Νέα ήθη έφεραν στην αγορά η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Η χαμηλή ρευστότητα για μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και ο κίνδυνος για μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών δημιούργησαν νέες συνθήκες και έβαλαν σε πιο συντηρητικό πλαίσιο τη συναλλακτική συμπεριφορά των επιχειρήσεων σε σχέση με τους πελάτες τους. Ο πιθανός κίνδυνος οδήγησε σε πιο προσεκτικές συναλλαγές αλλά και σε πιο δραστικές πολιτικές για να μην υπάρχουν «φέσια» στην αγορά, κάτι που φαίνεται να αποδίδει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, η αξία απλήρωτων συναλλαγματικών στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 ανήλθε σε 83,5 εκατ. ευρώ, από 129 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο 2020. Αντίστοιχα οι ακάλυπτες επιταγές στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 ανήλθαν στα 68,3 εκατ. ευρώ από 96,4 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Χρέη στους Δήμους: Ποιες οφειλές διαγράφονται – ποιες θα ενταχθούν στις 72 δόσεις

Στοιχεία της 3ης πανευρωπαϊκής έρευνας European Payment Report της Intrum σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν δράσεις προκειμένου να διαχειριστούν τις εκπρόθεσμες πληρωμές ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν τη ρευστότητά τους και παράλληλα να διαφυλάξουν τη βιωσιμότητά τους. Η έρευνα έδειξε ότι έξι στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν ότι προχωρούν σε νομικές ενέργειες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια πληρωμή σε καθυστέρηση ή την αθέτηση μιας πληρωμής.

Κάλυψη καθυστερήσεων

Για την πρόληψη τυχόν καθυστερήσεων το 45% το 2022 ζήτησε προκαταβολή (έναντι 40% το 2021) ενώ το 35% προχώρησε σε πιστωτικό έλεγχο των πελατών του, το 18% επέλεξε την πιστοληπτική ασφάλεια και το 16% έλαβε τραπεζικές εγγυήσεις.

Ωστόσο για τις περιπτώσεις πελατών που καθυστέρησαν να πληρώσουν ή δεν πληρώνουν, το 60% δηλώνει ότι επιλέγει τη νομική οδό για τη διευθέτηση του προβλήματος και το 11% αναθέτει την είσπραξη σε εξωτερική εταιρεία είσπραξης, ενώ το 75% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εστιάζουν στην είσπραξη πρώιμων ληξιπρόθεσμων οφελών σχεδόν όσο και στις άλλες χώρες (73% ο μέσος όρος στην ΕΕ) και το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων τη χρονιά που πέρασε υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα πληρωμών κατά το τελευταίο έτος από τους πελάτες τους.

Τέλος, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η τάση για αθέτηση ή εκπρόθεσμη πληρωμή βελτιώνεται καθώς το 40% εκτιμά σταθερό ή μειούμενο τον κίνδυνο για τους επόμενους 12 μήνες από 34% το 2021 και παραμένουν σε εγρήγορση σχετικά με τη δυνατότητα των πελατών τους για έγκαιρη πληρωμή σε ποσοστό 65% από 61% το 2021.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νεα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις