![ΔΕΣΦΑ: Δίψα για LNG με δεσμευμένες ποσότητες έως και το 2027 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/lng-carrier-main.jpg)
Ισχυρό ενδιαφέρον εγχώριων αλλά και διεθνών χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου προσέλκυσε η διαδικασία δημοπρασιών του ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (slot) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας για την περίοδο 2023-2027. Τον προηγούμενο μήνα οριστικοποιήθηκε ο ετήσιος προγραμματισμός για τα έτη 2023, 2024, 2025 και 2026, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η σχετική διαδικασία για το 2027.
2023
Για το έτος 2023, δεσμεύτηκαν και τα 26 slots που προσφέρθηκαν και αντιστοιχούν στην εκφόρτωση συνολικής ποσότητας 19ΤW. Στη διαδικασία συμμετείχαν 8 συνολικά χρήστες, με το σύνολο των προσφερόμενων slots να δεσμεύεται εν τέλει από 4 εγχώριους και 3 διεθνείς χρήστες. Λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοπρασίες που διενεργήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, για το έτος 2023 έχουν δεσμευτεί συνολικά 43 slots για την εκφόρτωση στη Ρεβυθούσα ποσότητας ύψους 36 TW από 4 εγχώριους χρήστες και 3 διεθνείς. Η δεσμευμένη Δυναμικότητα Αεριοποίησης για το 2023 αντιστοιχεί στο 80% της μέγιστης Δυναμικότητας Αεριοποίησης (regasification) του Τερματικού Σταθμού.
ΔΕΣΦΑ: Έναρξη λειτουργίας της νέας πλωτής δεξαμενής LNG
2024
Για το έτος 2024, δεσμεύτηκαν τα 25 από τα 30 συνολικά προσφερόμενα slots για την εκφόρτωση ποσότητας ύψους 17,5 TW. Στη διαδικασία έλαβαν μέρος 9 συνολικά χρήστες, εκ των οποίων πλειοδότησαν 5 εγχώριοι και 3 διεθνείς χρήστες. Αθροιστικά με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας του 2021, 5 εγχώριοι και 3 διεθνείς χρήστες έχουν δεσμεύσει 40 από τα συνολικά 45 διαθέσιμα slots, για τη εκφόρτωση ποσότητας ύψους 32,5 TW το 2024. Η δεσμευμένη Δυναμικότητα Αεριοποίησης για το 2024 αντιστοιχεί στο 72% της Μέγιστης Δυναμικότητας Αεριοποίησης (regasification) της Ρεβυθούσας.

2025
Για το έτος 2025, δεσμεύτηκαν τα 30 από τα συνολικά 45 προσφερόμενα slots για την εκφόρτωση ποσότητας ύψους 25,5 TW από τους 5 εγχώριους και τον 1 διεθνή χρήστη που συμμετείχαν. Η δεσμευμένη Δυναμικότητα Αεριοποίησης για το 2025 αντιστοιχεί στο 55% της Μέγιστης Δυναμικότητας Αεριοποίησης της Ρεβυθούσας.
2026
Για το έτος 2026, δεσμεύτηκαν τα 21 από τα συνολικά 45 προσφερόμενα slots, συνολικής ποσότητας ύψους 16,5 TW, από τους 3 εγχώριους και τον 1 διεθνή χρήστη που έλαβαν μέρος στη διαδικασία. Η δεσμευμένη Δυναμικότητα Αεριοποίησης για το 2026 αντιστοιχεί σε 47%, καλύπτοντας έτσι από τώρα σχεδόν κατά το ήμισυ τη Μέγιστη Δυναμικότητα Αεριοποίησης της Ρεβυθούσας για το 2026.
2027
Για το έτος 2027, στη δημοπρασία που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, δεσμεύτηκαν 21 από τα συνολικά 45 προσφερόμενα slots, με τη συμμετοχή 1 εγχώριου και 1 διεθνή χρήστη, που κατοχύρωσαν συνολική ποσότητας ύψους 17 TW. Η δεσμευμένη Δυναμικότητα Αεριοποίησης για το 2027 αντιστοιχεί στο 28% της Μέγιστης Δυναμικότητας Αεριοποίησης (regasification) της Ρεβυθούσας.
Το σημαντικό ενδιαφέρον των χρηστών διαμορφώνει ευνοϊκή συνθήκη σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης και της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών προς τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που καταγράφηκε κατά το προηγούμενο έτος. Η διαδικασία ετήσιου προγραμματισμού εκφορτώσεων και δέσμευσης δυναμικότητας που εφαρμόζει ο ΔΕΣΦΑ από το 2020, βασίζεται σε μηχανισμούς αγοράς (δημοπρασίες) με στόχο την αποτελεσματική χρήση της εγκατάστασης LNG της Ρεβυθούσας βάσει των μεταβαλλόμενων συνθηκών στην ελληνική και διεθνή αγορά LNG.


Latest News
![Καύσιμα: Ο «τυφώνας Credit» σαρώνει και τις τιμές της βενζίνης [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/photo_2023-03-21_10-31-44-600x352.jpg)
Άνω κάτω και οι τιμές της βενζίνης από τον «τυφώνα Credit» [γράφημα]
Τι σημαίνει η πτώση του Μπρεντ. Το εμπόδιο για να μειωθεί η αμόλυβδη

Ενάμισι χρόνο πίσω γύρισαν τις τιμές ρεύματος οι πάροχοι
Κλειδί για τις τελικές χρεώσεις το ύψος των επιδοτήσεων που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Νέος γύρος μειώσεων στο ρεύμα – Τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Τι θα γίνει με την επιδότηση του Απριλίου

Σε χαμηλά 20 μηνών η τιμή του φυσικού αερίου - Κάτω από τα 40 ευρώ
Ο δείκτης αναφοράς TTF υποχώρησε στα 39,65 ευρώ/MWh λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και των υψηλών επιπέδων αποθήκευσης

Τα τρία project που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο
«Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην ενεργειακή αυτονομία και την κλιματική βιωσιμότητα»

Ανατροπή - Η Ρωσία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας
Πήρε τα ηνία από τη Σαουδική Αραβία μετά το εμπάργκο της Δύσης στην Μόσχα

Κουβέιτ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω διαρροής πετρελαίου
Η διαρροή σημειώθηκε σε μια μη κατοικημένη περιοχή, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες

Στάση εργασίας των εργαζομένων της ΡΑΕ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας
Αφορά τις αλλαγές στη Ρυθμιστική Αρχή

Σε άνοδο η παραγωγή ενέργειας στην Κίνα το πρώτο δίμηνο
Η παραγωγή αιολικής ενέργειας κατέγραψε ετήσια αύξηση 30,2%, ενώ η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 9,3%

Άνοιξη… στους λογαριασμούς ρεύματος – Ανακοινώνουν μειώσεις για τον Απρίλιο οι πάροχοι
Τι καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική των προμηθευτών