Η Ιταλία προχώρησε στον τερματισμό ενός φιλικού προς το κλίμα συστήματος φορολογικής πίστωσης, το οποίο θεωρείται ότι βοήθησε μεν στην ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, αλλά συγχρόνως προκάλεσε σπειροειδή έξοδα που ξεπέρασαν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ δημιούργησε και τις συνθήκες για εκτεταμένες απάτες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, η διακοπή του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί μια «απερίσκεπτη πολιτική» που απειλούσε τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών.

«Μετωπική» Ιταλίας – Ε.Ε. με φόντο τη διάθεση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πράσινη αναβάθμιση

Μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας η Ιταλία εισήγαγε μια σειρά προγραμμάτων που στόχο είχαν να γίνουν πιο «πράσινες» οι ιδιωτικές ιδιοκτησίες, να αναβαθμιστούν οι στέγες αλλά και οι προσόψεις κτιρίων καθώς επίσης να αγοράζονται περισσότερο αποδοτικά συστήματα θέρμανσης.

Από τα εν λόγω προγράμματα το πιο γενναιόδωρο ήταν το αποκαλούμενο στην γειτονική χώρα «υπέρ-μπόνους». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσέφερε φορολογική ελάφρυνση ύψους 110% του ποσού που δαπανήθηκε, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί αμέσως σε μετρητά. Η πίστωση φόρου θα μπορούσε επίσης να ανταλλάσσεται μεταξύ τραπεζών, εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επ’ αόριστο και χωρίς παρακολούθηση.

Οι αλλαγές

Με σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε η προώθηση ενός νέου νόμου, που έχει τη μορφή του κατεπείγοντος, με τον οποίο τερματίζεται αμέσως το σύστημα εμπορίας φορολογικών πιστώσεων ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρέχονται εγγυήσεις ότι έχουν ολοκληρωθεί οι ανακαινίσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η συγκεκριμένη απόφαση επικρίθηκε από το αντιπολιτευόμενο Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο ήταν αυτό που είχε εισαγάγει το σύστημα «υπέρ-μπόνους» επί κυβερνήσεως του τότε πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Τα «στεγανά»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ οι εκπτώσεις φόρου ενίσχυσαν την οικονομική δραστηριότητα, ωφέλησαν κυρίως τα εύπορα κέντρα των πόλεων.

Σημειώνεται ότι ο προκάτοχος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, Μάριο Ντράγκι, είχε επίσης επιχειρήσει να ελέγξει αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «σύστημα χωρίς ελέγχους». Είναι ενδεικτικό ότι οι ιταλικές αρχές υποπτεύονται ότι έως και 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν καταλήξει στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων.

Το πρόγραμμα θεωρήθηκε επίσης υπεύθυνο για την δημιουργία υπερβολικής ζήτησης στον κατασκευαστικό τομέα που με την σειρά της αύξησε το κόστος σε υλικά και εξοπλισμό.

Μελέτη της Τράπεζας της Ιταλίας προειδοποιούσε πέρυσι ότι το «υπέρ-μπόνους δεν είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να αντιπαραβληθεί η κλιματική αλλαγή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green