Για την εαρινή επίθεση που ετοιμάζει η Ουκρανία απέναντι στις δυνάμεις της Ρωσίας γράφει το CNN σε ανάλυσή του, ενώ παρουσιάζει τις δορυφορικές φωτογραφίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Maxar Technlogies και αποτυπώνουν πώς έχει στήσει την άμυνά της η Μόσχα.
Το Κίεβο δηλώνει ότι οι προετοιμασίες για μια εαρινή αντεπίθεση έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Όταν ξεκινήσει η επίθεση, πιθανότατα στον νότο, θα σηματοδοτήσει μια κομβική στιγμή στη σύγκρουση, σημειώνει το αμερικανικό Μέσο στην ανάλυσή του.
Όμως, οι Ρώσοι είχαν σχεδόν έξι μήνες στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν και να κατασκευάσουν μια περίτεχνη σειρά αμυντικών συστημάτων. Η διάσπαση τους θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση.
Πώς η Ρωσία μπορεί να καταστρέψει τα F-16 πριν ακόμα απογειωθούν
Οχυρωματικά έργα σε τεράστια έκταση
Οι δορυφορικές εικόνες που εξέτασε το CNN και άλλα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν την έκταση των ρωσικών οχυρωματικών έργων που έχουν δημιουργηθεί σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας – αντιαρματικές τάφροι, εμπόδια, ναρκοπέδια και χαρακώματα.
Τα αμυντικά έργα συνεχίζονται για εκατοντάδες χιλιόμετρα σε όλο το ελικοειδές νότιο μέτωπο – όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αναμένεται να επικεντρώσουν την αντεπίθεσή τους τις επόμενες εβδομάδες.
Η πρόκληση για τους Ουκρανούς θα είναι να παρακάμψουν ή να ξεπεράσουν τέτοια εμπόδια με ταχύτητα, δημιουργώντας μια δυναμική που θα κάνει τη ρωσική διοίκηση να χάσει τον έλεγχό της.
Αρκετές δορυφορικές εικόνες που μοιράστηκε με το CNN η Maxar Technologies και ελήφθησαν την Τετάρτη, δείχνουν εκτεταμένα χαρακώματα ανατολικά της πόλης Πολόχι στην περιοχή της Ζαπορίζια. Μια ανάλυση των εικόνων από το Reuters διαπιστώνει χιλιάδες αμυντικές θέσεις σε μια τεράστια έκταση.
Οι εικόνες έδειξαν, επίσης, ότι «οι δυνάμεις της Ρωσίας είναι πιο συγκεντρωμένες κοντά στις γραμμές του μετώπου στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορίζια, στα ανατολικά και σε όλη τη στενή λωρίδα γης που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με την υπόλοιπη Ουκρανία», σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.
Ποιες είναι οι κρίσιμες πόλεις
Οι ρωσικές άμυνες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, αντιαρματικές τάφρους κοντά στο Πολόχι που εκτείνονται σε μήκος 30 χιλιομέτρων, καθώς και επιπλέον οχυρώσεις γύρω από σημαντικές πόλεις όπως το Τοκμάκ. Η περιοχή αυτή θα είναι κρίσιμη σε περίπτωση που οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθήσουν να προελάσουν προς την Μελιτόπολη και να διασπάσουν τις ρωσικές δυνάμεις στον νότο.
Ο Στέφεν Γουντ της Maxar λέει ότι αυτές οι άμυνες δημιουργήθηκαν σε μια τεράστια έκταση εδάφους, από την Κριμαία στα νότια μέχρι τμήματα του Ντονέτσκ.
Το CNN έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε αμυντικές οχυρώσεις που κατασκευάζονταν στη βόρεια Κριμαία.
Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι «οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν οικοδομήσει μια σύγχρονη, πλήρως θωρακισμένη άμυνα».
Μήνες ρωσικής προετοιμασίας
Στη συνέχεια το CNN αναφέρεται στο πότε ξεκίνησε η Ρωσία να «χτίζει» την άμυνά της. Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν ουσιαστικά να δημιουργούν μια νέα αμυντική γραμμή που εκτείνεται σε αγροτικές κυρίως περιοχές της νότιας Ουκρανίας μετά την αποχώρησή τους από τμήματα της περιοχής της Χερσώνας.
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε τον Νοέμβριο ότι δύο εργοστάσια παρήγαγαν τσιμεντένια εμπόδια αρμάτων, τα λεγόμενα «δόντια του δράκου».
Οι άμυνες αυτές, ωστόσο, θα είναι τόσο καλές όσο και οι δυνάμεις που θα τις πλαισιώσουν. Από μόνες τους οι αμυντικές οχυρώσεις αποτελούν περιορισμένο εμπόδιο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι έχουν προωθήσει περισσότερες μονάδες στη νότια Ουκρανία. Αυτές οι αμυντικές γραμμές έχουν γίνει κρίσιμες για τους συνολικούς τους στόχους.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μεταφέρει συχνά μαρτυρίες από ανθρώπους σε κατεχόμενες περιοχές όπως η Μαριούπολη και το Μπερντιάνσκ για μεγάλες ρωσικές αυτοκινητοπομπές που περνούν από εκεί και δεκάδες κτίρια που επιτάσσονται ως στρατιωτικά καταλύματα.
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι μια μεγάλη ρωσική βάση στη βόρεια Κριμαία, η οποία τον Φεβρουάριο ήταν γεμάτη με εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου πυροβολικού και αρμάτων μάχης, ήταν πολύ πιο άδεια στα τέλη Μαρτίου και σχεδόν εντελώς άδεια την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι σαφές πού πήγε ο εξοπλισμός, αλλά είναι πιθανό ότι στάλθηκε βόρεια για να ενισχύσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.
Ποιος θα έχει το momentum
Ακόμα κι έτσι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουμε, σημειώνει το CNN, πόσοι Ρώσοι στρατιώτες – και τι ποιότητας – είναι τοποθετημένοι σε κάθε τμήμα ενός τόσο μεγάλου μετώπου. Θα είναι κρίσιμο για τους Ουκρανούς να διαταράξουν τις γραμμές ανεφοδιασμού, να καταστρέψουν τις αποθήκες πυρομαχικών και να πλήξουν τις υποδομές καυσίμων (μεταξύ πολλών άλλων καθηκόντων) πριν από την επίθεση.
Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολη τη διατήρηση αυτών των αμυντικών στρατευμάτων.
Οι Ουκρανοί θα εκτιμήσουν πού βρίσκονται οι ρωσικές αδυναμίες, διότι το momentum μόλις αρχίσει η αντεπίθεση θα είναι κρίσιμο.
Καμία έκπληξη
Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι σε αντίθεση με την ξαφνική επίθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου σε μεγάλο μέρος της περιοχής του Χαρκόβου, μπορεί να τους λείπει το στοιχείο του αιφνιδιασμού σε οποιαδήποτε μεγαλύτερη αντεπίθεση.
Ρώσοι διορισμένοι αξιωματούχοι στη Ζαπορίζια ισχυρίζονται ότι υπάρχει ήδη μεγάλη συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, επικεφαλής της οργάνωσης «Μαζί με τη Ρωσία» στη Ζαπορίζια δήλωσε την Πέμπτη ότι αρκετές νέες ουκρανικές ταξιαρχίες αναμένεται να φτάσουν στη γραμμή του μετώπου μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
«Αυτές οι ταξιαρχίες μεταφέρονται στους υπάρχοντες 12.000 μαχητές στην περιοχή», δήλωσε ο Ρογκόφ. Ο ισχυρισμός του δεν μπορούσε να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν τις μετακινήσεις των μονάδων.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι το 98% των οχημάτων μάχης που έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία βρίσκονται πλέον στη χώρα και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι προετοιμασίες για την αντεπίθεση έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Χρειάζεται τέλεια συνεργασία και επικοινωνία – Η σύγκριση με την D-Day
Το CNN επισημαίνει ότι χρειάζεται τέλεια συνεργασία και επικοινωνία μαζί με την αξιοποίηση των δυτικών όπλων για να είναι επιτυχημένη η επίθεση της Ουκρανίας.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν συγκρίνει αυτό που πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί με την απόβαση της D-Day, για την οποία ο Γερμανός στρατηγός Ερβιν Ρόμελ είχε πει: «Οι πρώτες 24 ώρες της εισβολής θα είναι καθοριστικές… για τους Συμμάχους, καθώς και για τη Γερμανία θα είναι η μεγαλύτερη μέρα».
Ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, ειδικός στον σύγχρονο πόλεμο, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι ο στόχος της Ουκρανίας πρέπει να είναι «να προκαλέσει παράλυση στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και πανικό στη ρωσική ιεραρχία… Άυλοι παράγοντες όπως ο τακτικός αιφνιδιασμός, η ηγεσία στο πεδίο της μάχης και το ηθικό των μαχητών θα είναι πιθανότατα καθοριστικοί τις πρώτες 24 ώρες μιας επίθεσης».
Ποιος είναι ο κίνδυνος για τους Ουκρανούς
Ο κίνδυνος για τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Μάθιου Σμιντ, αναπληρωτή καθηγητή Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χέιβεν, είναι η αντεπίθεση να γίνει «μια μάχη σε επίπεδο μεραρχιών που θα μετατραπεί σε μια σειρά από συγκρούσεις διμοιριών», με τους Ουκρανούς να καθυστερούν.
Οι Ουκρανοί έχουν το πλεονέκτημα να επιλέξουν πού και πότε θα πάνε και με ποια συγκέντρωση δυνάμεων. Ο Ρογκόφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στη Ζαπορίζια, λέει ότι αναμένει ότι οι Ουκρανοί θα εξαπολύσουν αρκετές επιθέσεις αντιπερισπασμού για να προσπαθήσουν να προκαλέσουν σύγχυση στη ρωσική άμυνα, ιδίως με τη χρήση μικρών αναγνωριστικών ομάδων πέρα από τον ποταμό Ντνίπρο τόσο στη Ζαπορίζια όσο και στη Χερσώνα.
Μόλις ξεκινήσει η επίθεση, θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο και άλλοι παράγοντες: από τις καιρικές συνθήκες μέχρι την ικανότητα και την επιθυμία των Ρώσων να αντεπιτεθούν, καθώς και τι θα συμβαίνει στον εναέριο χώρο.
Θα αντεπιτεθούν οι Ρώσοι;
Ένα από τα χαρακτηριστικά της επιτυχημένης άμυνας είναι η ικανότητα αντεπίθεσης, ο αποπροσανατολισμός του επελαύνοντος εχθρού και η υποχρέωσή του να στείλει στρατεύματα εκεί που δεν θα ήθελε.
Η ικανότητα των Ρώσων να το κάνουν αυτό αποτελεσματικά είναι αμφίβολη. Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι επίλεκτες δυνάμεις όπως οι αλεξιπτωτιστές VDV της Ρωσίας υπέστησαν βαριές απώλειες στις αρχές της εκστρατείας, από τις οποίες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει.
Όμως οι Ρώσοι διατηρούν ένα σαφές πλεονέκτημα στον αέρα, και αυτό θα μπορούσε να είναι κρίσιμο για την επιβράδυνση της ουκρανικής επίθεσης. Ο Μικ Ράιαν, πρώην στρατηγός της Αυστραλίας, ο οποίος γράφει το ενημερωτικό δελτίο στρατιωτικής στρατηγικής Futura Doctrina και βρέθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία, σημειώνει ότι για να αποφύγει την ουκρανική αεράμυνα, η ρωσική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο όπλα «stand-off», όπως οι βόμβες ολίσθησης 1,5 τόνου που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα γύρω από την Μπαχμούτ.
Τι θα άλλαζε τις ισορροπίες
Παρά τη μεγαλύτερη εφευρετικότητα και τα κίνητρα των Ουκρανών και παρά τις τεράστιες απώλειες των Ρώσων από την έναρξη της εισβολής, η Μόσχα διατηρεί πολύ μεγαλύτερους πόρους σε αυτή τη σύγκρουση.
Ακόμα και αν οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρουν να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές και να φτάσουν στη Μελιτόπολη και το Μπερντιάνσκ, οι δυτικοί αξιωματούχοι δεν περιμένουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αλλάξει τους στόχους του στην Ουκρανία.
Ο Σμιντ επισημαίνει ότι η στρατιωτική βία λειτουργεί μόνο όταν προκαλεί ένα πολιτικό αποτέλεσμα. «Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν χρειάζεται μια τόσο μεγάλη απώλεια που δεν θα μπορεί να την παραμερίσει… και αυτή θα ήταν η κατάληψη της Κριμαίας».
Πηγή: in.gr
Latest News
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016