
Σε χαμηλά επίπεδα διατηρούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με το ενδιαφέρον να εντοπίζεται πλέον στην 9η Ιουνίου, οπότε και αναμένεται ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch να προχωρήσει στην αξιόλογηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας έκλεισε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.
Πάντως ήδη στην αγορά τείνει να παγιωθεί τα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται με αποδόσεις χαμηλότερες των Ιταλικών (4,08%) και εγγύτερα των Ισπανικών (3,28%).
Παρά ταύτα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαρκώς «υπενθυμίζει» ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων δεν έχει ακόμη κλείσει. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός, οπότε είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας.
Γιατί επιμένουν τα γεράκια της ΕΚΤ παρά την πτώση του πληθωρισμού
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός δείχνει ξεκάθαρα ότι επιβραδύνεται ωστόσο όπως είπε «είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τον στόχο μας για τον πληθωρισμό γύρω στο 2% μεσοπρόθεσμα».
Για το λόγο αυτό υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής (αύξησης των επιτοκίων) έχει ολοκληρωθεί μένει όμως ακόμη η τελική ευθεία».
«Το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων και ο αριθμός τους θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα λάβουμε (..) Τον περασμένο μήνα κάναμε ήδη (αύξηση κατά) 25 μονάδες βάσης, και έτσι οι 25, νομίζω, είναι η νέα νόρμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,67% υποχωρώντας υποχωρώντας κατά 5 μονάδες βάσης και με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund να διαμορφώνεται στο 2,24%, το spread μεταξύ των δύο αποδόσεων συρρικνώθηκε στις 143 μονάδες βάσης.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,073,7 δολάρια από το επίπεδο των 1,0728 δολαρίων, που άνοιξε η αγορά.


Latest News

Οι ρωγμές από την πολιτική Τραμπ χτίζουν την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο
Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει σήμερα το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Φρένο στο πενθήμερο sell off των αμερικανικών ομολόγων
Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 3 έως 8 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες

Κερδίζει η Ευρώπη τις ΗΠΑ στα ασφαλή καταφύγια; - Οι εκτιμήσεις για ευρώ και Bunds
Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ και η αβεβαιότητα που προκαλεί δημιουργούν ρωγμές στην αξιοπιστία του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων

Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά το sell off
Οι ανησυχίες των επενδυτών αμβλύνθηκαν μετά την αναβολή για 90 μέρες των αμοιβαίων δασμών σε περισσότερες από 70 χώρες

Εκτινάχθηκε το ελληνικό spread - Στη δίνη των δασμών το ελληνικό κόστος δανεισμού
Το δασμολογικό τσουνάμι του Τραμπ πλήττει ακόμα και τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια

Ένα γλυπτό πάγου σε μια δασική πυρκαγιά - Από το ράλι στο sell off των αμερικανικών ομολόγων
Γιατί οι επενδυτές πουλούν αμερικανικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο εν μέσω αναταραχών