Ο Όμιλος Standard Bank, η τράπεζα που εδρεύει στη Νότια Αφρική και διαθέτει τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία στην Αφρική, ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση στην ενέργεια στην Αφρική θα συνεχίσει να οδηγεί την υποστήριξή της για έργα ορυκτών καυσίμων.

«Δεν είναι δυνατό για την Αφρική και πολλές από τις αφρικανικές χώρες να αγνοήσουμε την έλλειψη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Kenny Fihla, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Standard, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Μεταλλευτικές επιχειρήσεις: Στα χαρτιά παραμένει η εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας

«Οι σημερινές προκλήσεις δεν πρόκειται να επιλυθούν από τη μια μέρα στην άλλη και ως εκ τούτου απαιτείται μια πολύ πιο ισορροπημένη προσέγγιση».

Η Standard Bank έχει επικριθεί από την ομάδα ακτιβιστών μετόχων Just Share που εδρεύει στη Νότια Αφρική επειδή αύξησε την έκθεσή της στα ορυκτά καύσιμα τον περασμένο χρόνο.

Τον περασμένο μήνα, η Just Share αναφερόμενη σε μια έκθεση του 2022 για το κλίμα της Standard Bank, επισήμανε ότι η έκθεση της τράπεζας εντός και εκτός ισολογισμού, στα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε κατά 22% από το 2021 έως το 2022. Η συνολική έκθεσή της στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, την εξόρυξη άνθρακα, και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Η έκθεση της Standard Bank στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, 84%, αλλά η έκθεση της τράπεζας στα ορυκτά καύσιμα είναι περίπου 4,5 φορές υψηλότερη, σύμφωνα με την Just Share.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογημένη βάση για να υποστηρίξουμε ότι απαιτούνται σημαντικές και εκτεταμένες νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για την ανάπτυξη της Αφρικής. Αντίθετα, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η αύξηση της έκθεσης της Αφρικής στα ορυκτά καύσιμα θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις», ανέφερε η ομάδα των ακτιβιστών.
Οι μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις να περικόψουν τη χρηματοδότηση έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

Η χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων από τις 60 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έφτασε τα 673 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Αυτές οι τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει έργα ορυκτών καυσίμων ύψους 5,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα επτά χρόνια από την υιοθέτηση της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Banking on Climate Chaos από περιβαλλοντικές ομάδες που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια