Μελέτες για τον χαρακτηρισμό τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών, ως υπεράκτιων ζωνών αιολικής ενέργειας εκπονεί η Τουρκία, βάζοντας στο στόχαστρο και σημεία του Αιγαίου.
Περίπου πέντε χρόνια μετά την ακύρωση διαγωνισμού για 1,2 GW, η Τουρκία επανεκκίνησε την πρωτοβουλία για τα πρώτα της υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κήρυξε τέσσερις περιοχές στα βορειοδυτικά ως πιθανές ζώνες για τέτοιες εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου εκτενείς μελέτες διεξάγονται ακριβώς έξω από τις ακτές της Θάλασσας του Μαρμαρά στο Bandırma (1.111 τετραγωνικά χιλιόμετρα), στην Καλλίπολη (Gelibolu – 75,6) και στην Πρίαπο (Karabiga – 410), και σε μια περιοχή βόρεια, νότια και δυτικά της Τενέδου στο Αιγαίο (299 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Το ευρύτερο σχέδιο είναι να συμπεριληφθούν στο σχέδιο Περιοχής Ανανεώσιμων Πόρων Ενέργειας, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν αρκετοί γύροι δημοπρασιών για έργα ανανεώσιμης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας από το 2017. Το υπουργείο επέλεξε επίσης έξι πιθανές τοποθεσίες για χερσαία αιολικά πάρκα στην επαρχία Ικόνιο και τρεις στη Σεβάστεια, καθώς και δύο τοποθεσίες στο Τσορούμ και τη Σανλιούρφα για ηλιακά πάρκα.
Συμμαχίες εξ Ανατολών
Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σε μια σειρά συμφωνιών για τον ενεργειακό τομέα τον περασμένο μήνα, συνολικής αξίας 29,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε πρόσφατα ότι η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται για ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 4 GW έως 5 GW.
Επεσήμανε μάλιστα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προσθέτει 3,5 GW φωτοβολταϊκής ισχύος και 1,5 GW αιολικής ενέργειας κάθε χρόνο έως το 2035, συμπεριλαμβανομένου ενός συνολικού 5 GW στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Αιολική ενέργεια
Η Τουρκία έχει περισσότερα από 12 GW σε αιολική ισχύ, σε σύγκριση με 105 GW συνολικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το 55% και ο στόχος είναι να φτάσει το 65% έως το 2035.
Το βορειοδυτικό Αιγαίο έχει το υψηλότερο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό – έως και 6 GW για ανεμογεννήτριες με βάση το βυθό και 19 GW για πλωτές μηχανές, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Το συνολικό δυναμικό λέγεται ότι είναι 75 GW.
Latest News
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»
BP και JERA δημιουργούν κοινή εταιρεία στα αιολικά με δυναμικότητα 13 GW
Η παραγωγική ικανότητα της νέας εταιρείας, που δημιουργούν η βρετανική BP με την ιαπωνική JERA, θα φτάνει τα 13 GW
Επιδοτήσεις έως και 60% για ηλιακούς θερμοσίφωνες και αντλίες θερμότητας – Οι δικαιούχοι
Στο Ταμείο Ανάκαμψης τα συστήματα θέρμανσης νερού από ΑΠΕ, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι αντλίες θερμότητας
Χωρίς... φρένο η BYD - Ξεπερνά Ford-Honda σε πωλήσεις, 200.000 νέες προσλήψεις
Η BYD βρίσκεται σε μια εκπληκτική επέκταση φέτος - Αυξημένη ικανότητα παραγωγής, πολλές χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στα εργοστάσια
Copernicus: Είναι «βέβαιο» πως το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία
Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο (Copernicus), αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που θα ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.
Μια «συννεφιασμένη» εξήγηση για τους καύσωνες
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του 2023 αποτέλεσαν γρίφο για τους επιστήμονες, που τώρα φαίνεται να βρήκαν τη λύση του στην απουσία χαμηλών νεφώσεων στην ατμόσφαιρα