Tα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες τεχνολογίες που συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία έως το 2035, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία θα χρειαστεί να διατηρήσει την υπάρχουσα πυρηνική ισχύ της δήλωσε την Τετάρτη ο πάροχος δικτύου RTE.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον Μάρτιο έναν νόμο για τον τερματισμό των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν C02 το 2035.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια τόσο για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών οχημάτων όσο και για τις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής μπαταριών που χρειάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες για την παραγωγή τους. Η παραγωγή συνθετικών αεροπορικών καυσίμων βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρική ενέργεια.

Αύξηση χρήσης ενέργειας κατά 10 τεραβατώρες ετησίως

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να αυξάνεται κατά σχεδόν 10 τεραβατώρες (TWh) ετησίως κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία, σε μεταξύ 580 και 640 TWh, το 2035, αναφέρει η έκθεση RTE για το κλίμα και την ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι το 2022, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είχε περιοριστεί στις 452,8 TWh, καθώς ήταν ένα έτος κρίσης με την Ευρώπη να προσπαθεί να περιορίσει την ενεργειακή της ζήτηση για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του πολέμου της Ουκρανίας, με τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας να υπόκεινται σε ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο συντήρησης, που σημαίνει ότι η ενεργειακή της παραγωγή μειώθηκε σε χαμηλό 34 ετών.

Η ζήτηση παρέμεινε κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα και μόνο από το 2025 η έκθεση προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης θα ανταποκρίνεται στα επίπεδα που παρουσιάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν κατασκευάστηκαν πολλές νέες μονάδες πυρηνικής ενέργειας ώστε να ανταποκριθεί η προσφορά ενέργειας στη ζήτηση.

«Αυτό υπογραμμίζει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το γαλλικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η έκθεση.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας έως το 2035, η RTE προβλέπει κατά μέσο όρο 350 TWh διαθεσιμότητας πυρηνικής ενέργειας ετησίως.

Ένας νέος αντιδραστήρας Flammanville 3, που αναμένεται να αρχίσει να παράγει στο τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις, θα προσθέτει 10 TWh ετησίως.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι η Γαλλία θα χρειαστεί και στους άλλους αντιδραστήρες της χώρας, να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους στα 60 χρόνια, κάτι που εξετάζει η ASN.

Η πυρηνική ενέργεια συνήθως προμήθευε περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας και θα παραμείνει κυρίαρχη ως προς το μερίδιό της, αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθούν. Η χερσαία αιολική και ηλιακή ενέργεια αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αναμένεται να ξεπεράσει ως η κύρια πηγή ανάπτυξης μεταξύ 2030 και 2035.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη