Μελέτες για τον χαρακτηρισμό τεσσάρων  θαλάσσιων περιοχών, ως υπεράκτιων ζωνών αιολικής ενέργειας εκπονεί η Τουρκία, βάζοντας στο στόχαστρο και σημεία του Αιγαίου.

Περίπου πέντε χρόνια μετά την ακύρωση διαγωνισμού για 1,2 GW, η Τουρκία επανεκκίνησε την πρωτοβουλία για τα πρώτα της υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κήρυξε τέσσερις περιοχές στα βορειοδυτικά ως πιθανές ζώνες για τέτοιες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου εκτενείς μελέτες διεξάγονται ακριβώς έξω από τις ακτές της Θάλασσας του Μαρμαρά στο Bandırma (1.111 τετραγωνικά χιλιόμετρα), στην Καλλίπολη (Gelibolu – 75,6) και στην Πρίαπο (Karabiga – 410), και σε μια περιοχή βόρεια, νότια και δυτικά της Τενέδου στο Αιγαίο (299 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Το ευρύτερο σχέδιο είναι να συμπεριληφθούν στο σχέδιο Περιοχής Ανανεώσιμων Πόρων Ενέργειας, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν αρκετοί γύροι δημοπρασιών για έργα ανανεώσιμης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας από το 2017. Το υπουργείο επέλεξε επίσης έξι πιθανές τοποθεσίες για χερσαία αιολικά πάρκα στην επαρχία Ικόνιο και τρεις στη Σεβάστεια, καθώς και δύο τοποθεσίες στο Τσορούμ και τη Σανλιούρφα για ηλιακά πάρκα.

Συμμαχίες εξ Ανατολών

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν σε μια σειρά συμφωνιών για τον ενεργειακό τομέα τον περασμένο μήνα, συνολικής αξίας 29,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε πρόσφατα ότι η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται για ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 4 GW έως 5 GW.

Επεσήμανε μάλιστα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προσθέτει 3,5 GW φωτοβολταϊκής ισχύος και 1,5 GW αιολικής ενέργειας κάθε χρόνο έως το 2035, συμπεριλαμβανομένου ενός συνολικού 5 GW στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Αιολική ενέργεια

Η Τουρκία έχει περισσότερα από 12 GW σε αιολική ισχύ, σε σύγκριση με 105 GW συνολικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το 55% και ο στόχος είναι να φτάσει το 65% έως το 2035.

Το βορειοδυτικό Αιγαίο έχει το υψηλότερο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό – έως και 6 GW για ανεμογεννήτριες με βάση το βυθό και 19 GW για πλωτές μηχανές, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Το συνολικό δυναμικό λέγεται ότι είναι 75 GW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green