Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, μια συνάντηση η οποία θα επικεντρωθεί στην ηλεκτροκίνηση και την πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Εν μέσω εμπορικών προστριβών, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Τζο Μπάιντεν συναντώνται σήμερα στον Λευκό Οίκο, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αρκούντως δυσαρεστημένη από το Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA).

Η κυβέρνηση Μπάιντεν με το νομοσχέδιο IRA ύψους 430 δισ. δολαρίων θα προσφέρει μεγάλου ύψους επιδοτήσεις για τα προϊόντα που θα κατασκευάζονται εντός της αμερικανικής επικράτειας, ενώ παράλληλα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση φέροντας στο προσκήνιο την ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Το νομοσχέδιο αυτό έχει ξεσηκώσει την αντίδραση της Ε.Ε. καθώς θεωρεί ότι θα πυροδοτήσει ένα κύμα «μετανάστευσης» των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων οι οποίες θα μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ θέλοντας να απολάβουν τα κίνητρα που προσφέρουν. Από τη μεριά της τον περασμένο Φεβρουάριο η Κομισιόν παρουσίασε το Βιομηχανικό Σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας -ως απάντηση στο αμερικανικό νομοσχέδιο-, στο οποίο προβλέπονται αυξημένες κρατικές ενισχύσεις με στόχο η Ευρώπη να καταστεί ένας ανταγωνιστικός κατασκευαστικός κόμβος για πράσινα τεχνολογικά προϊόντα.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια, Τζον Κίρμπι, η Ουάσιγκτον ευελπιστεί ότι οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συναίνεση αναφορικά με τα μέταλλα που είναι απαραίτητα για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης  ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να καθορισθεί ένα χρονικό όριο για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο για τη βιώσιμη παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη συνάντηση με συμφωνία να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα κρίσιμα μέταλλα καθώς και ο διάλογος για τη διαφάνεια των επιδοτήσεων», δήλωσε ο Κίρμπι σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το διατλαντικό εμπόριο και ο νόμος IRA θα είναι υψηλά στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων.

Από τη μεριά του Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η εμπορική διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί στα κρίσιμα μέταλλα για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. «Αναμένουμε ότι αυτή θα είναι μια διαπραγμάτευση περιορισμένης έκτασης και σχετική με τα κρίσιμα μέταλλα που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διάλογος αναφορικά με τις επιδοτήσεις θα έχει στόχο ΗΠΑ και Ε.Ε. να εξασφαλίσουν ότι οι δραστηριότητες τους δεν διασταυρώνονται.

Μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε ο Τζέικ Κόλβιν πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου, με το οποίο την προέτρεψε να διαβιβάσει της ανησυχίες του αμερικανικού επιχειρείν στην αποκαλούμενη «ατζέντα με διακρίσεις για την ψηφιακή κυριαρχία», η οποία έχει στόχο την υπονόμευση των αμερικανικών επιχειρήσεων. «Ένα ισότιμο διατλαντικό πεδίο δράσης είναι κρίσιμο όμως πρέπει να είναι αμφίδρομο. Ο Λευκός Οίκος χρειάζεται να βγει μπροστά και να υπογραμμίσει την ανάγκη οι αμερικανικές εταιρείες να ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές όταν δραστηριοποιούνται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», τονίζει.

Πέραν των θεμάτων αυτών, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναζητήσουν τρόπους για να καταστήσουν πιο ισχυρή την συνεργασία αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων σε τρίτα μέρη τα οποία παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν εφαρμοσθεί στη Ρωσία στο πλαίσιο της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση