Οι καταθέσεις στις κινεζικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC). Για πολλούς δυτικούς οικονομολόγους και αναλυτές, τέτοιες αποταμιεύσεις είναι υπερβολικές.

Για να ενθαρρύνει τους αποταμιευτές να ξοδέψουν ξανά, η Κίνα πρέπει πρώτα να κάνει τη στέγαση πιο προσιτή στις μεγάλες πόλεις. Η δημιουργία επαρκούς προμήθειας δημόσιων κατοικιών και μακροχρόνιων ενοικιάσεων σε αστικές περιοχές και η διασφάλιση ότι αυτά τα διαμερίσματα και τα σπίτια πληρούν υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας σε όλη τη χώρα θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν την εξοικονόμηση νοικοκυριών και να ενθαρρύνουν περισσότερη κατανάλωση, ειδικά στους νεότερους.

Κίνα: Παραμένει ο κορυφαίος προορισμός για τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ασία

Εκτός από την προσιτή στέγαση, η παροχή οικονομικής στήριξης στις οικογένειες μέσω προγραμμάτων πρόνοιας είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Για να ελαχιστοποιηθεί η μεγάλη επιβάρυνση των νοικοκυριών που αγωνίζονται να πληρώσουν για τις βασικές τους ανάγκες, οι κινέζοι πολιτικοί πρέπει να επανασχεδιάσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες της κυβέρνησης. Η αύξηση της κοινωνικής προστασίας και η προσφορά περισσότερων επιδομάτων πρόνοιας για οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες δαπάνες και σε μια πιο βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, χωρίς μια σημαντική αναμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής και του φορολογικού της συστήματος, οι υπερβολικές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών θα μπορούσαν να εμποδίσουν σοβαρά τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Κίνας. Τις τελευταίες δεκαετίες, η κινεζική κυβέρνηση βασίστηκε σε μια στρατηγική ανάπτυξης που στηρίζεται στις επενδύσεις, με τροφοδοσία πιστώσεων, για να τονώσει τη συνολική ζήτηση και να αντισταθμίσει την υποτονική κατανάλωση. Η τήρηση αυτής της στρατηγικής από την κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία συνέβαλε αναπόφευκτα στη δημιουργία κερδοσκοπικής φούσκας ακινήτων που έκανε τη στέγαση απρόσιτη για πολλούς και συνέβαλε στη συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση της χώρας.

Δεν είναι αργά να αλλάξουμε πορεία. Η οικονομία της Κίνας έχει φτάσει σε ένα κομβικό σημείο. Η κυβέρνηση έχει τους πόρους και την ικανότητα να εφαρμόσει δημοσιονομικές πολιτικές και πολιτικές πρόνοιας που στοχεύουν τις οικογένειες και όχι τις βιομηχανίες, και να καταστήσει ένα τέτοιο δημοσιονομικό σύστημα συμβατό με υγιή μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Αλλά πρώτα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αύξηση των δαπανών κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας για τις οικογένειές της με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Εάν οι κινέζοι πολιτικοί δαπανούν περισσότερα για τα νοικοκυριά, θα διαπιστώσουν ότι τα νοικοκυριά είναι πιο πρόθυμα να ξοδέψουν.

Ο Zhang Jun είναι πρύτανης της School of Economics στο Fudan University και διευθυντής του China Center for Economic Studies, ομάδας σκέψης στη Σαγκάη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό