Φορτωμένες με πληρωμές φόρων και φορο- υποχρεώσεις είναι οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου πάνω από 1 δις. ευρώ για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας κλείνοντας τις εκκρεμότητες του 2022 ενώ παράλληλα θα πρέπει να καλύψουν τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων και την δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εφορία: Δεύτερη ευκαιρία σε όσους οφειλέτες έχασαν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων

Ο χρόνος όμως τελειώνει και για τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν φέτος χωριστή φορολογική δήλωση, όσους έχουν αποφασίσει να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία αλλά και για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Αirbnb οι οποίοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις του 2022 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ο Φεβρουάριος κλείνει με ένα «βαρύ λογαριασμό» για τους φορολογούμενους καθώς θα πρέπει να καταβάλουν:

– Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ

– Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

– Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 που συνολικά αγγίζουν το 1,12 δις. ευρώ.

– Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής

– Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

– Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Επίσης ο χρόνος μετρά αντίστροφα και λήγει στο τέλος του μήνα για:

– Τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό τους. Οσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο καθώς πριν το Πάσχα θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και αποφασίσουν να το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κ.ε. του 2007 με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ εάν θέσει σε ακινησία το όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το έχει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023 πληρώνοντας τέλη 517,50 ευρώ. Με την κίνηση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 9 μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για ένα μήνα, τον Μάρτιο.

– Την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Οι σύζυγοι, πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

– Την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να τα διορθώσουν με την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.