Μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg TV, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα είναι θέμα «λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών». Μια δήλωση η οποία -σύμφωνα με την AXIA– εξέπληξε την αγορά και η επενδυτική τράπεζα τη χρησιμοποιεί ως ευκαιρία για να αναλύσει και να ποσοτικοποιήσει τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας και της αναβάθμισης, στη συνέχεια, του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές.

Στην έκθεσή της η AXIA στοχεύει: α) να διακρίνει τις διαφορές μεταξύ της αναβάθμισης σε investment grade και developed market, τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς τη σχετική σημασία, β) να σκιαγραφήσει τα τρία στάδια επιρροής των εισροών από funds προς τις ελληνικές μετοχές, και γ) να εξετάσει την παγκόσμια δομή της αγοράς ενεργητικού (ενεργών έναντι παθητικών funds  κ.λπ.).

AΧΙΑ για εκλογές: Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών – Νωρίτερα η επενδυτική βαθμίδα

Στο πλαίσιο αυτό, τα βασικά ευρήματα της επενδυτικής τράπεζας είναι:

  1. Το χρονοδιάγραμμα μιας αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και της αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές είναι διαφορετικό: η αναβάθμιση της Ελλάδας μπορεί να είναι επικείμενη, αλλά για το Χ.Α θα καθυστερήσει έως το β’ εξάμηνο του 2024 με α’ εξάμηνο του 2025 για τους FTSE και MSCI αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
  2. Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι ο βασικός παράγοντας για τις εισροές κεφαλαίων. Με βάση την ανασκόπηση της δομής της αγοράς, εκτιμάται ότι το υπό διαχείριση ενεργητικό για τις ελληνικές μετοχές θα αυξηθεί κατά 2,3 φορές, μετά τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των επενδυτικών κεφαλαίων (62% του συνόλου) εξακολουθεί να μην είναι index funds, αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των funds (με συγκεκριμένες εντολές και περιορισμούς) θα μπορεί να επενδυθεί στην Ελλάδα μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, αντί της αναβάθμισης του Χ.Α στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Επιπλέον, τα παθητικά κεφάλαια που συνδέονται με το καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών αποτελούν μόνο το 14% των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ, δηλαδή είναι λιγότερο σημαντικά για τη συνολική εικόνα. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, και όχι τόσο του ίδιου του Χ.Α, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, γεγονός που σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου της ελληνικής αγοράς θα μπορούσε να υλοποιηθεί βραχυπρόθεσμα.
  3. Οι μελλοντικές ροές θα καθοδηγούνται από θεμελιώδη στοιχεία, και σύμφωνα με την AXIA, το re-rating των ελληνικών μετοχών θα αγγίξει το 45% έως το τέλος του 2024. Όπως εξηγεί η επενδυτική τράπεζα, το ισχυρό ράλι του Χ.Α. κατά 40% από τις αρχές του έτους, καθιστώντας τον Γενικό Δείκτη τον δεύτερο δείκτη με τις καλύτερες επιδόσεις σε όρους δολαρίου (ακόμα διαπραγματεύεται με discount 30% έναντι των αναδυόμενων αγορών και των ανεπτυγμένων αγορών -εκτός ΗΠΑ- με βάση το P/E 12μήνου), ωφελήθηκε σίγουρα από την υψηλότερη κατανομή funds των αναδυόμενων αγορών, αλλά και από την αυξημένη θέση των ευέλικτων μη-index funds.
    Ωστόσο, καθώς η πλειονότητα των ενεργών funds θα είναι επιλέξιμα για επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές, οι μελλοντικές ροές θα καθοδηγούνται από τα ισχυρά θεμελιώδη στο μακροοικονομικό και το μικροοικονομικό μέτωπο.
    Συνολικά, αυτό θα επιτρέψει στο Χ.Α. να συγκλίνει στον μέσο όρο της ΕΕ ως προς τη συνολική κεφαλαιοποίησης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 45%.
  4. Ο αντίκτυπος των ροών από τα παθητικά funds θα είναι αμελητέος, καθώς εκτιμάται ότι τα ETF αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% της σημερινής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με περισσότερα από αυτά να παρακολουθούν τον MSCI και όχι τον Γενικό Δείκτη. Αν και θα υπάρξουν αρχικές παθητικές εισροές καθώς αυξάνεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές (κυρίως από την MSCI τον Ιούνιο του 2025) θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε ορισμένες εκροές, οι οποίες ωστόσο θα είναι μικρές.

Όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα: «μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Η άποψή μας ενισχύεται περαιτέρω από την πρόσφατη δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελλάδας, δηλώνοντας βέβαιος ότι η χώρα θα ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας (IG) λίγο μετά την παρουσίαση των προγραμματικών σεδίων της νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και ο ίδιος μπροσδοκά ότι από τη στιγμή που θα παρουσιαστούν οι δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, η επίτευξη επενδυτικού βαθμού θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Σύμφωνα με την AXIA, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS, S&P και Fitch τοποθετούν τη χώρα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;