Ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε αργό πετρέλαιο εμφάνισε την Κυριακή βλάβη εν πλω σε τμήμα μονής λωρίδας της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο, προκαλώντας για σύντομο χρονικό διάστημα διακοπή της κυκλοφορίας στον διεθνή δίαυλο, όπως ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές.

Το Seavigour με σημαία Μάλτας υπέστη μηχανική βλάβη καθώς είχε ήδη διανύσει 12 χιλιόμετρα εντός της διώρυγας, δήλωσε ο George Safwat, εκπρόσωπος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ. Το δεξαμενόπλοιο διέσχιζε το κανάλι από τη Μεσόγειο προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Διώρυγα του Σουέζ: Προσάραξε πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου

Σε τηλεφωνική συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ο ναύαρχος Ossama Rabei, επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, είπε ότι το δεξαμενόπλοιο υπέστη βλάβη ενώ κινείτο σε ένα τμήμα μονής λωρίδας της διώρυγας, εμποδίζοντας τη διέλευση οκτώ άλλων πλοίων που το ακολουθούσαν.

Ώρες αργότερα, ο Rabei δήλωσε ότι η ναυσιπλοΐα στο κανάλι επανήλθε κανονικά αφού τρία ρυμουλκά ρυμούλκησαν το δεξαμενόπλοιο σε ένα τμήμα διπλής λωρίδας στα 17 χιλιόμετρα. Το πλήρωμα του Seavigour εργαζόταν για την αποκατάσταση της βλάβης αλλά δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Seavigour κατασκευάστηκε το 2016, έχει μήκος 274 μέτρα και πλάτος 48,63 μέτρα, σύμφωνα με την MarineTraffic, έναν πάροχο υπηρεσιών παρακολούθησης σκαφών.

Το περιστατικό της Κυριακής ήταν το πιο πρόσφατο κρούσμα πλοίου που αναφέρθηκε ότι είχε ακινητοποιηθεί εντός της ζωτικής σημασίας διώρυγας, ενώ πολλά άλλα σκάφη είτε έχουν προσαράξει είτε έχουν εμφανίσει μηχανική βλάβη στη Διώρυγα του Σουέζ τα τελευταία χρόνια.

Πληθαίνουν τα κρούσματα

Στις 25 Μαΐου, ένα πλοίο με σημαία Χονγκ Κονγκ απέκλεισε για λίγο τον δίαυλο. Στις 5 Μαρτίου, ένα πλοίο με σημαία Λιβερίας προσάραξε σε τμήμα δύο λωρίδων της διώρυγας. Και τα δύο σκάφη ξεκίνησαν το ταξίδι τους και πάλι κάποιες ώρες αργότερα.

Τον Μάρτιο του 2021, το υπό σημαία Παναμά Ever Given, ένα κολοσσιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, προσάραξε σε μια όχθη σε μια λωρίδα της διώρυγας, εμποδίζοντας την πλωτή οδό για έξι ημέρες και προκαλώντας «έμφραγμα» στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η διώρυγα, η οποίο διανοίχθηκε το 1869, παρέχει μια κρίσιμη σύνδεση για τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων φορτίων Περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω της διώρυγας του Σουέζ, για αυτό άλλωστε η διώρυγα θεωρείται σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος για την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, πέρυσι, 23.851 πλοία πέρασαν από τη διώρυγα, σε σύγκριση με 20.649 πλοία το 2021. Τα έσοδα από τη διώρυγα το 2022 έφτασαν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, τα υψηλότερα στην ιστορία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή