Πολλοί στην Ιταλία έμειναν άναυδοι όταν ο μεγιστάνας των ελαστικών Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα πούλησε την Pirelli, ένα από τα κορυφαία διαμάντια του κατασκευαστικού τομέα της χώρας, στην ChemChina σε μια εξαγορά 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015.

Οι πολιτικοί και οι επενδυτές φοβόντουσαν ότι η τεχνολογία της Pirelli θα μεταφερόταν στη νέα κινεζική μητρική της εταιρεία, που τώρα ανήκει στον κρατικό κολοσσό χημικών προϊόντων Sinochem. Αλλά ο Τροντσέτι Πρόβερα – κάποτε παντρεμένος με μέλος της οικογένειας Pirelli – υπερασπίστηκε την πώληση, η οποία του επέτρεψε να παραμείνει στο τιμόνι της 150χρονης επιχείρησης γνωστής ως «Prada των ελαστικών».

Τώρα υποφέρει από «τύψεις πωλητή» εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των Ιταλών και Κινέζων μετόχων της εισηγμένης στο Μιλάνο εταιρείας, καθώς η Sinochem επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή στη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου της Pirelli.

Καθώς η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι επανεξετάζει το μέλλον της Pirelli βάσει κανόνων που της επιτρέπουν να ελέγχει τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία, ο Τροντσέτι Πρόβερα σχεδιάζει να πει σε ακρόαση την Τρίτη ότι «οι Κινέζοι είναι επικίνδυνοι και το μέλλον της Pirelli είναι σε κίνδυνο», σύμφωνα με γνώστες των συζητήσεων.

Η Ρώμη αξιολογεί εάν η τεχνολογία της Pirelli έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια και αν θα μειώσει την επιρροή της Sinochem περιορίζοντας τα δικαιώματα ψήφου της ή αναγκάζοντάς την να μειώσει το μερίδιο του 37% μετά τη μείωση της αρχικής πλειοψηφικής συμμετοχής της σε αρχική δημόσια προσφορά το 2017.

Αν και η αρχική πώληση της Pirelli δεν υποβλήθηκε σε έλεγχο εθνικής ασφάλειας, η Ιταλία έχει έκτοτε επεκτείνει τους λεγόμενους κανόνες της «χρυσής ισχύος», διευρύνοντας τη γκάμα του τι αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα, ώστε να περιλαμβάνει μεταφορές, ευαίσθητα δεδομένα και τεχνολογία.

Οι σχέσεις μεταξύ του Τροντσέτι Πρόβερα και των Κινέζων συνεργατών του έχουν ψυχρανθεί από τότε που το πρώην αφεντικό της ChemChina, Ρεν Τζιανζίνγκ, που έκλεισε τη συμφωνία της Pirelli, περιέγραψε τον Ιταλό επιχειρηματία ως «δάσκαλο, μεγαλύτερο αδερφό και φίλο του».

Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα

Η Sinochem ξεκίνησε την τρέχουσα αναθεώρηση τον Μάρτιο, όταν ενημέρωσε τη Ρώμη για αναθεωρήσεις της συμφωνίας των μετόχων της με το επενδυτικό όχημα Camfin του Τροντσέτι Πρόβερα, το οποίο κατέχει το 14 τοις εκατό της Pirelli, για να εδραιώσει τη συμμετοχή της στην εταιρεία που διοικεί η Ιταλία από το 1992.

Όπως και άλλοι κατασκευαστές ελαστικών, η Pirelli αναπτύσσει μικροτσίπ για τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των ελαστικών, τις απαιτήσεις συντήρησης και, ενδεχομένως, τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης.

Οι ειδικοί και ορισμένοι Ιταλοί αξιωματούχοι είναι δύσπιστοι ότι μια τέτοια τεχνολογία θα είναι αρκετή για τη Ρώμη για να περιορίσει τα δικαιώματα των μετόχων της Sinochem ή να την αναγκάσει να πουλήσει το μερίδιό της.

«Από μακριά, το επιχείρημα της ευαίσθητης τεχνολογίας δεν φαίνεται αρκετά ισχυρό για να επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς ή βέτο», δήλωσε ο Μάριο Καλντερίνι, οικονομολόγος στο Politecnico di Milano.

Αλλά άτομα που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες μεταξύ Pirelli, Sinochem και Ρώμης λένε ότι η παρέμβαση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη διοίκηση της εταιρείας είναι το μεγαλύτερο ζήτημα.

Έγγραφα που παρασχέθηκαν στην ακρόαση και είδαν οι Financial Times δείχνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση επιδίωξε να αναλάβει περισσότερο τον έλεγχο των επιχειρηματικών αποφάσεων και των αποφάσεων διακυβέρνησης.

Σε μια εσωτερική επικοινωνία με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου πέρυσι, ένας βοηθός του γενικού διευθυντή της Sinochem είπε στα στελέχη της Pirelli να ενημερώσουν εκ των προτέρων το Πεκίνο για οποιαδήποτε συνάντηση με ξένους κυβερνητικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους — συμπεριλαμβανομένων συνταξιούχων και Ιταλών. Ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε εταιρική εκδήλωση ή επισκέψεις που αφορούν Ιταλούς ή ξένους αξιωματούχους θα πρέπει να διοργανώνονται απευθείας από το Πεκίνο.

Σε ένα μεταγενέστερο έγγραφο της 3ης Νοεμβρίου, εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος που συμμετέχουν στη Sinochem είπαν σε όλες τις εταιρείες του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών θυγατρικών της Pirelli, να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές που στοχεύουν στην «πλήρη εφαρμογή του τριετούς σχεδίου δράσης του Σι Τζινπίνγκ για την επιτάχυνση του σύγχρονου κινεζικού επιχειρηματικού συστήματος. Σε εταιρείες που ελέγχονται από τη Sinochem».

Είπε ότι «η ηγεσία του κόμματος πρέπει να ασκείται σε κάθε πτυχή της διακυβέρνησης της εταιρείας και τα κύρια θέματα διαχείρισης, όπως αποφασίζονται από το διοικητικό συμβούλιο, πρέπει να εξεταστούν και να συζητηθούν» από την εσωκομματική επιτροπή των εταιρειών.

Η Sinochem δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά άτομα κοντά στον όμιλο είπαν ότι οι διαταγές ισχύουν μόνο για τις δραστηριότητες της Pirelli στην Κίνα. Η Pirelli αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο έχει ορίσει την ChemChina ως «κινεζική στρατιωτική εταιρεία», ένα πολιτικό πρόσωπο της στρατιωτικής προσπάθειας εκσυγχρονισμού του Πεκίνου, μια κατάσταση που τα στελέχη της Pirelli φοβούνται ότι θα μπορούσε να απειλήσει την πρόσβαση της εταιρείας στην αμερικανική αγορά.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι οποιαδήποτε κίνηση για τον περιορισμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Sinochem θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιδράσεις στην Κίνα.

«Η ακύρωση μιας υπάρχουσας συμφωνίας, οκτώ χρόνια αργότερα, διαφέρει από τη διαφανή αναθεώρηση στην αρχή», δήλωσε ο Πίτερ Λου, συνεργάτης και παγκόσμιος επικεφαλής για την Κίνα της δικηγορικής εταιρείας McDermott Will & Emery’s. «Θα δημιουργούσε ένα μεγάλο θέμα εικόνας για την ιταλική κυβέρνηση μόλις έβγαινε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια λαϊκή αντίδραση να απομακρυνθούμε από τις ιταλικές εταιρείες».

Οι σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου βρίσκονται ήδη σε ένα ευαίσθητο σημείο καθώς η Μελόνι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, στην οποία η Ιταλία προσχώρησε το 2019 παρά τη σφοδρή αποδοκιμασία των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η προσθήκη στο μείγμα της κατάστασης της Pirelli – όπου ο Τροντσέτι Πρόβερα τσακώνεται με τους Κινέζους εταίρους του για την καθημερινή διαχείριση από την απότομη συνταξιοδότηση του Ρεν το 2018 – θα περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα.

Η Κίνα έχει αλλάξει και το πνεύμα της αρχικής συμφωνίας«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση», είπε ένας Ιταλός αξιωματούχος που γνωρίζει την υπόθεση. «Μιλάμε για μια [εισηγμένη] εταιρεία και θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Η Sinochem είπε σε Ιταλούς αξιωματούχους ότι δεν σχεδίαζε να αναλάβει τη διοίκηση της Pirelli και ότι το αναθεωρημένο σύμφωνο μετόχων είχε αφήσει τον Ιταλό μέτοχο να έχει τον έλεγχο σημαντικών αποφάσεων, σύμφωνα με άτομα του κινεζικού ομίλου και Ιταλό αξιωματούχο.

Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, θα ήθελαν να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας δεδομένου του τρέχοντος γεωπολιτικού πλαισίου.

«Η Κίνα έχει αλλάξει και το πνεύμα της αρχικής συμφωνίας βάσει της οποίας το Πεκίνο δεν επρόκειτο ποτέ να παρέμβει αψηφήθηκε», είπε ένα άτομο κοντά στην εταιρεία.

Η ChemChina αγόρασε την Pirelli σε μια εποχή σινοϊταλικών διασυνδέσεων, όταν κινεζικές εταιρείες απέκτησαν μερίδια σε μεγάλους ιταλικούς ομίλους, καθώς η Ιταλία ταλαιπωρήθηκε από τις συνέπειες της κρίσης χρέους της.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενων σινο-αμερικανικών εντάσεων, η Ρώμη επέκτεινε τους χρυσούς κανόνες ισχύος της, οι οποίοι ορίζουν ως στρατηγικό πλεονέκτημα οτιδήποτε θεωρείται «ζωτικό για τον πλούτο, την υγεία και την ασφάλεια του πληθυσμού», δήλωσε ο Πάολο Γκιγκλιόνε, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Allen & Overy στο Μιλάνο. «Είναι τόσο ευρύ που μπορεί να σημαίνει τα πάντα όλα»

Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε την εξουσία του βάσει του νόμου για να ασκήσει βέτο στην εξαγορά μιας καινοτόμου εταιρείας σπόρων με έδρα την Ιταλία, της Verisem, από την Syngenta που ανήκει στην ChemChina. Η απόφαση επικυρώθηκε από το ιταλικό διοικητικό δικαστήριο μετά την έφεση της Syngenta.

Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης κινηθεί πρόσφατα για να εμποδίσουν τις κινεζικές επενδύσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η πιθανή παρέμβαση της Ιταλίας οκτώ χρόνια μετά τη συμφωνία, ωστόσο, θα ήταν η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη.

Η Sinochem διέψευσε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης φέτος ότι προσπαθούσε να πουλήσει το μερίδιό της στην Pirelli.

Το 2018 ο dealmaker Ρεν εκδιώχθηκε απότομα από την ChemChina καθώς το Πεκίνο έκανε ελιγμούς για να την συγχωνεύσει με τη Sinochem. Ο νέος αγγλόφωνος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φρανκ Νινγκ, εκθιάστηκε ευρέως τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους επιχειρηματίες στην Κίνα, αλλά συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι και αντικαταστάθηκε από τον μηχανικό πετρελαίου Λι Φαρόνγκ.

«Η μεγάλη εικόνα στην Κίνα από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία είναι η ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος σε εταιρείες», δήλωσε ο Γιέργκ Βούτκε, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Πεκίνο. «Μπορώ να φανταστώ ότι αυτό δεν αρέσει στους Ευρωπαίους εταίρους».

Μέσα στην Pirelli, έχουν προκύψει τριβές σχετικά με την αμοιβή του Τροντσέτι Πρόβερα, η οποία το 2022 ήταν 20,5 εκατομμύρια ευρώ – επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου του μεγαλύτερου κατασκευαστή ελαστικών στον κόσμο Michelin, σύμφωνα με τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Ο σχεδιασμός διαδοχής ήταν ένα άλλο σημείο κόλλημα

Στην επικείμενη συνέλευση των μετόχων της στις 31 Ιουλίου, η Pirelli αναμένεται να διορίσει τον Τζιόρτζιο Μπρούνο, τον επί μακρόν αναπληρωτή του Τροντσέτι Πρόβερα, ως νέο διευθύνοντα σύμβουλό της, σύμφωνα με τους όρους του παλιού συμφώνου μετόχων που επέτρεπε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο το δικαίωμα να ορίσει τον δικό του διάδοχο.

Το νέο σύμφωνο μετόχων δίνει στη Sinochem το δικαίωμα να διορίζει εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, από οκτώ, ενώ μειώνει τους διορισμούς του διοικητικού συμβουλίου της Camfin από τέσσερις σε τρεις. Ο Μπρούνο είναι μεταξύ εκείνων που διορίζονται από την κινεζική εταιρεία, αν και ορίζεται από τον Τροντσέτι Πρόβερα.

Η Pirelli προειδοποίησε τη Ρώμη ότι το Πεκίνο θα μπορούσε τελικά να διορίσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας εάν ο Μπρούνο έπρεπε να αποχωρήσει. Άτομα κοντά στη Sinochem είπαν ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα απαιτούσε ένα νέο σύμφωνο μετόχων και μια νέα αναθεώρηση από την κυβέρνηση της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει

Παρά όλες τις πτυχές του ζητήματος, ο Καλντερίνι είπε ότι η Ρώμη έπρεπε να είναι προσεκτική στο χειρισμό των υποθέσεων μιας εισηγμένης εταιρείας στην οποία δεν έχει άμεσο συμφέρον.

«Μια παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά υπερβαίνει τις εξουσίες βέτο της Ρώμης σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, [έτσι] εάν δεν μπορεί να αποδειχθεί ένα απτό εθνικό στρατηγικό συμφέρον για την Pirelli», είπε ο καθηγητής «κάθε παρέμβαση θα ήταν απλή και ωμή παρέμβαση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Financial Times