Αν και έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες αφότου οι αμερικανοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα, το μέλλον ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλητισμού παραμένει αμφίβολο.

Μετά από τρεις γύρους προσφορών που ενορχηστρώθηκαν από την αμερικανική τράπεζα Raine Group, δύο μνηστήρες περιμένουν τώρα μια ετυμηγορία από την οικογένεια Γκλέιζερ  σχετικά με το εάν θα προχωρήσουν σε πλήρη ή μερική πώληση του κλαμπ, αν θα αντλήσουν κεφάλαια από αλλού ή ίσως δεν θα κάνουν τίποτα από όλα αυτά.

Η μακροχρόνια διαδικασία διεξήχθη πίσω από ένα μανδύα συμφωνιών μη αποκάλυψης, στερώντας τους δύο πλειοδότες – τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Sir Jim Ratcliffe και τον  Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani από το Κατάρ- την ευκαιρία τους να διεξάγουν μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων. Οι Γκλέιζερς, που ελέγχουν περίπου το 95% των δικαιωμάτων ψήφου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατέχουν τον σύλλογο από το 2005.

Ήδη πάντως οι πρώτες προσδοκίες για τίμημα ρεκόρ στην πώληση είναι υπό αμφισβήτηση, ιδιαίτερα μετά την προσφορά 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το franchise του Washington Commanders NFL από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του συνιδρυτή του Apollo, Τζος Χάρις, τον περασμένο μήνα .

Πρόταση μαμούθ 5 δισ. λιρών για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Οι συγκρίσεις με την Chelsea

Όπως γράφουν οι Financial Times, αρκετοί κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν εξερευνήσει νέες επενδύσεις ή πωλήσεις από τότε που οι αμερικανοί επενδυτές Clearlake Capital και Todd Boehly απέκτησαν τη λονδρέζικη ομάδα Chelsea FC για 2,5 δισ. στερλίνες σχεδόν ακριβώς πριν από έναν χρόνο.

Η Chelsea έλαβε περισσότερες από 250 διερευνητικές και 12 αξιόπιστες προσφορές, προτού καταλήξει σε ένα φάιναλ φορ μνηστήρων που ήθελε να αγοράσει το κλαμπ στο σύνολό του.

Η δημοπρασία για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ακολούθησε το ίδιο σενάριο, με το ενδιαφέρον να είναι πολύ πιο σιωπηλό.

Ο Raine, ο οποίος ηγήθηκε επίσης της πώλησης της Chelsea, έχει επαναλάβει μια στρατηγική καθορισμού προθεσμιών για τους πλειοδότες, μια κοινή τακτική στη σύναψη συναλλαγών που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει ανταγωνιστική ένταση.

Ο πρώην ιδιοκτήτης της Chelsey- ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς που βρέθηκε στο στόχαστρο κυρώσεων- ήταν εξαναγκασμένος να πουλήσει.

Αντίθετα, το ζευγάρι των πλειοδοτών που διεκδικεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα πρέπει να πείσει τους Γκλέιζερς να πουλήσουν. Οι μετοχές του συλλόγου που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη δίνουν στην επιχείρηση αξία μετοχικού κεφαλαίου περίπου 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συν περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια χρέους.

Οι προτάσεις στο τραπέζι

Οι Γκλέιζερς έχουν δύο προσφορές στο τραπέζι. Ο Σεΐχης Τζασίμ, γιος του Σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, πρώην πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, έχει υποβάλει προσφορά για το 100% της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσω μιας οντότητας που ονομάζεται Nine Two Foundation.

Το ίδρυμα, το οποίο δεν διαθέτει ιστότοπο, είναι η οντότητα που χρησιμοποιεί ο Sheikh Jassim για να υποβάλει την προσφορά.

Πρόσωπο κοντά στον Σεΐχη Τζασίμ είπε ότι η προσφορά του στον τρίτο γύρο αποτίμησε τον σύλλογο στην περιοχή των 5 δισεκατομμυρίων λιρών (6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι Financial Times ανέφεραν τον Μάρτιο ότι ο Ράτκλιφ σχεδίαζε μια προσφορά που αποτίμησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε περισσότερα από 5 δισ. £, συμπεριλαμβανομένου του υπάρχοντος χρέους του συλλόγου.

Ο ιδρυτής του ομίλου χημικών Ineos, ο Ράτκλιφ ήταν οπαδός της Γιουνάιτεντ από την παιδική του ηλικία, αν και έκανε μια τελευταία προσπάθεια να αγοράσει την Τσέλσι πέρυσι.

Η οικογένεια Γκλέιζερ θα μπορούσε να αποφύγει και τις δύο προσφορές και να συγκεντρώσει μετρητά για να ενισχύσει τον ισολογισμό του συλλόγου, να μειώσει το χρέος και να επενδύσει στο γήπεδο της Γιουνάιτεντ. Έχουν λάβει πολλές προτάσεις για να τους βοηθήσουν να το κάνουν από εταιρείες επενδύσεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Carlyle Group και Elliott Management.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποδεικνυόταν μάλλον μη δημοφιλές στους οπαδούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ιδιοκτησία των Γκλέιζερς από την αρχή της 18χρονης πλέον θητείας τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι