Μετά από μία χρονιά (το 2022) στην οποία οι εταιρείες βιοτεχνολογίας κατέγραψαν σημαντικές απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές, στο ραντάρ των επενδυτών της Wall Street έχουν μπει εταιρείες οι οποίες ερευνούν θεραπείες για τις ψυχικές ασθένειες με μιας νέας γενιάς φάρμακα. Αναπτύσσουν φάρμακα στα οποία στην σύσταση των οποίων να απουσιάζουν οι ψυχότροπες ουσίες των ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, για το MDMA το βασικό συστατικό για τα χάπια ecstasy και την ψιλοκυβίνη, το ψυχοδραστικό συστατικό των «μαγικών μανιταριών» που έχει τις ίδιες παρενέργειες με το LSD.

Σχεδόν 2 τρισ. δολ. για φάρμακα έως το 2027 σε όλο τον κόσμο

Η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά ήδη κάποια φάρμακα έκαναν μια προσπάθεια να εισέλθουν στην αγορά και το κυριότερο οι εταιρείες που τα αναπτύσσουν έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, αντλώντας κεφάλαια από τους επενδυτές και τα venture capitals.
Και όχι άδικα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα τομέα της φαρμακευτικής, τα έσοδα του οποίου έως το 2027 θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη LEK Consulting.

Μια ευνοϊκή συγκυρία

Στη διάρκεια του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας, στους διαδρόμους των εταιρειών της Wall Street, ακούγονταν φωνές οι οποίες ήταν υπέρ της πολύ μικρής και ελεγχόμενης κατανάλωσης ψυχεδελικών ναρκωτικών. Οι υποστηρικτές αυτής της τάσης, ισχυρίζονταν ότι εκτός από το αίσθημα ευφορίας που προκαλούν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά έχουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό: δίνουν ενέργεια. Οι φωνές αυτές περισσότερο εντύπωση έκαναν παρά είχαν αποτέλεσμα, καθώς γρήγορα βγήκαν από το κάδρο.

Στην περίπτωση όμως της ψυχοθεραπείας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εργαζομένων στον κλάδο της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας, περί των 158 εκατ. Αμερικανών ζουν σε περιοχές που έχουν τέτοιες ελλείψεις, από 95 εκατομμύρια πριν από μια δεκαετία.

Στις ΗΠΑ, αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα δώσει την έγκρισή του σε θεραπείες που θα χρησιμοποιούν τις ουσίες MDMA και ψιλοκυβίνη. Οι εν λόγω εταιρείες όμως θέλουν να πάνε ένα βήμα πιο πέρα.

Οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι

Οι υποστηρικτές του εγχειρήματος, διατείνονται ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τις ψυχικές ασθένειες με κόστος πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό των παραδοσιακών θεραπειών. Επίσης τονίζουν ότι το MDMA και η ψιλοκυβίνη μπορούν να προκαλέσουν ψυχεδελικά «ταξίδια» που διαρκούν από έξι έως οκτώ ώρες και οι θεραπείες αυτές συνήθως απαιτούν πρόσθετη θεραπεία πριν και μετά τη χορήγησή τους.

Η ψιλοκυβίνη δεν είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καθώς βρίσκεται ελεύθερα στη φύση στα μανιτάρια, ενώ οι ναρκωτικές ουσίες LSD και MDMA υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Έχουν γίνει κάτι σαν συνώνυμο με τα rave parties και γενικότερα η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη στον χώρο της μουσικής.

Από τη μεριά τους, στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών προειδοποιούν ότι η κυκλοφορία τους θα είναι δαπανηρή, διότι θα απαιτούνται εξειδικευμένοι γιατροί που θα χορηγούν αυτού του είδους τα φάρμακα.

Οι επικριτές του νέου εγχειρήματος υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν φάρμακα με κατοχυρωμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα οποία θα είναι πολύ πιο δαπανηρά από τα παραδοσιακά ψυχοφάρμα, δίχως να έχουν την ανάλογη αποτελεσματικότητα.

professional health care researchers scientist working in life of medical science laboratory, scientific technology of medicine chemistry or biology lap experiment test work for doctor in hospital

Οι επενδύσεις

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Transcend Therapeutics άντλησε 40 εκατ. δολάρια από venture capitals, προκειμένου να αναπτύξει μια θεραπεία για τη διαταραχή των μετατραυματικών στρες. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείες Μπλέικ Μαντέλ υποστηρίζει ότι η θεραπεία χρειάζεται περίπου τη μισή ποσότητα φαρμάκων από ότι αυτών με τις ουσίες των ψυχότροπων ναρκωτικών. Τον Νοέμβριο του 2022, οι Gilgamesh Pharmaceuticals και Lusaris Therapeutics ανακοίνωσαν Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου περί των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για παρόμοια φάρμακα τα οποία αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη.

Και οι τρεις εταιρείες εκτιμούν ότι τα φάρμακά τους θα εξασφαλίσουν την έγκριση πιο γρήγορα σε σχέση με αυτά που περιέχουν MDMA και ψιλοκυβίνη.

«Υπάρχει χώρος στην παραδοσιακή ιατρική για άτομα που θέλουν να κάνουν “ταξίδια” έξι έως οκτώ ωρών, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα του ιατρικού συστήματος όπως είναι σήμερα», δηλώνει η Άμι Κρουζ, νευροεπιστήμονας και συνεργάτιδα στο venture capital Prime Movers Lab, η οποία ηγήθηκε του γύρου χρηματοδότησης της Gilgamesh τον περασμένο Δεκέμβριο ύψους 39 εκατ. δολαρίων.

Η νέα γενιά φαρμάκων

Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να αναπτύξουν φάρμακα που δεν θα προκαλούν παραισθήσεις ή ευφορία και κάνουν λόγο για πιο σύντομες χρονικά και φθηνότερες θεραπείες. Η Transcend υποστηρίζει ότι το φάρμακο της προκαλεί ευφορία αλλά όχι παραισθήσεις.

Η συγκεκριμένη εταιρεία διεξάγει κλινικές δοκιμές με το Methylone, ένα φάρμακο που θεωρείται ότι θα είναι πιο αποδεκτό ακριβώς επειδή είναι λιγότερο εθιστικό από αυτά με την ουσία MDMA, δήλωσε ο Μπεν Κελμέντι, εκ των ιδρυτών και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας.
Στους ασθενείς στους οποίους χορηγείται ήδη μια δημοφιλής κατηγορία αντικαταθλιπτικών γνωστών ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI, δεν μπορεί να χορηγηθεί MDMA.

Το 2019 τον προσέγγισε ο Κέβιν Ράιαν, πρώην συνεργάτης του πανεπιστημίου Γέιλ, ο οποίος είχε ιδρύσει διαδικτυακές εταιρείες όπως η Gilt Groupe και αναζητούσε συμβουλές σχετικά με φιλανθρωπικές δράσεις για την ψυχεδελική θεραπεία της ψυχικής υγείας.

Το 2020 με τον Μπλέικ Μαντέλ, τότε συνεργάτη στην επενδυτική του εταιρεία, εξέταζαν τη σύσταση μιας startup για την παρασκευή ψυχεδελικών φαρμάκων. Ο Μαντέλ έχει σπουδάσει μαθηματικά και νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Είχε επίσης εμπειρία από κατάθλιψη ως έφηβος και έχει χάσει αρκετούς στενούς φίλους που αυτοκτόνησαν στα 20 του χρόνια.

Οι Κελμέντι, Μαντέλ και Ράιαν κυκλοφόρησαν το Transcend το 2021 για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών ενός ενπαθογόνου παράγοντα παρόμοιου με το MDMA που ονομάζεται Methylone, το οποίο όμως απαγορεύθηκε στις ΗΠΑ το 2013. Τα αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν σε ινδικά χοιρίδια ήταν αρκετά ελπιδοφόρα με αποτέλεσμα ο Μαντέλ να καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια φέτος. Η Transcend θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να ξεκινήσει δοκιμές, ένα πρώτο βήμα στην επίπονη διαδικασία έγκρισης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

«Η μεθυλόνη, η οποία δεν έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα, είναι πολύ πιο ήπια από το MDMA και ταιριάζει καλύτερα στην υπάρχουσα ιατρική υποδομή», δήλωσε ο Ρικ Γκέρσον, επικεφαλής επενδύσεων της Alpha Wave Global, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων που συμμετείχε στον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης του Transcend.

Τον περασμένο Ιανουάριο επίσης, η Small Pharma με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμή στην Φάση 2α για τη θεραπεία της κατάθλιψης με διμεθυλτρυπταμίνη ή DMT, ένα φάρμακο ταχείας δράσης που έχει σαν ουσία την αγιαουάσχα ένα ψυχοδραστικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται στη Λατινική Αμερική ως φάρμακο. Το 2021 η εταιρεία άντλησε 52 εκατ. δολάρια με προσφορά μετοχών στον Καναδά.

Το selloff στη βιοτεχνολογία έχει καταστήσει πιο δύσκολη την άντληση κεφαλαίων, εντούτοις η Small Pharma εξετάζει άλλη μια πώληση μετοχών για να χρηματοδοτήσει μια μεγαλύτερη δοκιμή φέτος. «Οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με τον Καναδά και διαθέτουν βάθος στην τεχνογνωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Τζίρας.

Οι χαμηλότερες αποτιμήσεις έχουν κάνει τις επενδύσεις πιο ελκυστικές, τονίζει η Κρούζε. «Έχει βγει λίγος αέρας από τη φούσκα και… τα πράγματα έχουν προσγειωθεί στην πραγματικότητα», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή