτός Ιταλίας.

Η θυγατρική του ιταλικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Banca Sistema, ο οποίος εξειδικεύεται στην αγορά εμπορικών απαιτήσεων, εδώ και ένα μήνα – και συγκεκριμένα από τις 18 Οκτωβρίου – άνοιξε το πρώτο της ενεχυροδανειστήριο στην Αθήνα, στην οδό Σόλωνος, σε πρώην κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Απόντος του κρατικού ενεχυροδανειστηρίου, που ξεκίνησε ως «τράπεζα ελεημοσύνης» το 1934 (σ.σ. λειτουργούσε υπό το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με δύο καταστήματα, στην Αθήνα, Σοφοκλέους 2 και στη Θεσσαλονίκη, Αιγαίου 104), σε μια πολύ- κατακερματισμένη και ιδιαίτερη αγορά, όπου δραστηριοποιούνται περισσότερα από 420 ενεχυροδανειστήρια, οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι ανατρέπουν τα δεδομένα, υιοθετώντας καλές πρακτικές, ασφάλεια συναλλαγών και εγγυήσεις σε όσους επιλέξουν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο μικροπίστωσης.

Πλάνο επέκτασης

Προβάλλοντας ως ατού το χαμηλό επιτόκιο (2% τον μήνα) την ώρα που το σύνηθες ποσοστό είναι 10%, η ProntoPegno σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ακόμη και την ανάγκη ασφαλούς φύλαξης τιμαλφών εξ ου και στα πλάνα της περιλαμβάνεται η επέκταση στη Μύκονο, όπως σημείωσαν στελέχη της εταιρείας στον ΟΤ.

Συνολικά, οι Ιταλοί στοχεύουν στην ανάπτυξη τουλάχιστον τριών υποκαταστημάτων στην ελληνική αγορά, με πρώτους σταθμούς τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.

Η ιταλική εταιρεία ενεχυροδανειστηρίων ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016 στο Μιλάνο και σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο 13 υποκαταστημάτων σε ολόκληρη την Ιταλία, με το ύψος των ενεχύρων να φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο όμιλος Banca Sistema απέκτησε πρόσφατα και τον οίκο δημοπρασιών Art-Rite.

Πώς λειτουργεί

Οι εξειδικευμένοι εκτιμητές αξιολογούν τα πολύτιμα αντικείμενά μπροστά στον πελάτη εντελώς δωρεάν. Ο πελάτης είναι πάντα ελεύθερος να αποδεχθεί ή απορρίψει την προσφορά χωρίς καμία υποχρέωση ή επιβάρυνση.

Το ποσό εκταμίευσης βασίζεται στην αξία του πολύτιμου ενεχυριασμένου αντικειμένου και η διάρκεια είναι ευέλικτη, από ένα μήνα έως 12 με δυνατότητα ανανέωσης έως 36 μήνες.

Οι πελάτες υπογράφουν ένα συμβόλαιο και λαμβάνουν αμέσως το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, αφήνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία (χρυσό, ασήμι, επώνυμα ρολόγια, κοσμήματα) ως εγγύηση και σε ασφαλές μέρος, τα οποία θα μπορούν να εξαγοράσουν ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τους όρους που συμφωνήθηκαν στη σύμβαση.

Οι πρώτοι πελάτες

Ποια είναι όμως τα πολύτιμα αντικείμενα που θέλουν να ενεχυριάσουν οι Έλληνες;

Στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της εταιρείας στην εγχώρια αγορά τα στελέχη της ProntoPegno είπαν στον ΟΤ ότι κυριαρχούν οι χρυσές αλυσίδες, ενώ ξεχώρισε πελάτης που έδωσε ως ενέχυρο τη βέρα του από τον τρίτο του γάμο! Είναι άγνωστο εάν θελήσει να επαναγοράσει…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ASBIS: Συνεργασία με την Pure Storage για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Pure Storage-ASBIS για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά

Η συνεργασία με την Pure Storage δίνει τη δυνατότητα στην ASBIS να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη στους πελάτες για την επίλυση ακόμα και των πιο υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων