
Σημαντική απώλεια στη φετινή ελαιοσυγκομιδή προκάλεσαν οι προσβολές από γλοιοσπόριο σε ελιές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για ζημιά άνω του 30%.
Το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν οι προσβολές από γλοιοσπόριο αναδείχτηκε κατά την ολοκλήρωση των ενδεικτικών αυτοψιών σε ελαιώνες και ελαιοτριβεία των δύο περιφερειακών ενοτήτων.
Ηλεία: Προσβολές γλοιοσπόριου στους ελαιώνες
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε η προσβολή των ελαιώνων από το γλοιοσπόριο, η οποία προκλήθηκε λόγω και των ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών που επικράτησαν (αυξημένες θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας). Το γεγονός αυτό έπληξε τους παραγωγούς των περιοχών Μεσσηνίας και Λακωνίας, με άμεση συνέπεια την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων.
Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας.
Έτσι, μειώθηκε το εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού και με δεδομένο ότι η πρώτη εκτίμηση των απωλειών δείχνει ποσοστό ζημιάς άνω του 30% με τοπικές διαφοροποιήσεις, καθίσταται αναγκαίο να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την διεκδίκηση της οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων, όπως άλλωστε επισήμανε ο ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος κατά την διάρκεια σύσκεψης τονίζοντας ότι θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς περιφέρειας για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών.
Να σημειωθεί ότι το γλοιοσπόριο ή παστέλλα οφείλεται στο μύκητα Gloeosporium olivarum. Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση).
Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται.
Επιβάλλεται οπωσδήποτε η συλλογή-απομάκρυνση του πεσμένου στο έδαφος καρπού, γιατί αποτελεί πολύ σημαντική πηγή μόλυνσης για το επόμενο έτος


Latest News

Πόσα θα πληρώσουμε φέτος για τον οβελία - «Αλμυρή» η τιμή για αμνοερίφια
Μία τιμή για τον καταναλωτή πάνω από τα 11,5 ευρώ/κιλό θα είναι αισχροκέρδεια, λένε οι κτηνοτρόφοι

Τι αλλάζει στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
Τι προβλέπει τροπολογία

Κρασιά στο «κόκκινο» – Προβλήματα από το προειδοποιητικό μήνυμα υγείας
Κανένα «προειδοποιητικό μήνυμα για την υγεία στις ετικέτες κρασιών» υποστηρίζει η Copa Cogeca

Ανησυχία για το μέλλον της φέτας –Τι γίνεται με τους ελέγχους για νοθεία
Η φέτα είναι μία και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα, τονίζουν οι κτηνοτρόφοι

Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της εισφοράς 2021 στον ΕΛΓΑ
Δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση

«Ανοίγει πόρτες» το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό- «Δεύτερη άνοιξη» για ξεχασμένες ποικιλίες
Αξιόλογη η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην ProWein του Ντίσελντορφ, τη μεγαλύτερη έκθεση οίνων και ποτών στον κόσμο

Εκτός των αυτόχθονων φυλών τα πρόβατα και η αίγα της Κρήτης
Έχει σταματήσει η όποια προσπάθεια γενετικής βελτίωσης, λένε οι κτηνοτρόφοι

Τι προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης για τους μετακλητούς εργάτες γης
Ρυθμίσεις για τη διαδικασία μετάκλησης

Πληρωμές 24 εκατ. ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Από τις 09/03/2023 έως τις 17/03/2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε τις παρακάτω πληρωμές ύψους 24.014.665,53 ευρώ

Ξεκινούν αιτήσεις για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής
Οι κατηγορίες των βραβείων