Αν και  η χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, οι μεγάλοι επενδυτές με ισχυρή μνήμη δεν επενδύουν στο Τόκιο, καθώς είναι επιφυλακτικοί με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες τους σε σχέση με την πολιτική ενώ η κεντρική τράπεζα δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά όσον αφορά την επιστροφή της νομισματικής πολιτικής σε μια πιο κανονική πορεία

Ο δείκτης Topix του χρηματιστηρίου βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, καθώς ενισχύθηκε από το αδύναμο γεν, τα ισχυρά εταιρικά κέρδη αλλά και μια σειρά επαναγορών. Στα ίδια υψηλά επίπεδα έχει βρεθεί και ο Nikkei, που κατέγραψε άνοδο που ξεπέρασε το 3% σε τέσσερις ημέρες.

Ιαπωνία: Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων συνεχίζεται και υπό τον Καζούο Ουέντα

«Υποεπένδυση» στην Ιαπωνία συνιστά η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, καθώς περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο της πολιτικής αβεβαιόητας, σύμφωνα με τον Μπεν Πάουελ, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού στο BlackRock Investment Institute.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια πιθανή αλλαγή», εξηγεί στο Reuters, καθώς  εισρέουν κεφάλαια και φαίνεται ότι δημιουργείται δυναμική που χτίζεται από την κυβερνητική ώθηση που ξεκλειδώνει αξία από τους ισολογισμούς μέσω επαναγορών και άλλων παραχωρήσεων προς τους μετόχους.» Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούνταν από τους επενδυτές ως μια «παγίδα αξίας», όπου οι εταιρείες επικεντρώνονται στο μερίδιο αγοράς, συσσωρεύουν μετρητά και ενδιαφέρονται ελάχιστα για τις αποδόσεις των μετόχων.

«Αλλά είμαι αρκετά μεγάλος» επανέρχεται ο Πάουελ, «για να θυμάμαι τον ενθουσιασμό του Άμπε που εισήγαγε τα «τρία βέλη» αναφερόμενος στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε πριν από μια δεκαετία που είχαν ως στόχο την αναζωογόνηση της ανάπτυξης. «Ακολούθησε μια πολύ σημαντική εισροή από τους παγκόσμιους επενδυτές,» εξηγεί ο Πάουελ, «αλλά στη συνέχεια, δυστυχώς, μεγάλος μέρος του ενθουσιασμού διαλύθηκε». Τόνισε ότι η μεγαλύτερη πολιτική βεβαιότητα θα επιτρέψει την καλύτερη εστίαση στις εγχώριες κινητήριες δυνάμεις.

Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες η Ιαπωνία βυθίζεται βαθύτερα σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά τη νομισματική πολιτική στην προσπάθεια της να αναζωογονήσει την ανάπτυξη μετά το σκάσιμο της φούσκας των περιουσιακών στοιχείων της δεκαετίας του 1990 – μηδενίζοντας τα επιτόκια το 1999, τα οποία οδήγησε σε αρνητικό έδαφος το 2016,  καθηλώνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων.

Τώρα που ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη επιτέλους έκανα την εμφάνιση τους στην ιαπωνική οικονομία, ασκείται πίεση στον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας( BOJ) να χαράξει την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα. Δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα χαρτιά του και η αβεβαιότητα φαίνεται να συγκρατεί την επόμενη άνοδο των επενδύσεων και του νομίσματος και θα μπορούσε να αποτρέψει τις μετοχές από περαιτέρω κέρδη.

Η ελβετική εταιρεία διαχείρισης πλούτου Union Bancaire Privée είναι επίσης υποεπενδεδυμένη στην Ιαπωνία, καθώς οι πολιτικές προοπτικές παρουσιάζουν συναλλαγματικούς κινδύνους, κατά την εκτίμηση της. Το επενδυτικό γραφείο της UBS διατηρεί ουδέτερη στάση και προτιμά την Κίνα, καθώς διαφαίνεται μια παγκόσμια επιβράδυνση.

Σε αναμονή τα «μεγάλα πορτοφόλια»

Oι προκλήσεις για τον νέο διοικητή της BOJ, Kazuo Ueda, είναι πολλές και δύσκολες. Έχει αρχίσει να θέτει τα θεμέλια για την αλλαγή λέγοντας ότι η τράπεζα θα συζητήσει την στρατηγική εξόδου από τις μέχρι τώρα πολιτικές της μόλις ο πληθωρισμός φανεί σταθερός.

Αν και ο ίδιος πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει λεπτομέρειες, οι αγορές ανησυχούν ήδη για την τύχη των τεράστιων αποθεμάτων περιουσιακών στοιχείων της BOJ και αναμένουν ότι το γεν θα μπορούσε να αντιστρέψει γρήγορα την κατακόρυφη πτώση του περασμένου έτους, αν φανεί ότι μπορεί να αποσυρθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική.

«(Ένα ισχυρότερο γεν) θα πλήξει τις εξωστρεφείς μεγάλες πολυεθνικές που θα αντιμετωπίσουν μια δυσμενή γι αυτές εγχώρια συναλλαγματική ισοτιμία, υψηλότερο κόστος δανεισμού ενώ θα και είναι εκτεθειμένες σε μια εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία», σημειώνει ο Αμίντα Μίτρα, επικεφαλής της ασιατικής μακροοικονομικής και επενδυτικής στρατηγικής στην BNY Mellon Investment Management.

Σίγουρα, ο Μίτρα είναι πιο θετικός για τις τράπεζες και τις μικρότερες εταιρείες και πολλοί επενδυτές – συμπεριλαμβανομένου του Γουόρεν Μπάφετ – πιστεύουν ότι οι μετοχές έχουν τρόπο να οδηγηθούν σε ράλι στην Ιαπωνία.

Οι ιαπωνικές μετοχές υπεραποδίδουν φέτος έναντι όλων των μεγάλων αγορών, εκτός από τον Nasdaq με επίκεντρο την τεχνολογία, με τον Nikkei  να σημειώνει άνοδο άνω του 15% φέτος και 11% σε όρους δολαρίου, έναντι κέρδους 7% για τις παγκόσμιες μετοχές.

Ο Μπάφετ έχει επίσης αυξήσει τα μερίδιά του στους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας και λέει ότι εξετάζει και άλλες αγορές – 3,65 τρισεκατομμύρια γεν (27 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ξένες ροές φέτος υποδηλώνουν ότι τον ακολουθούν και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων.

Αλλά ακόμη και αυτές οι ροές παραμένουν κάτω από τα 4,35 τρισ. γεν σε συνάλλαγμα που έφυγαν από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του 2022 και τα στοιχεία της Morningstar δείχνουν ότι οι ροές σε ανοικτά ιαπωνικά κεφάλαια γίνονται ήδη ασταθείς, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια βιώσιμη ανάκαμψη απέχει αρκετό καιρό.

«Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να έχουμε πολλούς ανθρώπους να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον», σημειώνει ο Σάιμον ‘Εντελστεν, διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου Global Select Strategy της Artemis με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. «Το μεγάλο χρήμα δεν αγοράζει ποτέ φθηνά, αγοράζει δυναμική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές