Νέα δεδομένα ισχύουν πλέον στην αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων, μετά τις τελευταίες κινήσεις αναπροσαρμογής των αποδόσεων από όλες τις τράπεζες και το λανσάρισμα νέων προγραμμάτων διάρκειας μεγαλύτερης των 12 μηνών.

Οι αποταμιευτές μπορούν πλέον να βρουν αποδόσεις που ξεπερνούν το 1% στους συστημικούς ομίλους, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις σε συνέχεια της προ λίγων ημερών ανόδου του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,50%.

Άνοιξε το παιχνίδι των προθεσμιακών

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία νέα καμπύλη επιτοκίων. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι πως όσο πιο μεγάλο το διάστημα δέσμευσης των χρημάτων του καταθέτη, τόση υψηλότερη είναι και η ανταμοιβή που απολαμβάνει.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα καταγραφεί στροφή των καταθετών σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αναπροσαρμογές στα προγράμματα ανοιχτής ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι λογαριασμοί).

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (τέλος Οκτωβρίου 2022), τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας διαμορφώνονταν στα 23,6 δια. ευρώ, ενώ παρκαρισμένα σε άτοκα προγράμματα βρίσκονταν την ίδια περίοδο 115 δια. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις θα μπορούσαν ακόμη και να διπλασιαστούν το 2023.

Όλες οι αυξήσεις

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έως τώρα έχουν εφαρμοστεί σε προγράμματα διάρκειας 6 μηνών και άνω.

Από την άλλη, στα πιο βραχυπρόθεσμα προϊόντα οι αποδόσεις στους συστημικούς ομίλους παρ΄ ότι ενισχύθηκαν, κινούνται σε επίπεδα μερικών μονάδων βάσης πάνω από το 0%.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που έχουν εφαρμόσει οι μεγάλοι του κλάδου είναι οι εξής:

* Η Alpha Bank έχει προχωρήσει σε δύο κύκλους αυξήσεων από τον περασμένο Οκτώβριο. Πλέον, προσφέρει επιτόκια που φτάνουν έως και το 0,65%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα λανσάρει και ένα προϊόν 18μηνης διάρκειας με απόδοση που για τα μεγαλύτερα ποσά θα διαμορφώνεται στο 1,8%.

* Η Eurobank αύξησε δύο φορές το ίδιο διάστημα τα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας, ενώ μείωσε το ποσό του κλιμακίου στο οποίο προσφέρει τη μεγαλύτερη απόδοση από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, λάνσαρε ένα νέο πρόγραμμα 15μηνης διάρκειας με επιτόκιο που φτάνει έως και το 1%. Στα προϊόντα δωδεκάμηνης διάρκειας η μέγιστη δυνατή απόδοση αυτήν την στιγμή ανέρχεται σε 0,80%.

* Η Εθνική Τράπεζα στις αρχές Δεκεμβρίου ενίσχυσε τις αποδόσεις σε όλα τα προθεσμιακά προγράμματα. Το υψηλότερο επιτόκιο αφορά καταθέσεις 12μηνης διάρκειας και ανέρχεται στο 0,70%. Σύντομα θα λανσάρει προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας.

* Η Τράπεζα Πειραιώς από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου προσφέρει επιτόκια που φτάνουν έως και το 1% για διάστημα 12 μηνών. Ο καταθέτης μπορεί να επιλέξει τα χαρακτηριστικά της κατάθεσής του (συχνότητα καταβολής τόκων, δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς κόστος ή προσθαφαίρεσης ποσών) και ανάλογα με αυτά διαμορφώνεται η απόδοση.

* Σε αυξήσεις στα επιτόκια που προσφέρουν έχουν προχωρήσει και οι μη συστημικές τράπεζες.

Για παράδειγμα, η Attica Bank διαθέτει προγράμματα 6μηνης διάρκειας με επιτόκια που φτάνουν έως και το 1,30%, ενώ τον προηγούμενο μήνα λάνσαρε νέα προϊόντα 18 και 24 μηνών με ακόμη πιο υψηλές αποδόσεις.

Από την άλλη, η Παγκρήτια Τράπεζα, πέραν της αύξησης των επιτοκίων σε όλα τα υφιστάμενα προγράμματα που διαθέτει, δημιούργησε ένα νέο προϊόν δωδεκάμηνης διάρκειας με απόδοση 1% για ποσά από 50.000 ευρώ και άνω.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις